ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Λευκός Οίκος: Η Μελάνια Τραμπ έβαλε τη -χρυσή- πινελιά της ανακαινίζοντας το ιστορικό κτήριο

AP/Patrick Semansky

Είναι κάτι σαν παράδοση για τις πρώτες κυρίες των ΗΠΑ να βάζουν κάθε μια τη δική της πινελιά στο διάκοσμο του Λευκού Οίκου, τα χρόνια που μένουν εκεί. Το ίδιο έκανε και η Μελάνια Τράμπ, με το δικό της -γνώριμο και αναμενόμενο μάλλον- τρόπο, καθώς οι δικές της διακοσμητικές παρεμβάσεις έχουν μπόλικο χρυσό και ορατή πολυτέλεια

Η Μελάνια Τραμπ παρουσίασε το έργο της την περαμένη Παρασκευή στους επισκέπτες της, που βρέθηκαν εκεί για το δεύτερο επίσημο κρατικό δείπνο του Ντόναλντ Τραμπ από την στιγμή που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.

Οι νέοι υφασμάτινοι τοίχοι στο Κόκκινο Δωμάτιο, οι καινούριες κουρτίνες στο Πράσινο Δωμάτιο και τα ανακαινισμένα έπιπλα στο Μπλε Δωμάτιο, είναι μόνο μερικά από τα έργα ανακαίνισης που έχει επιβλέψει η Μελάνια Τραμπ στο ιστορικό κτίριο, θέλοντας να του δώσει έναν αέρα ανανέωσης διατηρώντας ωστόσο, αναγκαστικά, το μουσειακό του χαρακτήρα. «Το φως του ήλιου που έμπαινε στο Κόκκινο Δωμάτιο είχε ξεθωριάσει τόσο πολύ το χρώμα του υφάσματος στον τοίχο που έδειχνε σχεδόν ροζ», ειπε ο Στιούαρτ ΜακΛόριν, πρόεδρος του White House Historical Association, που βοηθά οικονομικά στη συντήρηση ορισμένων εκ των 132 δωματίων του μεγάρου. Την ιδιωτική, μη κερδοσκοπική αυτή οργάνωση, την είχε ιδρύσει η Τζάκι Κένεντι, το 1961.

Η ανακαίνιση που έκανε η Τζάκι Κένεντι στο Λευκό Οίκο, στις αρχές της δεκαετίας του '60, έχει μείνει στην ιστορία @AP Photo

«Αυτά τα δωμάτια θα πρέπει πάντα να δείχνουν σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και είχαν πολλά προβλήματα, είχαν ξεθωριάσει τα υφάσματα, οπότε έπρεπε να γίνει αυτό το έργο της ανακαίνισης», συμπλήρωσε ο ΜακΛόριν.
Οι πρώτοι που είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα αποτελέσματα της ανακαίνισης αυτής, ήταν ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον και η σύζυγός του, Τζένι, που ήταν οι επίσημοι καλεσμένοι σε δείπνο, την περασμένη Παρασκευή.
Στο ρόλο της ως οικοδέσποινα του Λευκού Οίκου, η Πρώτη Κύρια – όποια κι αν είναι αυτή – συναντά συχνά τον αρχιτέκτονα, τον επιμελητή και το υπόλοιπο προσωπικό του Λευκού Οίκου, για να μελετήσουν τις βελτιώσεις που θα πρέπει να γίνονται.

«Η οικογένειά μου είναι ευγνώμων που ζει σε αυτό το αληθινό σύμβολο της ιστορίας του έθνους μας, αλλά είμαστε ακόμη πιο διατεθειμένοι να διαδραματίσουμε έναν ρόλο στην αποκατάσταση και την ενίσχυση του ιερού συμβόλου της χώρας μας» είχε πει η Μελάνια Τραμπ σε μια δεξίωση τον περασμένο Μάιο.

@ AP Photo/Patrick Semansky

Η Πρώτη Κυρία, μεταξύ των εργασιών που έκανε, ήταν να σχεδιάσει ένα νέο χαλί για την Αίθουσα Διπλωματικής Υποδοχής, καθώς οι πολλοί περαστικοί είχαν διαβρώσει το χαλί, σύμφωνα με τον ΜακΛόριν. Το νέο χαλί έχει ένα περίγραμμα που δείχνει τα λουλούδια των Πολιτειών των ΗΠΑ, μια πινελιά που πρόσθεσε η Μελάνια Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος ανανέωσε επίσης τις κουρτίνες στο Πράσινο Δωμάτιο αλλάζοντας το υλικό από την πίσω στην μπροστά πλευρά, εξαλείφοντας το κόστος και την ανάγκη αντικατάστασης ολόκληρων των κουρτινών, πρόσθεσε ο ΜακΛόριν.

