Θα μπορούσε η Νταϊάνα να είχε γίνει βασίλισσα; Το παρασκήνιο ενός διαζυγίου
Επιβεβαιώνοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν από καιρό και ήθελαν το γάμο τους να μην μπορεί να επιβιώσει από τα σκάνδαλα και τις εξωσυζυγικές σχέσεις, στις 9 Δεκεμβρίου 1992 ο πρίγκιπας Κάρολος και η επί 11 χρόνια σύζυγός του, Νταϊάνα, ανακοίνωσαν το χωρισμό τους, χωρίς όμως να γίνεται λόγος για διαζύγιο.
Για τη Νταϊάνα ήταν η αρχή μιας νέας ζωής: Μακριά από την πίεση του παλατιού, ελεύθερη από ένα γάμο μέσα στον οποίο δεν υπήρξε ποτέ ευτυχισμένη και της άφησε μόνο τα δύο παιδιά της, η Νταϊάνα έδειχνε να λάμπει ξανά. Αυτό, όμως, κράτησε μόλις 5 χρόνια, καθώς το 1997 βρήκε τραγικό θάνατο στο περίφημο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι.
Όταν ο Τζον Μέιτζορ, τότε Πρωθυπουργός της Βρετανίας, ανακοίνωσε την απόφαση του ζευγαριού να χωρίσει -για την ακρίβεια να περιέλθει σε διάσταση- δεν απέκλειε το ενδεχόμενο η Νταϊάνα να γίνει βασίλισσα, καθώς το Παλάτι δεν έκανε λόγο για διαζύγιο. Ήταν, εξάλλου, μια πρωτοφανής κατάσταση για τη βρετανική μοναρχία. «Θα μπορούσε ποτέ η Νταϊάνα να γίνει βασίλισσα»; Αυτή είναι μια από τις πολλές ερωτήσεις που προέκυψαν μετά την ανακοίνωση της διάστασης. Η απάντηση είναι «όχι».
Απλώς, η βασιλική οικογένεια έκανε ότι μπορούσε για να βεβαιωθεί, πριν επιτρέψει να υπογραφεί το διαζύγιο, ότι το φταίξιμο γι’ αυτό δεν θα έπεφτε στον Κάρολο.
Το 1994, ο δημοσιογράφος Τζόναθαν Ντέμπλερι ανέλαβε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τον πρίγκιπα Κάρολο. Κίνηση που πολλοί χαρακτήρισαν ως προσπάθεια του Παλατιού να αποκαταστήσει την εικόνα του πρίγκιπα στην κοινή γνώμη, μετά από το περίφημο σκάνδαλο, όταν οι ηχογραφημένες συνομιλίες του με την τότε ερωμένη του, Καμίλα, είδαν το φως της δημοσιότητας. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές κατέληξαν άκαρπες, αφού, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπήρξε άπιστος στη σύζυγό του, Νταϊάνα.
Μετά από 11 χρόνια και δύο παιδιά, η κατάσταση ανάμεσα στο ζευγάρι ήταν πλέον αφόρητη. Η λέξη «διαζύγιο», όμως, ήταν τότε ανήκουστη για τη βασιλική οικογένεια / Πηγή: AP Photo
Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν προσπάθησε να είναι πιστός στο γάμο του με την Νταϊάνα, ο ίδιος απάντησε «Ναι, φυσικά». Ο Ντέμπλερι τότε επέμεινε. «Και όντως ήσασταν;». Ο Κάρολος, μετά από παύση απάντησε ότι υπήρξε πιστός μέχρι το σημείο που ήταν μάταιο και για τους δύο να συνεχίσουν να προσπαθούν. Προφανώς δεν τον ενδιέφερε πλέον καν να κρατήσει τα προσχήματα.
Το 1995, όταν ακόμα το διαζύγιο δεν είχε επισημοποιηθεί, η Νταϊάνα έδωσε μια συνέντευξη η οποία έμεινε στην ιστορία, στο BBC και το δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ:
«Θα ήθελα να είμαι μια βασίλισσα στις καρδιές των ανθρώπων, αλλά δε βλέπω τον εαυτό μου να γίνεται ποτέ βασίλισσα αυτής της χώρας. Δε νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνω βασίλισσα. Και με τη φράση “πολλοί άνθρωποι” εννοώ το θεσμό μέσα στον οποίο παντρεύτηκα, γιατί εκείνοι αποφάσισαν ότι δεν είμαι από τους ανθρώπους που μπορούν να πετύχουν στη ζωή τους».
Ήταν στην ίδια συνέντευξη που η Νταϊάνα είχε πει το περίφημο «ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο», αναφερόμενη στην Καμίλα. Πρόσθεσε ότι, όταν έμαθε για την εξωσυζυγική σχέση του συζύγου της, ένιωθε ότι έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της.
Η μέρα που ο Κάρολος έχασε το θρόνο
Στο μεταξύ, ακόμα και μετά το χωρισμό, η Νταϊάνα ήταν απίστευτα δημοφιλής, τόσο για την προσωπικότητά της όσο και για τη φιλανθρωπική της δράση. Ήταν πρέσβειρα σε πάνω από 100 φιλανθρωπικές οργανώσεις και προσωπική φίλη με τη Μητέρα Τερέζα. Οπότε, η επιλογή «στρατοπέδου», ανάμεσα στην ίδια και τον Κάρολο, ήταν για τους Βρετανούς σχεδόν αυτονόητη.
Στο τέλος η Ελισάβετ αναγκάστηκε να ενδώσει στο διαζύγιο, το οποίο φάνταζε ως μονόδρομος. Και, με το βάρος αυτού του χωρισμού να πέφτει σχεδόν στους ώμους του διαδόχου, πιθανότατα εκείνη ήταν και η στιγμή που αποφασίστηκε ότι ο Κάρλος δεν θα γινόταν ποτέ βασιλιάς. Κάτι που ο ίδιος εξαργύρωσε με αντίτιμο την άδεια να παντρευτεί επιτέλους τη μόνη γυναίκα που αγάπησε: Την Καμίλα…