ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πώς η Νταϊάνα έγινε η πριγκίπισσα του λαού - 23 χρόνια από το θάνατό της

AP Photo

To 1995, δύο χρόνια πριν το θάνατο της Νταϊάνα σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι, είχε πει σε μια τηλεοπτική της συνέντευξη ότι θα ήθελε να γίνει βασίλισσα.

Δεν μιλούσε για τη βρετανική μοναρχία, όμως. Ήθελε να γίνει βασίλισσα στις καρδιές των ανθρώπων.

Στα 23 χρόνια από το θάνατό της, στις 31 Αυγούστου 1997, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα κατάφερε. Κάθε Αύγουστο γίνονται άπειρα αφιερώματα τόσο στο θάνατό της όσο και στη ζωή και το έργο της.

Η Νταϊάνα χρησιμοποιήσε τη δημοφιλία της για να στρέψει την προσοχή του κοινου σε έναν αριθμό από στόχους, από την καταπολέμηση της λέπτας ως την ψυχική υγεία.

Έγινε πρωτοσέλιδο το 1987 όταν έσφιξε το χέρι ενός ανθρώπου που ασθενούσε με AIDS, διαλύοντας το μύθο ότι ο HIV μεταδίδεται με το άγγιγμα.

Και τους μήνες πριν από το θάνατό της ταξίδεψε στην Αγκόλα για να καταδείξει διεθνώς τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι κάτοικοι από τις νάρκες κατά προσωπικού.

Ήταν, όπως την αποκάλεσε ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, η «πριγκίπισσα του λαού».

«Οι άνθρωποι ταυτίζονταν μαζί της»

Όταν ο Μπλερ χρησιμοποίησε αυτή τη φράση, σε μια ομιλία του μετά το θάνατο της Νταϊάνα, προσπαθούσε να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να βοηθήσει ένα έθνος που πενθούσε την ξαφνική απώλεια.

Η Νταϊάνα είχε πάρει διαζύγιο από τον Κάρολο το 1996, αλλά τα ΜΜΕ δεν σταμάτησαν να την παρακολουθούν στενά και παντού. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου η Mercedes στην οποία επέβαιναν η Νταϊάνα και ο σύντροφός της, Ντόντι Αλ Φαγιέντ έπεσε στον τοίχο τούνελ στο Παρίσι.

Στο δυστύχημα σκοτώθηκαν η Νταϊάνα, ο Φαγιέντ και ο οδηγός τους.

Η βασιλική οικογένεια ήταν στο κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία όταν έμαθαν για το συμβάν.

Ο Κάρολος πήγε αμέσως στο Παρίσι για να παραλάβει το άψυχο σώμα της Νταϊάνα και επέστρεψε στο Μπαλμόραλ για να βρεθεί κοντά στους γιους τους, τον Ουίλιαμ και το Χάρι.

«Η άμεση αντίδραση της βασιλικής οικογένειας ήταν να προστατεύσουν τα παιδιά», λέει ο συγγραφέας Τζόναθαν Ντίμπλμπι στη σειρά «The Windsors» του CNNi.

«H προτεραιότητα του Καρόλου ήταν τα παιδιά. Ανησυχούσε πολύ γι αυτά», συμπληρώνει η βιογράφος Πένι Τζούνορ.

Σε ηλικία 15 και 12 ετών τότε, ο Ουίλιαμ και ο Χάρι ήταν σε μια «πολύ τρυφερή και δύσκολη ηλικία και αυτό που τους συνέβη ήταν πολύ άσχημο».

Όσο τα ΜΜΕ έφερναν στο φως όλο και περισσότερες εικόνες και λεπτομέρειες για το δυστύχημα, η βασιλική οικογένεια εξέδωσε μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ήταν όλοι «βαθιά σοκαρισμένοι από το δυστύχημα».

«Για το λαό, όμως, αυτή η ανακοίνωση ήταν σαν να μην είχε ειπωθεί απολύτως τίποτα», λέει η ιστορικός Κέιτ Ουίλιαμς.

