The Simpsons: Το κίνημα «Black Lives Matter» αλλάζει δεδομένα δεκαετιών
Οι παραγωγοί της επιτυχημένης αμερικανικής σειράς «The Simpsons» ανακοίνωσαν ότι από εδώ και στο εξής, δεν θα δανείζουν τη φωνή τους λευκοί ηθοποιοί σε μη λευκούς χαρακτήρες.
Εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, από τότε που ξεκίνησε η σειρά, λευκοί ηθοποιοί έδιναν συνήθως τις φωνές τους σε πολλούς διαφορετικής εθνικότητας χαρακτήρες.
Τον Ιανουάριο, ο ηθοποιός Hank Azaria ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να παίζει τον Apu Nahasapeemapetilon, τον παντοπώλη ο οποίος είναι Ινδοαμερικανός, μετά από αντιδράσεις γιατί ο ίδιος είναι λευκός.
«Πήραμε την απόφαση όλοι μαζί. Συμφωνήσαμε από κοινού. Και όλοι πιστεύουμε πως είναι η σωστή» είχε πει τότε ο Azaria -που έχει δανείσει τη φωνή του και σε άλλους χαρακτήρες, όπως του μαύρου αστυνομικού Lou και του Αμερικανομεξικανού Bumblebee Man.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις διαδηλώσεις που έχει προκαλέσει η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη και την μεγάλη κινητοποίηση του κινήματος Black Lives Matter.
Αλλαγές σε Uncle Ben's και Quaker Oats
Μάλιστα, σε παρόμοια χνάρια, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ρυζιού Uncle Ben's, Mars Inc., ανακοίνωσε προ ημερών πως σχεδιάζει να αλλάξει την ταυτότητα της μάρκας του ρυζιού. Είναι μία από τις πολλές εταιρείες τροφίμων που σχεδιάζουν να αναθεωρήσουν λογότυπα και συσκευασίες που έχουν επικριθεί εδώ και καιρό για τη διαιώνιση των φυλετικών στερεοτύπων.
Η εταιρεία ανέφερε ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξελιχθεί η μάρκα του Uncle Ben' s, συμπεριλαμβανομένης και της οπτικής ταυτότητάς της. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες θα είναι οι ακριβείς αλλαγές και το χρονοδιάγραμμα, αλλά αξιολογούμε όλες τις δυνατότητες».
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Uncle Ben' s, το όνομα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1946. Αφορά έναν μαύρο αγρότη γνωστό ως θείο Μπεν, ο οποίος διακρίθηκε στην καλλιέργεια ρυζιού.
Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος που απεικονίζεται στο λογότυπο είναι «ένας αγαπημένος σεφ του Σικάγου και σερβιτόρος που ονομάζεται Φρανκ Μπράουν», αναφέρει η εταιρεία.
Ωστόσο, η λέξη θείος/θεία θυμίζει ότι κάποτε οι λευκοί του Νότου αποκαλούσαν έτσι τους μαύρους ηλικιωμένους, επειδή δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν γι΄ αυτούς τις λέξεις «κύριος» και «κυρία».
Την ίδια στιγμή, και άλλες εταιρείες αποσύρουν λογότυπα που χαρακτηρίζονται ρατσιστικά, στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ. Η εταιρεία Quaker Oats αποφάσισε να αποσύρει το λογότυπο της Θείας Τζενίμα (Aunt Jenima), το οποίο διατηρούσε εδώ και 130 χρόνια στις συσκευασίες της.
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καθώς εργαζόμαστε με σκοπό να οδηγηθούμε στη φυλετική ισότητα μέσω από αρκετές πρωτοβουλίες, πρέπει επίσης να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στις μάρκες μας και να διασφαλίσουμε ότι αντανακλούν τις αξίες μας και συμφωνούν με τις προσδοκίες των πελατών μας».