ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κορωνοϊός: Πώς οι χορευτές του Βασιλικού Μπαλέτου προπονούνται στα σπίτια τους

CNNi

Στις 16 Μαρτίου, η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου και το περίφημο μπαλέτο της σταμάτησαν τις παραστάσεις για το κοινό, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι χορευτές όμως, πρέπει να συνεχίσουν να προπονούνται. Και σε συνθήκες καραντίνας αυτό δεν είναι και τόσο απλό... 

Όπως συμβαίνει και με πολλά παρόμοια ιδρύματα στον κόσμο, το Βασιλικό Μπαλέτο συνέχισε την επαφή του με το κοινό μέσω παλαιότερων παραστάσεών του που είναι διαθέσιμες πλέον δωρεάν στο διαδίκτυο. Αυτό ήταν το εύκολο. Το δύσκoλο για τους χορευτές είναι να παραμείνουν οι ίδιοι ενεργοί και σε επαφή ο ένας με τον άλλον, σε μια εποχή που δεν μπορούν να ασκούνται και να κάνουν πρόβες μαζί.

Οι πρωινές προθερμάνσεις, οι εξάωρες πρόβες και οι ζωντανές παραστάσεις είναι τα απαραίτητα στοιχεία στη ζωή ενός χορευτή. Επίσης, όλοι αυτοί οι επαγγελματίες χρειάζονται μεγάλους χώρους με ψηλά ταβάνια και καθρέπτες για να προβάρουν τις χορογραφίες τους και να βελτιώνουν τις τεχνικές τους, πολύ περισσότερο χώρο απ' όσο παρέχει ένα μέσο διαμέρισμα στο Λονδίνο...

Η Μελίσα Χάμιλτον, πρίμα μπαλαρίνα του Βασιλικού Μπαλέτου εξηγεί σε συνέντευξη που έδωσε στο CNNi, από το σπίτι της φυσικά: «Στη Βασιλική Όπερα μπορούμε να χωρέσουμε όλη την ομάδα σε μια αίθουσα ταυτόχρονα. Απ΄αυτό ως το να χορεύω μόνη μου στο σπίτι μου, υπάρχει τεράστια απόσταση...»

Τη στιγμή που για τους περισσότερους η εργασία από το σπίτι σημαίνει να κάθεσαι στον καναπέ σου με το λάπτοπ σου, για τους χορευτές τα πράγματα είναι πάρα πολύ διαφορετικά και πρέπει να γίνουν πολύ εφευρετικοί προκειμένου να μπορέσουν να προσαρμόσουν τις ανάγκες τους στους περιορισμένους χώρους των σπιτιών τους. Για παράδειγμα, ο πάγκος της κουζίνας μπορεί να γίνει η μπάρα της προπόνησης, ενώ το κοινό -που συνήθως είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες άνθρωποι- να περιοριστεί στα μέλη της οικογένειάς τους ή και απλώς στο κατοικίδιο με το οποίο συζούν.

Και βέβαια υπάρχουν και άλλες δυσκολίες, τεχνικού χαρακτήρα: «Δεν θέλω να καταστρέψω το πάτωμα του σπιτιού των γονιών μου κι έτσι προπονούμαι πάνω σε ένα λεπτό στρώμα για γιόγκα», λέει η Άννα Ρόουζ Ο'Σάλιβαν.

Παρ'οτι είναι προφανές ότι οι προπονήσεις δεν είναι οι ίδιες, οι χορευτές προσπαθούν πολύ να διατηρήσουν ένα πρόγραμμα και την πειθαρχία τους. Τα μαθήματα γίνονται μέσω Zoom και κρατούν ατελείωτες ώρες, προκειμένου να μην υπάρξει χαλάρωση.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό όταν βλέπω όλους τους συναδέλφους μου στην οθόνη κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και των μαθημάτων. Είναι όλοι στα σαλόνια τους, στις κουζίνες τους ή στα μπάνια τους και προσπαθούν να βρουν χώρο για να κινηθούν. Και βέβαια, είναι πλέον φυσιολογικό, εκεί που χορεύουμε, να περνάει και μια γάτα ή ένας σκύλος από το πλάνο», καταλήγει η Ο'Σάλιβαν...

Royal Ballet dancers keep moving under lockdown, Ana Rosado, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης