ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Tα δώρα, οι συζητήσεις, τα ποτά και τα κόλπα για ένα "αναίμακτο" ρεβεγιόν

Tα δώρα, οι συζητήσεις, τα ποτά και τα κόλπα για ένα "αναίμακτο" ρεβεγιόν
Εικονογράφηση του Hablot K. Browne για τη "Λέσχη Πίκγουικ" του Κάρολου Ντίκενς (Household Edition, 1874 / victorianweb.org)

Η εορταστική περίοδος είναι ένα συνεχές πάρτι οπότε ας μας υπενθυμίσουμε τα “πρέπει” και τα “μη” του savoir faire των ημερών.

Το δώρο

Είναι κοινή λογική ότι δεν εμφανίζεται κανείς σε πάρτι με άδεια χέρια. “Λατρεύω να πηγαίνω σαμπάνια,” είπε συντάκτρια της αμερικανικής Vogue. “Κάνει καλύτερη εντύπωση από το κρασί και νοιώθω ότι ο ήχος της σαμπάνιας όταν ανοίγει ταιριάζει με το εορταστικό πνεύμα.” Μικρή παρατήρηση, ένα καλό μπουκάλι κρασί εκτιμάται το ίδιο αν όχι περισσότερο αλλά σε πιο incognito καλέσματα ίσως. Άλλος δημοσιογράφος του περιοδικού αποδεικνύεται πιο τολμηρός. “Μου αρέσει να διαλέγω ένα κοκτέιλ και να φέρνω μαζί μου όλα τα απαραίτητα υλικά για να το φτιάξω” λέει ο ίδιος. Τέλος, μην πέσεις στην παγίδα και πας μόνο ένα μπουκάλι, συμβουλεύει ένας άλλος αρθρογράφος. “Φρόντισε να πάρεις τουλάχιστον δυο,” συνεχίζει ο ίδιος. “Το ένα είναι η προθέρμανση.”

Αν δεν αγαπάς το αλκοόλ

“Τα αρωματικά κεριά είναι μια δοκιμασμένη και καλή επιλογή,” λέει ένας δημοσιογράφος. “Είναι η πιο ασφαλής επιλογή ιδίως όταν πρόκειται για κάποιον που δεν ξέρεις πολύ καλά.” Άλλοι έκαναν λόγο για ένα εκλεπτυσμένο γλύκισμα αν και για αρκετούς είναι μια ριψοκίνδυνη επιλογή. “Υπάρχουν τόσες διαφορετικές προτιμήσεις αλλεργίες που ίσως είναι καλύτερα να αποφεύγει κανείς οτιδήποτε φαγώσιμο.” Ένας άλλος, μάλλον περισσότερο δοκιμασμένος σε τέτοια καλέσματα μοιράστηκε στο ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού ένα κόλπο. “Παίρνω πάντα δώρα στα παιδιά. Με καθιστά πάντα τον πιο αγαπητό καλεσμένο.”

Μη λες πολλά

Πως αποφεύγεις τις άβολες/τυπικές συζητήσεις; Κρατάς το διάλογο σε ένα light επίπεδο, αποφεύγεις να μιλήσεις για την πολιτική και τη θρησκεία. “Επιλέγω ταξιδιωτικά, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά θέματα συζήτησης, προσποιούμενη ότι όλα τα υπόλοιπα δεν υπάρχουν καν” λέει η δημοσιογράφος Emily Gilmore. “Σαν να συζητάω φωναχτά το πολιτιστικό ένθετο των Sunday New York Times” συμπληρώνει.

Τι πρέπει να αποφύγεις

Πέρα από τα προφανή (δεν μεθάς, δεν μένεις στο κάλεσμα περισσότερο απο το επιτρεπόμενο όριο, δεν γίνεσαι φόρτος και βάρος) υπάρχουν και άλλες συμπεριφορές που πρέπει να αποφύγεις. “Δεν πρέπει ποτέ να ρωτάς αν μπορείς να καπνίσεις μέσα στο σπίτι του άλλου. Φέρνεις τον οικοδεσπότη σου στην δύσκολη θέση να πρέπει να σου αρνηθεί” σχολιάζει συντάκτρια μόδας. Επίσης μένεις μακριά από τη μουσική, αφήνοντας τον οικοδεσπότη να επιλέξει το soundtrack της βραδιάς και αν θες να είσαι προετοιμασμένος για κάτι, φτιάξε μια playlist στο smartphone σου και σε περίπτωση που σου ζητηθεί βοήθεια θα είσαι ο σωστός άνθρωπος στη σωστή στιγμή.

Ένα φιλί κάτω από το γκι;

Ακόμη και σήμερα αυτή η περίεργη παράδοση εξακολουθεί να μοιάζει κατάλληλη για τις περιστάσεις. “Ένα πάρτι πρέπει να έχει και το αντίστοιχο κλίμα, κατά προτίμηση ένα κλίμα που ευνοεί την αταξία”, σχολιάζει μια δημοσιογράφος. “Το γκι εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον
σκοπό”.