Αποκλείστηκε από τα διεθνή καλλιστεία επειδή είναι μητέρα - Και αποφάσισε ν' αλλάξει τους κανόνες
Η Βερόνικα Ντιντουσένκο είχε πάρει πριν από λίγες μέρες τον τίτλο της «Μις Ουκρανία», όταν ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να λάβει μέρος στον διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς και ότι θα χάσει το στέμμα της, επειδή είναι μητέρα.
Κι έτσι, η Βερόνικα αποφάσισε να γίνει ο θηλυκός Μπόσμαν. Όπως ο Βέλγος ποδοσφαιριστής κατάφερε να αλλάξει τους κανόνες για τις μεταγραφές των παικτών γράφοντας ιστορία, έτσι και η πρώην Μις Ουκρανία προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες που διέπουν εδώ και χρόνια τα διεθνή καλλιστεία, στρεφόμενη δικαστικά εναντίον του διαγωνισμού για την ανάδειξη της Μις Κόσμος, καθώς, όπως λέει, ο αποκλεισμός της είναι ξεκάθαρη διάκριση.
«Ο νόμος περί ισότητας (2010) προστατεύει άπαντες απέναντι στις διακρίσεις που προέρχονται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που περιλαμβάνουν το γάμο, τη μητρότητα και το φύλο», λέει ο Βρετανός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ραβί Νάικ, ο οποίος εκπροσωπεί την Ντιντουσένκο.
«Ο λόγος που η Βερόνικα δεν επετράπη να συμμετάσχει στο διαγωνισμό είναι ότι ήταν παντρεμένη και έχει ένα παιδί. Πολύ απλά, με την άρνηση να της επιτρέψουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, παραβιάζουν τις αρχές περί ισότητας».
Η Ντιντουσένκο πήρε τον τίτλο της Μις Ουκρανίας το 2018 και λίγες μέρες μετά οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού την ενημέρωσαν ότι θα έπρεπε να παραδώσει το στέμμα. Είπαν ότι η Ντιντουσένκο «τους έδωσε λάθος πληροφορίες», καθώς υπέγραψε ένα έγγραφο με το οποίο δήλωνε ότι δεν είχε παντρευτεί ποτέ και δεν είχε παιδιά, πράγματα που είναι προαπαιτούμενα για να πάρει μια γυναίκα μέρος στο διαγωνισμό. Η ίδια παραδέχτηκε ότι έδωσε λάθος πληροφορίες, αλλά πρόσθεσε ότι οι κανόνες που αποκλείουν τις μητέρες και τις γυναίκες που έχουν υπάρξει παντρεμένες από το διαγωνισμό είναι «απηρχαιωμένοι».
Όταν έχασε τον τίτλο της, η Ντιντουσένκο ξεκίνησε μια παγκόσμια καμπάνια με τίτλο #RightToBeAMother και πέρασε έναν χρόνο προσπαθώντας να πιέσει το διεθνή διαγωνισμό να αλλάξει τους κανόνες του και να επιτρέπει σε όλες τις γυναίκες να συμμετέχουν σε αυτόν.
«Το θέμα δεν είναι το στέμμα», είπε η ίδια. «Είναι οι κανόνες και οι διακρίσεις που διέπουν το διαγωνισμό για τη Μις Κόσμος στον 21ο αιώνα». Ο διαγωνισμός απαντά ότι οι κανόνες υπάρχουν, επειδή πρόκειται για έναν πολύ απαιτητικό τίτλο.
«Οι κανόνες διαρκώς αναθεωρούνται», είπαν οι υπεύθυνοι σε δήλωσή τους. «Όμως έχουν δημιουργηθεί επειδή αναζητούμε μια Μις Κόσμος που να είναι διαθέσιμη και ελεύθερη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο συχνά και με δύσκολες συνθήκες για τους σκοπούς του διαγωνισμού».
Η Ντιντουσένκο απαντά ότι αυτό είναι απλώς χειριστικό. «Μια γυναίκα με σύντροφο και παιδί γιατί προϋποθέτουμε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της;», ρωτάει.
«Το αν μπορώ να συνδυάσω καριέρα και μητρότητα είναι δικό μου θέμα και όχι του διαγωνισμού», συμπληρώνει. «Δεν θέλω πίσω το στέμμα. Θέλω να αλλάξουν οι κανόνες. Αυτοί οι κανόνες είναι μια συστημική, διεθνής και ευρεία πολιτική διάκρισης. Και πρέπει να αλλάξουν».