ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Από τη Μαρία Αντουανέτα στον... Πολ Νιούμαν: Οι ιστορίες των πέντε πιο ακριβών ρολογιών του κόσμου

Πριν από περίπου 30 χρόνια, ο οίκος δημοπρασιών Antiquorum της Γενεύης έκανε την πρώτη δημοπρασία ρολογιών, με τίτλο Art of Patek Philippe και άνοιξε, στην ουσία, μια αγορά που σήμερα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Η συγκεκριμένη δημοπρασία, πέρα από το γεγονός ότι έφερε στο προσκήνιο τα ρολόγια ως αντικείμενα υψηλής Τέχνης και αξίας, καθιέρωσε και τον οίκο Patek Philippe ως τον ντε φάκτο ανώτερο στις προτιμήσεις όσων βλέπουν τα ρολόγια σαν επένδυση.

Τον περασμένο Νοέμβριο το μοντέλο από τιτάνιο Grandmaster Chime, του οίκου, έπιασε 31 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Φυσικά, δίπλα στην Patek Philippe, οίκοι όπως η Rolex δημιουργούν τα δικά τους αριστουργήματα, που επίσης κατέχουν υψηλότατες θέσεις στο χρηματιστήριο αξιών της ωρολογοποιίας.

Ανάμεσα στα πιο ακριβά ρολόγια του κόσμου, βρίσκουμε πέντε που καθένα έχει το δικό του μύθο.

Το χαμένο ρολόι της Μαρίας Αντουανέτας

@Wikimedia Commons

Το ρολόι Marie - Antoinette, δημιουργία του θεμελιωτή της σύγχρονης ωρολογοποιίας, Αμπραάμ Λουί Μπρεγκέ, δεν ήταν απλά ένα κομψό ρολόι, αλλά ένα μικρό τεχνολογικό θαύμα. Κάτι καθόλου παράξενο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Μπρεγκέ ήταν αριστοτέχνης της τεχνολογίας και πατέρας πολλών από τις εφευρέσεις που έκαναν τα ρολόγια αυτό που είναι σήμερα.

Το 1783 ανατίθεται στον Μπρεγκέ να σχεδιάσει ένα πολύτιμο ρολόι για την ολοένα και πιο αντιδημοφιλή βασίλισσα, τη Μαρία Αντουανέτα..

Ο Μπρεγκέ σκοπεύει να ενσωματώσει στο διαφανές ρολόι τσέπης πολλές από τις εφευρέσεις του -μεταξύ αυτών ένα μηχανισμό αυτόματης περιέλιξης και ένα ημερολόγιο- ενώ όλα τα μέρη του ρολογιού θα κατασκευάζονταν από πολύτιμα μέταλλα. Υπήρχε, όμως, ένα μικρό πρόβλημα: Για την παραγωγή των 823 εξαρτημάτων του ρολογιού απαιτήθηκαν τριάντα ολόκληρα χρόνια εργασίας, που σημαίνει ότι το ρολόι ολοκληρώθηκε πολύ μετά από την εκτέλεση της Μαρίας Αντουανέτας και τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του ίδιου του Μπρεγκέ. Η ολοκλήρωση της κατασκευής από το εργαστήριό του έγινε υπό την επίβλεψη του γιου του.

Στη συνέχεια, το ρολόι αγοράστηκε από το Βρετανό δικηγόρο σερ Ντέβιντ Σάλομον, ο οποίος ήταν ένας από τους κορυφαίους συλλέκτες όλων των εποχών.

Μετά το θάνατο του, το 1925, το ρολόι της Μαρίας Αντουανέτας έγινε μέρος της συλλογής με ρολόγια τσέπης του 18ου και του 19ου αιώνα στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στην Ιερουσαλήμ, το οποίο ιδρύθηκε από την κόρη του Σάλομον, Βέρα, τη δεκαετία του 1970.

Μερικά χρόνια αργότερα, στις 17 Απριλίου 1983, περισσότερα από 100 σπάνια ρολόγια της συλλογής του σερ Ντέιβιντ Σάλομον, συμπεριλαμβανομένου του ρολογιού της Μαρίας Αντουανέτας, εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Η υπόθεση παρέμεινε ανεξιχνίαστη για 23 χρόνια. Μια μέρα, η ισραηλινή αστυνομία έμαθε ότι κάποιοι είχαν δει αντικείμενα από τη συλλογή.

Όπως απεδείχθη τελικά, ο Νάαμαν Ντίλερ, ένας διαβόητος Ισραηλινός διαρρήκτης, κατάφερε μόνος του να παρακάμψει το σύστημα ασφαλείας του μουσείου και να αρπάξει τα ρολόγια, τα οποία κατέληξαν σε ιδιωτικές συλλογές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ.

Μετά το θάνατο του Ντίλερ, το 2004, η χήρα του προσπάθησε να πουλήσει κάποια από τα αντικείμενα, αλλά συνελήφθη. Από τα 106 ρολόγια που εκλάπησαν, τα 39 - συμπεριλαμβανομένου του ρολογιού της Μαρίας Αντουανέτας επέστρεψαν στο μουσείο, όπου και εκτίθενται.

Η αξία του Breguet no.160 Marie-Antoinette εκτιμήθηκε το 2013 σε 30 εκατομμύρια δολάρια.

Το πιο σύνθετο ρολόι της ιστορίας

@Sotheby's

Patek Philippe Henry Graves Jr Supercomplication, του 1932, πουλήθηκε για 24 εκατομμύρια δολάρια από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's το 2014. Φτιάχτηκε για τον Νεοϋορκέζο τραοπεζίτη Χένρι Γκρέιβς Jr., και περιλαμβάνει 24 λειτουργίες πέραν της βασικής, να λέει την ώρα δηλαδή.

Ήταν το πιο πολύπλοκο ρολόι του κόσμου μέχρι το 1989, όταν και πάλι ο οίκος Patek Philippe δημιούργησε το Calibre 89 for για την 150η επέτειό του. Και πάλι, το Supercomplication παραμένει το πιο σύνθετο ρολόι που δεν χρεισημοποιεί τεχνολογία υπολογιστών.

Δημιουργήθηκε και συναρμολογήθηκε αποκλειστικά στο χέρι...

Το Rolex του Πολ Νιούμαν

@Phillips

Το Rolex Cosmograph Paul Newman Daytona του 1968 πωλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Phillips για 17,8 εκατομμύρια δολάρια το 2017.

Το Rolex δόθηκε αρχικά στον Νιούμαν ως δώρο από τη σύζυγό του, Τζόαν Γούντγουορντ, την περίοδο που κινηματογραφούσε την ταινία Winning, στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η εμφάνισή του με το συγκεκριμένο ρολόι προκάλεσε πανδαιμόνιο: «Η ζήτηση ανέβηκε στα ύψη για όλα τα μοντέλα Daytona, καθιστώντας το ίσως το πιο ευρέως επιδιωκόμενο συλλεκτικό ρολόι μέχρι σήμερα», είχε αναφέρει κατά τη δημοπρασία ο οίκος.

Το ρολόι είχε στην κατοχή του ο Τζέιμς Κοξ, ένας πρώην φίλος της κόρης του Νιούμαν, Νελ. Του το είχε δώσει ο ίδιος ο ηθοποιός το 1984. Ο οίκος δημοπρασιών αρνήθηκε να κατονομάσει τον αγοραστή, λέγοντας απλά ότι η νικητήρια προσφορά έγινε μέσω τηλεφώνου. Η τιμή των 17,8 εκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει και τα τέλη δημοπράτησης.

Ο οίκος δημοπρασιών περιέγραψε το Rolex του Νιούμαν, λέγοντας ότι ο ηθοποιός το φορούσε καθημερινά μεταξύ 1969 και 1984 ως «αναμφισβήτητα το ρολόι ενός εικονικού συλλέκτη του 20ου αιώνα».

Ένα ρολόι για το διάστημα

@Sotheby's

Το George Daniels Space Traveller I, του 1982, πουλήθηκε για 4,6 εκατομμύρια δολάρια από τον οίκο Sotheby's, το 2019. Είναι στη 16η θέση της λίστας με τα πιο ακριβά ρολόγια που έχουν πουληθεί σε δημοπρασία, όμως η κατασκευή του είναι μοναδική.

Ο δημιουργός του, Τζορτζ Ντάνιελς, κατασκεύασε μόλις 35 ρολόγια σε όλη του τη ζωή, καθώς καθένα από αυτά ήταν φτιαγμένο στο χέρι, όπως και όλα τα μέρη τους.

Το συγκεκριμένο ρολόι πήρε το όνομά του προς τιμήν του προγράμματος Apollo της NASA και ο ίδιος ο κατασκευαστής του έχει πει ότι είναι το ρολόι που θα ήθελες μαζί σου στον πλανήτη Άρη.

Το πιο ακριβό ρολόι της αγοράς

@Richard Mille

Το Richard Mille RM62-01 Airbus Corporate Jets κοστίζει 1.3 εκατομμύρια δολάρια και είναι το πιο ακριβό ρολόι που μπορεί να αγοράσει κάποιος όχι σε δημοπρασία, αλλά σε κατάστημα.

Το ρολόι είναι φτιαγμένο από τα πιο ανθεκτικά υλικά και μπορεί να επιβιώσει σε ακραίες συνθήκες. Περιλαμβάνει λειτουργία δόνησης και ανά πάσα στιγμή συντονίζεται με τη γεωγραφική ζώνη στην οποία βρίσκεται όλοιος το φοράει. Όλα αυτά μπορεί πλέον να μας είναι πολύ γνώριμα με τα κινητά τηλέφωνα και τα αντίστοιχα ρολόγια, αλλά όχι σε τέτοιο υψηλό επίπεδο κατασκευής.

The incredible stories behind 5 of the world's most expensive watches, Alex Doak, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης