Διαδικτυακή «γυμναστική γέλιου» και διατάσεις στο χαμόγελο εν μέσω κορωνοϊού
Παίρνουμε βαθιά εισπνοή, ανοίγουμε τα χέρια μας και εκπνέουμε με τον ήχο «χα χα», δηλαδή γελώντας.
Αυτή θα μπορούσε να είναι μια άσκηση στο γυμναστήριο, με στόχο την εκγύμναση του σώματος, αλλά είναι η προθέρμανση στα ...μαθήματα γέλιου που παραδίδει δύο φορές την εβδομάδα, δωρεάν, μέσω διαδικτύου πλέον, η γελωτολόγος Ηλιάνα Κυνηγοπούλου, με τον αριθμό των συμμετεχόντων να έχει αυξηθεί εν μέσω πανδημίας.
«Η κατάσταση τους τελευταίους μήνες έχει στερήσει σε πολλούς ανθρώπους το γέλιο και τη ζωντάνια. Σκοπός των μαθημάτων είναι το θυμηθούν και πάλι, αλλά και να εξασκηθούν, με κανόνα το "γελάμε χωρίς αιτία", χωρίς χιούμορ, γελάμε σαν τα μικρά παιδιά με απλές ασκήσεις», δηλώνει η κ. Κυνηγοπούλου, επισημαίνοντας ότι με τη διαδικασία αυτή γυμνάζουμε τετρακόσιους μύες μας.
Από εβδομήντα έως και εκατό άτομα συνδέονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με την προπονήτρια γέλιου και ενδυναμώνουν το γέλιο τους, με αποτέλεσμα το μάθημα να καταλήγει ξεκαρδιστικό!
Τα διαδικτυακά μαθήματα γέλιου διαρκούν από 60 έως 90 λεπτά, ενώ οι ασκήσεις και το περιεχόμενο είναι διαφορετικά, ανάλογα με την ομάδα που συμμετέχει ο καθένας. «Άλλες είναι οι ασκήσεις για ενήλικες, διαφορετικές για ζευγάρια ή για ηλικιωμένους», εξηγεί η «κόουτς» γέλιου, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα συνδυασμό απλών ασκήσεων, ήπιων αναπνοών με ρυθμικά χειροκροτήματα, τραγούδι, και πάνω απ' όλα παιδική διάθεση.
Οι περιπτώσεις των συμμετεχόντων δεν είναι πάντα εύκολες. «Δε γελούν όλοι οι άνθρωποι με την ίδια ευκολία, αλλά εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλό τους μπορούν να γελούν μετά από λίγο καιρό και μόνοι στο σπίτι, ζεσταίνοντας τις φωνητικές τους χορδές και προχωρώντας στις αντίστοιχες ασκήσεις», διευκρινίζει η κ. Κυνηγοπούλου.
Θυμίζει πως το γέλιο, όπως και το χασμουρητό, είναι μεταδοτικό και διαβεβαιώνει πως ακόμη κι αν δεν γελάσει κάποιος με την πρώτη προπόνηση, στη δεύτερη το θετικό αποτέλεσμα είναι βέβαιο.
Από το 2010, η γελωτοθεραπεύτρια έχει διοργανώσει πολλές συναντήσεις γέλιου, κλαμπ γέλιου και δηλώνει πως έχει μάθει σε εκατοντάδες ανθρώπους να γελούν. «Παλιά γελούσαμε περισσότερο. Τώρα με τους ρυθμούς της καθημερινότητας φτάσαμε να γελάμε κατά μέσο όρο μόλις τρία λεπτά την ημέρα», αναφέρει και τονίζει ότι η τέχνη του γέλιου απαιτεί συγκέντρωση και συντονισμό με τους άλλους. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γελάμε. Δυνατά ή σιγανά, από μέσα μας ή χαμογελάμε. Γελάμε με τα μάτια, με το σώμα ή σιωπηλά. Πάντως δεν κουραζόμαστε ποτέ να γελάμε», λέει η κ. Κυνηγοπούλου, επισημαίνοντας τα οφέλη του γέλιου: «Το γέλιο αποτελεί αντίδοτο στο στρες και στην καρδιακή πίεση».
Η πρώτη Κυριακή του Μαΐου, που είναι η παγκόσμια ημέρα γέλιου, κάθε χρόνο γιορταζόταν στην πλατεία του Λευκού Πύργου, στη Θεσσαλονίκη, με υπαίθρια μαθήματα. Φέτος η γιορτή έγινε μέσω ηλεκτρονικών μέσων και τα γέλια ξεσήκωσαν το διαδίκτυο!