Βιέννη: Η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία θα πραγματοποιηθεί «οπωσδήποτε» - Τα μέτρα προστασίας
Ανανεώθηκε:
Από πολλούς θεωρείται ως συνώνυμο της Πρωτοχρονιάς, η παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης στην «έδρα» της, το Μέγαρο Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα.
To Μέγαρο είχε δωρίσει, πριν από 150 χρόνια, ο μεγάλος Έλληνας ευεργέτης και μαικήνας των Τεχνών, Νικόλαος Δούμπας.
Για να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε και η επόμενη συναυλία, την Παρασκευή, 1η Ιανουαρίου 2021, την οποία θα διευθύνει, όπως ήδη πολλές φορές στο παρελθόν, ο διάσημος αρχιμουσικός Ρικάρντο Μούτι, και σε πείσμα του κορωνοϊού, οι διοργανωτές της εκπονουν το απαραίτητο σχέδιο ασφαλείας, όπως δήλωσε ο διευθυντής της ορχήστρας, Ντάνιελ Φρόσαουερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με τα σημερινά δεδομένα, 1.000 επισκέπτες θα μπορέσουν να βρεθούν στη «Χρυσοποίκιλτη αίθουσα» του Μεγάρου Μουσικής -η οποία κανονικά προσφέρει 2.000 θέσεις κάνοντας υποχρεωτικώς χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας και με τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, «αλλά είναι ακόμη προς τα τέλη Οκτωβρίου, δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον, όπως είπε.
Όπως προσθέτει ο διευθυντής της ξακουστής ορχήστρας, τα σχέδια προβλέπουν ότι κάθε επισκέπτης θα υποβάλλεται σε γρήγορο τεστ αντιγόνων, που δοκιμάζονται επί του παρόντος στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βιέννης.
Η πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Βιέννης πρέπει να πραγματοποιηθεί σε κάθε περίπτωση, καθώς, κατά την άποψή του, «αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα για όλο τον κόσμο», και η Φιλαρμονική της Βιέννης ήταν η πρώτη που έδωσε συναυλία τον Ιούνιο για 100 επισκέπτες.
Αψηφώντας την πανδημία του κορωνοϊού, η ξακουστή ορχήστρα είχε ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού τις συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής, ενώ, σύμφωνα με τον διευθυντή της, το καλοκαίρι υπήρξαν 750 διαγνωστικά τεστ για τα μέλη της, χωρίς ούτε ένα να αποβεί θετικό, και αυτό, γιατί «ο σχεδιασμός πρόληψης είναι πολύ καλός».
Πολλοί από τους επισκέπτες της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας προέρχονται από το εξωτερικό, αλλά αυτή τη φορά δεν θα είναι δυνατό να έλθουν στη Βιέννη, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν ήδη ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις σε πολλές χώρες.
Από το Γραφείο Τύπου της Φιλαρμονικής αναφέρεται ότι επιστράφηκαν ορισμένα εισιτήρια, ωστόσο, υπάρχουν τόσο πολλοί ενδιαφερόμενοι στην Αυστρία, ώστε, κάτω από τις επίσημες προδιαγραφές ασφαλείας λόγω κορωνοϊού, η αίθουσα θα «γεμίσει».
Μπορεί η χρυσοποίκιλτη αίθουσα στο βιεννέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής να προσφέρει θέση σε 1.744 καθήμενους και 300 όρθιους επισκέπτες, όμως τα περισσότερα των εισιτηρίων για την πρωτοχρονιάτικη συναυλία -σε τιμές που φθάνουν μέχρι τα 940 ευρώ- διατίθενται σε χορηγούς, επίσημους κρατικούς προσκεκλημένους, τιμώμενους και ευεργέτες της ορχήστρας.
Για τα μόλις 700 εισιτήρια, που απομένουν προς πώληση στο υπόλοιπο κοινό, υποβάλλονται κάθε χρόνο πάνω από 60.000 αιτήσεις μέσα από την ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής της Βιέννης και αυτό μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μεταξύ 2 Ιανουαρίου και 28 Φεβρουαρίου της προηγούμενης χρονιάς.
Οι «τυχεροί» για αυτά τα εισιτήρια κληρώνονται, ώστε, όπως τονίζεται, να δίνεται ίση ευκαιρία σε όλους τους ανά τον κόσμο μουσικούς φίλους της πρωτοχρονιάτικης συναυλίας της Βιέννης.
Την πρωτοχρονιάτικη συναυλία, που παρακολουθούν περισσότεροι από 95 εκατομμύρια τηλεθεατές και ακροατές ανά τον κόσμο, αναμένεται να μεταδώσει απευθείας, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες, η δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση μαζί με άλλα 94 τηλεοπτικά και πάνω από 300 ραδιοφωνικά δίκτυα ανά τον κόσμο.
Ειδικότερα, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 και οι ακροατές του Τρίτου Προγράμματος αναμένεται να έχουν και πάλι την ευκαιρία να απολαύσουν το μοναδικό αυτό εορταστικό μουσικό πρόγραμμα.
Ο Ρικάρντο Μούτι, του οποίου η στενή μουσική συνεργασία με τη Φιλαρμονική της Βιέννης αριθμεί αρκετές δεκαετίες, είχε διευθύνει την πρωτοχρονιάτικη συναυλία της, ήδη το 1993, το 1997, το 2000, το 2004, το 2018, και τώρα, την 1η Ιανουαρίου 2021 θα είναι η έκτη φορά.
Θα είναι η 81η στη σειρά πρωτοχρονιάτικη συναυλία στα 179 χρόνια ιστορίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης, η οποία, στην προηγούμενη διοργάνωση, την 1η Ιανουαρίου 2020, κατά την επιλογή του προγράμματος, είχε φροντίσει να λάβει υπόψη της τρεις σημαντικές επετείους εφέτος.
Πρόκειται για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής και τα 100 χρόνια της έναρξης των φημισμένων Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.