Βαρκελώνη: Οι μουσικοί της Όπερας παίζουν σε μια αίθουσα χωρίς θεατές, αλλά γεμάτη φυτά
Ίσως είναι μια από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες για την εποχή μας: Οι μουσικοί στη σκηνή της Όπερας της Βαρκελώνης παίζουν κανονικά. Και η αίθουσα, από κάτω είναι κατάμεστη. Όχι με ανθρώπους, όμως, αλλά με φυτά...
Η Όπερα Liceu της Βαρκελώνης επιστρέφει στη ζωή. Με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Αντί για θεατές, τα καθίσματα είναι γεμάτα με 2.300 φυτά. Που επίσης είναι ζωντανά, αλλά όχι ακριβώς το είδος του κοινού που θα περίμενε να δει κανείς σε μια αίθουσα Όπερας.
Η όπερα, που βρίσκεται στο κέντρο της Βαρκελώνης, αποφάσισε να ανοίξει ξανά με μια μοναδική παράσταση, αλληγορίαγια τους μήνες του lockdown, κατά τους οποίους η φύση ανέκτησε -έστω και προσωρινά- το χώρο της από τους ανθρώπους.
Τα φυτά, φίκοι και φοίνικες, κάθισαν αναπαυτικά στα πολυτελή βελούδινα καθίσματα και απόλαυσαν μια πολύ ταιριαστή για την περίσταση μουσική παράσταση. Στην σκηνή, ένα κουαρτέτο εγχόρδων έπαιξε τα Χρυσάνθεμα του Πουτσίνι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την ιδέα για τη συγκεκριμένη συναυλία είχε ο καλλιτέχνης Εουτζένιο Αμπούντια, κατά τη διάρκεια του lockdown, όταν διαπίστωσε ότι τα φυτά γύρω από το σπίτι του άρχισαν να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Σκέφτηκε ότι ήθελε να προκαλέσει τους ανθρώπους να σκεφτούν τη σχέση τους με την φύση. «Γιατί να μην πάμε στο Liceu και να αφήσουμε τη φύση να ευδοκιμήσει και να τη μετατρέψουμε σε κάτι ζωντανό, ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν άνθρωποι;» είπε στους δημοσιογράφους. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια μεταφορά αλλά μία μεταφορά που να μας κάνει να χαμογελάμε», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας Liceu, Βίκτορ Γκαρσία ντε Γκομάρ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συναυλία μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα του θεάτρου. «Βρισκόμαστε στο τέλος μιας εποχής και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα», συμπλήρωσε ο Αμπούντια. «Δεν ζούμε στον ίδιο κόσμο όπως πριν και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτόμαστε αλλιώς κάθε μας πράξη».
Μετά τη συναυλία όλα τα φυτά δωρίστηκαν σε επαγγελματίες του κλάδου υγείας, που εργάζονται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες που έχουν πληγεί πολύ βαριά από τον, μετρώντας πάνω από 28.000 νεκρούς.