Και δεν είναι η μόνη ανακαίνιση που έκανε η Μελάνια. Πέρυσι, η κυρία Τραμπ επέστρεψε στο Μπλε Δωμάτιο αρκετά ανακαινισμένα κομμάτια από ένα ιστορικό σετ επίπλων 53 τεμαχίων γνωστό ως Bellange.

Δεν είναι, όμως, απλό να ανακαινίσεις το Λευκό Οίκο

Η ανακαίνιση του Λευκου Οίκου είναι μια διαδικασία πολύ πιο περίπλοκη από ότι σε ένα κοινό σπίτι γιατί δεν αποφασίζει μόνη της η Πρώτη Κυρία τι θέλει να κάνει. Η κάθε Πρώτη Κυρία μοιράζεται τις ιδέες της με την επιτροπή για τη διαφύλαξη του Λευκού Οίκου που έχει συσταθεί επίσης από τη Τζάκι Κένεντι. Η επιτροπή, στην συνέχεια, ζητά χρηματοδότηση από την ιστορική ένωση, της οποίας το συμβούλιο συνήθως καλύπτει ένα κόστος από ένα έως ενάμιση εκατομμύριο δολάρια για τέτοια έργα κάθε χρόνο. Ο Λευκός Οίκος εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς: είναι το γραφείο του Αμερικανού Προέδρου και του προσωπικού του, είναι το σπίτι της οικογένειάς του και παράλληλα ένα μουσείο. Περίπου μισό εκατομμύριο τουρίστες τον επισκέπτονται κάθε χρόνο, εκτός από τους αξιωματούχους που παραβρίσκονται σε επίσημες δεξιώσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Το 1950, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Τρούμαν, ο Λευκός Οίκος υπέστη ίσως τη μεγαλύτερη ανακαίνισή του. Ο Πρόεδρος και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε ένα σπίτι στην ίδια γειτονιά, αλλά εκτός του κτηρίου. @AP Photo/White House

«Ο Λευκός Οίκος υπομένει πολλά και από πολλούς. Έχει πολλή φθορά», εξηγεί ο ΜακΛόριν. Για παράδειγμα τα έπιπλα Bellangé μεταφέρθηκαν στον Λευκό Οίκο το 1817 από τον πρόεδρο Τζέιμς Μονρόε, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Γαλλία. Αλλά το 1860, σχεδόν όλα τα κομμάτια της συλλογής πουλήθηκαν σε μια δημοπρασία. Εκατό χρόνια αργότερα, η Τζάκι Κένεντι έφτασε και τρομαγμένη ανακάλυψε ότι ο Λευκός Οίκος ήταν επιπλωμένος με αντίγραφα από ένα πολυκατάστημα της Νέας Υόρκης, όπως είπε ο ΜακΛόριν.

Τελικά, ο Λευκός Οίκος κατάφερε να επανακτήσει 10 κομμάτια από την αρχική συλλογή, που κατασκευάστηκε στο Παρίσι από τον Pierre-Antoine Bellangé. Η υπόλοιπη συλλογή «χάθηκε κάπου στην ιστορία», λέει ο ΜακΛόριν. Το έργο αποκατάστασης της συγκεκριμένης συλλογής ξεκίνησε κατά την διάρκεια της θητείας της Μισέλ Ομπάμα και ολοκληρώθηκε πέρυσι, με το κόστος να φτάνει τα 450.000 δολάρια από το 2013.

@ AP Photo/Patrick Semansky

Άλλες εργασίες συντήρησης έγιναν στις ξύλινες και ορειχάλκινες επενδύσεις καθώς και στο φωτισμό του ασανσέρ που μεταφέρει τον Αμερικανό πρόεδρο από και προς τα ιδιωτικά του διαμερίσματα.
Η Μελάνια Τραμπ ανακαίνισε επίσης το μπόουλινγκ που χρονολογούνταν από την εποχή της προεδρίας του Νίξον και είχε ανακαινιστεί για τελευταία φορά το 1994 από τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης