Η Γη από το διάστημα: Μια νέα σειρά του BBC μάς δείχνει τον κόσμο «αλλιώς»
Χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα δορυφόρους υψηλής ευκρίνειας, drones και επίγειες κάμερες, η νέα σειρά του BBC «Earth from Space» απαθανατίζει κάθε γωνιά του πλανήτη με απίστευτες λεπτομέρειες.
Τα πρώτα ντοκιμαντέρ για τη φύση πήγαν τόσο κοντά στα άγρια ζώα όσο τολμούσαν οι οπερατέρ, χωρίς να κινδυνεύσουν να γίνουν γεύμα τους. Αργότερα, ασύρματες κάμερες μάς επέτρεψαν να κοιτάξουμε τα ίδια ζώα στα μάτια και από πολύ κοντά. Η τελευταία σειρά του είδους, κάνει ακριβώς το αντίθετο: Μας πάει όσο μακριά γίνεται. Οι Αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι στην Ανταρκτική, ή οι γορίλες της υποσαχάριας Αφρικής φαίνονται πρώτα από τα 36.000 χιλιόμετρα πάνω από τον πλανήτη, σε εικόνες που έρχονται από δορυφόρους. Η σειρά «η Γη από το διάστημα» υποσχέθηκε μια νέα οπτική και την έδωσε. Ενώ οι τηλεθεατές είναι συνηθισμένοι στον κλασικό ρυθμό του μέσου, πρώτα πολύ κοντινά πλάνα και μετά zoom-out, εδώ βλέπουν ακριβώς το αντίθετο. Παρ’ όλα αυτά, η σειρά περηφανεύεται και για τα πολύ κοντινά πλάνα της.
Για τα γυρίσματα χρησιμοποιήθηκαν τριών ειδών εργαλεία: Δορυφόροι, drones και επίγειες κάμερες. Με όλα αυτά πλέον μπορούμε να δούμε ένα ζώο όπως το βλέπει ο Θεός, αλλά και η μαμά του όταν το παίρνει αγκαλίτσα. Η τεχνολογία είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε η σειρά εξάλλου, μια τεχνολογία που πλέον επιτρέπει πεντακάθαρες εικόνες τόσο από μακριά όσο και από πολύ κοντά.
Μια νεογέννητη μαϊμού στην Κίνα (BBC)
ΟΙ δορυφόροι πλέον χρησιμοποιούνται από τους πάντες: Από τη NASA, από εταιρείες τηλεπικοινωνιών, από υπηρεσίες ασφαλείας όπως η CIA. Το BBC συνεργάστηκε με διάφορες ιδιωτικές εταιρείες στη Βρετανία, την Ισπανία και την Αμερική. Χρησιμοποίησαν εικόνες που είχε ήδη τραβήξει ο δορυφόρος, αλλά παράγγειλαν και δικές τους. Οι εικόνες κάνουν τη θάλασσα, την έρημο, τα ποτάμια και τις λίμνες να δείχνουν συγκλονιστικά από μακριά, αλλά όλα δεν είναι τόσο όμορφα όταν πλησιάσεις. Οι καφέ λεκέδες στο λευκό του πάγο είναι περιττώματα Αυτοκρατορικών πιγκουίνων. Οι τιρκουάζ λεκέδες στον ωκεανό, από την άλλη, είναι μικροσκοπικό φυτοπλαγκτόν.
Τα γυρίσματα ήταν πολύ δύσκολα, λόγω των τριών επιπέδων στα οποία έγιναν. Ο συγχρονισμός ήταν τρομερός, καθώς το drone και η επίγεια κάμερα έπρεπε να είναι στο ακριβές σημείο, ακριβώς τη στιγμή που περνούσε από πάνω ο δορυφόρος. Και βέβαια, υπάρχουν πάντα τα σύννεφα, που εμπόδιζαν τις λήψεις και έγιναν ο εφιάλτης της παραγωγής.
Ο σκοπός του ντοκιμαντέρ, όμως, δεν είναι μόνο να μας δώσει ωραίες και εντυπωσιακές εικόνες, αλλά να κάνει και ένα «τσεκ-απ» στη Γη. Για παράδειγμα, η Μαδαγασκάρη από ψηλά φαίνεται σαν να αιμορραγεί, αλλά αυτό δεν είναι παρά κοκκινόχωμα που πλέον δεν υπάρχουν δέντρα για να το συγκρατήσουν και χύνεται ανεξέλεγκτα στα ποτάμια.
Οι υπεύθυνοι του BBC λένε ότι πλέον είναι αδύνατο να κάνεις ένα ντοκιμαντέρ για τη Γη και αυτό να μην αφορά το περιβάλλον: Οι εικόνες εξάλλου μιλούν από μόνες τους και δείχνουν τις αλλαγές που συντελούνται κάθε μέρα στον πλανήτη.
Η πρώτη εικόνα της Γης από το διάστημα, όπως την απαθανάτισαν οι αστροναύτες του Apollo 8, το 1968.
Οι πρώτες εικόνες της Γης από το διάστημα ελήφθησαν από τους αστροναύτες του Apollo 8, το 1968 και ήταν κομβικές στο περιβαλλοντικό κίνημα. Η εικόνα του πλανήτη, λευκό και γαλάζιο με φόντο το απέραντο μαύρο του σύμπαντος, αποκάλυψε μια ομορφιά και ταυτόχρονα μια απομόνωση, που έκανε τους κατοίκους τους να ευαισθητοποιηθούν στην κατεύθυνση της προστασίας του. Με τα χρόνια οι φωτογραφίες του πλανήτη από το διάστημα πληθαίνουν ταχύτατα και οι αλλαγές είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να αγνοηθούν.
Η σειρά δε μιλάει μόνο για τον ίδιο τον πλανήτη αλλά και για τους ανθρώπους που τον κατοικούν. Θα ήταν πλέον πολύ δύσκολο εξάλλου να μας αγνοήσει κανείς, είμαστε πάρα πολλοί. Όμως, για να γίνει αυτό, πρέπει οι ανθρώπινες δραστηριότητες να είναι τέτοιες που να μπορούν να είναι ορατές από το διάστημα. Όπως, για παράδειγμα, χιλιάδες Κινέζοι που κάνουν όλοι μαζί Κουνγκ Φου σε μια πλατεία.
Οι Κινέζοι πάντα είχαν μια έφεση στα πράγματα που φαίνονται από το διάστημα άλλωστε…