ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Creatures in a Series of Tubes»: Η τέχνη των νέων μέσων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Μια σειρά από πολύ επίκαιρα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει, μέσω της Τέχνης, η εικονική έκθεση «Creatures in a Series of Tubes», που ανοίγει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Υπάρχει πραγματικότητα πέρα από τον ψηφιακό κόσμο; Μας χρειάζονται οι μηχανές μας ή ζουν, αναπτύσσονται και αναπαράγονται έξω και πέρα από εμάς; Ποια είναι η αλυσιδωτή αντίδραση που πυροδοτείται από κάθε ενέργειά μας στο διαδίκτυο και ποια είναι τα όρια της ανθρώπινης ύπαρξης στον ψηφιακό κόσμο;

Η έκθεση «Creatures in a Series of Tubes» μάς φέρνει αντιμέτωπους με τα ερωτήματα αυτά, με μια σειρά καλλιτεχνικών έργων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την τέχνη των νέων μέσων (European Media Art Platform / EMAP). Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου μέσα από την πλατφόρμα Mozilla Hubs και προσβάσιμη από το www.onassis.org.

Η έκθεση «Creatures in a Series of Tubes», αναζητά τα όρια της ανθρώπινης υποκειμενικότητας, όπως αναδιαμορφώνεται από τις ψηφιακές μεγα-πλατφόρμες: Είμαστε το ίδιο όταν βλέπουμε κάτι με τα φυσικά μας μάτια κι όταν το καταναλώνουμε ως μέρος ενός συλλογικού αλγορίθμου; Και τι συμβαίνει όταν «απουσιάζουμε» από τον φυσικό κόσμο, ενώ βρισκόμαστε πάντα σε αυτόν;

Κατά την υποτιθέμενη φυσική απουσία μας, το φυσικό περιβάλλον δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει, καθώς οι ροές ενέργειας και αποβλήτων, που έχουμε εδραιώσει, συνεχίζουν να υποστηρίζουν απρόσκοπτα τις αυξανόμενες ανάγκες μας. Κάθε ενέργειά μας στο διαδίκτυο δημιουργεί μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων, με απτές επιπτώσεις σε υβριδικά οικοσυστήματα ανθρώπων και αλγορίθμων, σε άμεση σύνδεση με τη βιολογία και την οικονομία.

Η επιρροή του ανθρώπου στον πλανήτη έχει ονομαστεί «Ανθρωπόκαινος» εξαιτίας του αποτυπώματός μας, αλλά μήπως βρισκόμαστε ήδη πέρα από αυτήν την περίοδο;

Νέοι καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη -από την Ισπανία έως την Κροατία, από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Σερβία και από τη Γαλλία έως την Αυστρία- καταπιάνονται με αυτό το ερώτημα. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, γίνονται φανερές οι σύνθετες αυτές δομές και δοκιμάζεται ο τρόπος με τον οποίο τις αντιλαμβανόμαστε. Η επιλογή έργων από τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες της «Ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την τέχνη των νέων μέσων» (European Media Art Platform / EMAP) είναι καρπός έρευνας για τη σύνδεσή μας με τα άλλα είδη, την επιρροή μας σε απόμακρα οικοσυστήματα και την ανάδυση μοναδικά σύνθετων οικοσυστημάτων ανθρώπων και αλγορίθμων.

Παράλληλες δράσεις

Τη διαδικτυακή έκθεση θα πλαισιώσουν ομιλίες των συμμετεχόντων καλλιτεχνών και διαδικτυακά εργαστήρια.

Οι ομιλίες καλλιτεχνών γίνονται ζωντανά μέσω της πλατφόρμας του Zoom και είναι ανοιχτές για το κοινό, κατόπιν αίτησης συμμετοχής. Όλες οι συνομιλίες θα καταγραφούν και θα είναι διαθέσιμες στα κανάλια του Ιδρύματος Ωνάση στο Vimeo και στο YouTube.

Τα εργαστήρια γίνονται ζωντανά μέσω της πλατφόρμας του Zoom και είναι ανοιχτά για το κοινό, κατόπιν συμπλήρωσης αίτησης ενδιαφέροντος. Η επιλογή των συμμετεχόντων γίνεται μετά από αξιολόγηση του κειμένου εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει να υποστηρίζει καλλιτεχνικές πρακτικές που κινούνται στη διατομή μεταξύ τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας, συμμετέχοντας μαζί με άλλους 10 εταίρους στην «Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την τέχνη των νέων μέσων» (European Media Art Platform / EMAP), η οποία, με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος «Creative Europe» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέρει την ευκαιρία σε ανερχόμενους καλλιτέχνες των νέων μέσων, από τους χώρους των εικαστικών, του design, του κινηματογράφου, του ήχου και του βίντεο, να συμμετάσχουν σε φιλοξενίες καλλιτεχνών (residencies) και να δημιουργήσουν νέα καλλιτεχνικά έργα που θα παρουσιαστούν σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις στις χώρες των εταίρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης