Φεστιβάλ Καννών: Η ταινία Titane της Ζουλιά Ντικουρνό κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα
Ανανεώθηκε:
Η ταινία Titane της Γαλλίδας σκηνοθέτριας Ζουλιά Ντικουρνό κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα του 74ου Φεστιβάλ των Καννών. Σε μια σοκαριστική στιγμή, ο πρόεδρος της επιτροπής, Σπάικ Λι ανακοίνωσε τη νίκη κατά λάθος νωρίς στην τελετή των βραβείων μετά από εσφαλμένη επικοινωνία. Χαχανητά ξέσπασαν στο Θέατρο Grand Lumiere όπου έλαβε χώρα η τελετή, με τον Λι να είναι τρομερά αμήχανος.
Η Ζουλιά Ντικουρνό έγινε η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα στην ιστορία του φεστιβάλ των Καννών. Η βράβευση αυτή γίνεται 28 χρόνια μετά τον Χρυσό Φοίνικα που απέσπασε η Τζέιν Κάμπιον για το Μάθημα Πιάνου.
Η Ντικουρνό ευχαρίστησε θερμά την κριτική επιτροπή για την «αναγνώριση της άπληστης και σπλαχνικής ανάγκης που έχουμε για έναν κόσμο πιο ρευστό και χωρίς αποκλεισμούς».
«Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή που ζήτησε περισσότερη ποικιλομορφία στις εμπειρίες μας στον κινηματογράφο και στη ζωή μας», δήλωσε η 37χρονη Γαλλίδα και λάτρης των ταινιών τρόμου, με δάκρυα στα μάτια.
Μεγάλο Βραβείο των Καννών
Ο Ιρανός σκηνοθέτης Ασγάρ Φαρχαντί έλαβε το Μεγάλο Βραβείο του κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, το δεύτερο πιο πολύτιμο βραβείο μετά τον Χρυσό Φοίνικα, που μοιράστηκε με τον Φινλανδό Γιούχο Κουοσμάνεν.
Ο σκηνοθέτης κέρδισε το βραβείο αυτό για την ταινία Un héros, η ιστορία μιας λύτρωσης που εμποδίζεται σε μια ιρανική κοινωνία που μαστίζεται από δυσπιστία και χειραγώγηση.
Ο 49χρονος Φαρχαντί δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο του ότι «δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να γράφει ταινίες» και να τις γυρίζει «παρ' όλα τα εμπόδια, τις δυσκολίες, τις πιέσεις, τα εμπόδια που θα μπορούσαν να με αποτρέψουν». «Συνεχίζω να έχω την ελπίδα, εγείροντας ερωτήσεις, πως θα μπορέσω να βοηθήσω να βελτιωθούν τα πράγματα», πρόσθεσε. «Αυτό που μπορεί να σώσει τη χώρα μου, να τη βελτιώσει, είναι να αφυπνιστούν συνειδήσεις».
Ο Φινλανδός σκηνοθέτης Γιούχο Κουοσμάνεν παρουσίασε την ταινία Compartiment No6, που εστιάζει στη συνάντηση μεταξύ μιας Φινλανδής και ενός Ρώσου κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τρένο μεταξύ Μόσχας και Μούρμανσκ, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου.
Βραβείο Ανδρικού Ρόλου
Ο Αμερικανός ηθοποιός Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς απέσπασε το βραβείο ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην δραματική ταινία θρίλερ Nitram, όπου υποδύεται έναν νέο άνδρα που πρόκειται να διαπράξει μια από τις χειρότερες δολοφονίες στην ιστορία της Αυστραλίας.
«Είμαι πολύ συγκινημένος, ευχαριστώ, να πάρει!», δήλωσε.
Η ταινία εστιάζει στον δολοφόνο, τον Μάρτιν Μπράιαντ, καταδικασμένο σε ισόβια, τον οποίο ο Τζόουνς υποδύεται λαμπρά.
«Διάβασα πάρα πολλά πράγματα για την περίοδο εκείνη, άκουσα και είδα στην αυστραλιανή τηλεόραση για να προσπαθήσω να καταλάβω αυτήν την κουλτούρα», είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Γεννημένος στο Τέξας, ο Κάλεμπ Λάντρι Τζόουνς έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο σε ηλικία 13 ετών με έναν μικρό ρόλο στην ταινία των Αδελφών Κοέν "Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους" (2007), η οποία κέρδισε 4 Όσκαρ.
Ο Λάντρι Τζόουνς κάνει επίσης καριέρα στη μουσική και κυκλοφόρησε ένα σόλο άλμπουμ, "The Mother Stone", κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, έναν ποπ δίσκο με επιρροή από τους Beatles.
Βραβείο Γυναικείου Ρόλου
Η Νορβηγίδα ηθοποιός Ρενάτε Ρέινσβε απέσπασε το βραβείο γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Julie in 12 Chapters του Χοακίμ Τρίερ, στην οποία υποδύεται μια νέα γυναίκα που αναζητά τον εαυτό της.
«Αυτό το βραβείο ανήκει σε τόσους πολλούς ανθρώπους», είπε με δάκρυα στα μάτια η 33χρονη ηθοποιός, αποκάλυψη του φεστιβάλ. «Ήταν υπέροχη, μια ωραία εμπειρία», πρόσθεσε, αποτίοντας φόρο τιμής σε μια κριτική επιτροπή που «θαυμάζει τόσο πολύ».
Είναι εκπληκτική και εντυπωσιακά φυσική η ερμηνεία της τόσο στις κωμικές στιγμές όσο και στις τραγικές στιγμές που διαπερνούν τη ζωή αυτής της γυναίκας. Η ίδια η Ρενάτε Ρέινσβε είχε δηλώσει: «Ο χαρακτήρας της Τζούλι είναι πολύ κοντά μου. Μπορώ να ταυτιστώ εντελώς μαζί της γιατί έχω ζήσει παρόμοια πράγματα».
Η Ρενάτε Ρέινσβε διακρίθηκε κυρίως σε μικρούς ρόλους στον κινηματογράφο και στο θέατρο. Είχε επίσης έναν μικρό ρόλο, μία γραμμή, στην ταινία "Όσλο, 31 Αυγούστου" (2012), του ίδιου σκηνοθέτη.
Το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη πήγε στον Γάλλο Λεό Καρά για το μιούζικαλ Annette, με πρωταγωνιστές τον Άνταμ Ντράιβερ και την Μαριόν Κοτιγιάρ.
Το βραβείο καλύτερου σεναρίου πήγε στον Ryusuke Hamaguchi για το Drive My Car, την προσαρμογή του Ιάπωνα σκηνοθέτη του διηγήματος του Χαρούκι Μουρακάμι.