Όσο περνούσαν οι ώρες και οι Βρετανοί θρηνούσαν, όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στο παλάτι του Μπακιγχαμ, περιμένοντας να κάνει μια πιο συναισθηματική ανακοίνωση.

«Οι άνθρωποι συγκινήθηκαν τόσο πολύ με το θάνατο της Νταϊάνα, επειδή η ίδια μπορούσε να συνδεθεί με όλους», λέει ο πρώην σύμβουλος του Μπλερ Αντζί Χάντερ στη σειρά του CNNi. «Οι άνθρωποι ταυτίζονταν μαζί της. Ήταν σαν να είχε πεθάνει η μαμά σου, η θεία σου, η αδελφή σου».

«Το κοινό περίμενε τη βασίλισσα να είναι η πρώτη που θα θρηνήσει», λέει η Τζούνορ. «Αλλά εκείνη δεν το έκανε».

Κι όσο η δυσφορία αυξανόταν, ο Τόνι Μπλερ, μόλις τέσσερις μήνες στη Ντάουνινγκ Στριτ τότε, ανέλαβε να κάνει αυτό που δεν έκανε το παλάτι.

Στην αυτοβιογραφία του αναφέρει ότι αντιλαμβανόταν πολύ καλά το θυμό και το θρήνο του κοινού.

Η απόκτηση του Παλατιού ήταν «πολύ τυπική, αλλά δεν έλαβε υπ' όψιν το γεγονός ότι ο λαός δεν δίνει δεκάρα για τους τύπους», έγραψε ο ίδιος.

Ο Μπλερ είπε ότι ο ρόλος του ήταν «να προστατεύσει τη μοναρχία και να ηρεμήσει το θυμό πριν γίνει οργή». Κράτησε σημειώσεις για την περίφημη ομιλία του στο πίσω μέρος ενός φακέλου, με τη βοήθεια του βοηθού του, Άλαστερ Κάμπελ.

Μόλις έφτασε στο μικρόφωνο, ένοιωσε την ίδια συγκίνηση με το κοινό.

«Νοιώθω όπως όλοι σ' αυτή τη χώρα σήμερα, συντετριμμένος», είπε για το θάνατο της Νταϊάνα.

«Ήταν ένα υπέροχο και πολύ ζεστό πλάσμα. Παρότι η δική της ζωή σημαδεύτηκε συχνά από τραγωδίες, η ίδια σημάδεψε τις ζωές πολλών άλλων ανθρώπων, στη Βρετανία και σε όλον τον κόσμο, προσφέροντας χαρά και ανακούφιση. 'Ηταν η πριγκίπισσα του λαού και πάντα θα μείνει έτσι στις καρδιές και τις μνήμες μας».

Για την πρόταση «πριγκίπισσα του λαού», ο ίδιος ο Μπλερ έγραψε αργότερα ότι ήταν μια πρόταση πολύ μελοδραματική, από μία άλλη εποχή.

Κι όμως ήταν η φράση που περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο τη Νταϊάνα.

Η αντίδραση της βασίλισσας

Πριν από την κηδεία της Νταϊάνα, η βασίλισσα Ελισάβετ ανταποκρίθηκε στην απαίτηση του κοινού να δείξει το ενδιαφέρον της βασιλικής οικογένειας.

Σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, απευθύνθηκε στους υπηκόους της ως «βασίλισσα και γιαγιά» και είπε ότι η Νταϊάνα ήταν ένα«εξαιρετικό πλάσμα». Και κατά τη διάρκεια της κηδείας έκανε ένα ακόμα βήμα.

«Η βασίλισσα δεν υποκλίνεται σε κανέναν. Ποτέ», λέει η ιστορικός Τζέιν Ρίντλεϊ στη σειρά. Κι όμως, όταν η πομπή περνούσε έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, υποκλίθηκε στη νύφη της.

How Diana became known as 'the people's princess', Breeanna Hare, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης