Όσκαρ 2019: Από τον Κακογιάννη στον Λάνθιμο, οι Έλληνες σκηνοθέτες στα Όσκαρ
Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η 91η Τελετή Απονομής των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου να έχει αποσπάσει δέκα υποψηφιότητες για Όσκαρ. Η επιτυχία του Έλληνα σκηνοθέτη είναι τεράστια, δεν είναι όμως ο πρώτος Έλληνας που βρίσκεται στα βραβεία…
Η αρχή γίνεται το 1964, με τον «Αλέξη Ζορμπά» (Zorba the Greek) του Μιχάλη Κακογιάννη. Η ταινία, με πρωταγωνιστές τους Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά και Σωτήρη Μουστάκα - είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη: «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά». Τη μουσική υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης. Το φιλμ απέσπασε έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ - ανάμεσα τους και στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας - κερδίζοντας τελικά τρία χρυσά αγαλματίδια: Όσκαρ Β´ Γυναικείου Ρόλου, στη Λίλα Κέντροβα, Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης (για ασπρόμαυρη ταινία), στο Βασίλη Φωτόπουλο και Όσκαρ Φωτογραφίας (για ασπρόμαυρη ταινία), στο Γουόλτερ Λασάλι.
Ο Άντονι Κουίν στον Αλέξη Ζορμπά (IMDb)
Ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν ακόμα δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ, στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το 1962, με την «Ηλέκτρα» και το 1977, με την «Ιφιγένεια». Ενδιάμεσα, ένας ακόμα σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία. Ο Βασίλης Γεωργιάδης, το 1963, με τα «Κόκκινα Φανάρια» και το 1965, με το φιλμ, «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο».
«Ζ», του Κώστα Γαβρά (IMDb)
Ο Κώστας Γαβράς, μεταφέροντας στην μεγάλη οθόνη το 1969, το θρυλικό «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού, μία ταινία - φόρο τιμής στο Γρηγόρη Λαμπράκη και στην ελευθερία έκφρασης, μπαίνει στη μάχη των Όσκαρ. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί, Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Υβ Μοντάν, Ειρήνη Παππά και Ζακ Περέν, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης.
Το «Ζ» απέσπασε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ - ανάμεσα τους και στις κατηγορίες Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερης Σκηνοθεσίας -κερδίζοντας τελικά δύο, στις κατηγορίες Καλύτερου Μοντάζ (Best Film Editing: Françoise Bonnot) και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το οποίο πήγε στην Αλγερία, καθώς ήταν η χώρα παραγωγής. Το 1982 ο Γαβράς θα είναι και πάλι υποψήφιος για Όσκαρ με την ταινία του «Missing», η οποία είχε αποσπάσει τέσσερις Υποψηφιότητες, με τον Έλληνα σκηνοθέτη να κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου.
Τζακ Λέμον και Σίσι Σπέισεκ, στην ταινία «Missing» (IMDb)
Και τώρα ήρθε η σειρά του Γιώργου Λάνθιμου. Η αρχή γίνεται το 2010, με τον «Κυνόδοντα» (Dogtooth). Η ταινία αποσπά μία Υποψηφιότητα στην Κατηγορία του Ξενόγλωσσου. Έξι χρόνια μετά, ο «Αστακός» (The Lobster) είναι υποψήφιος για το Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου. Η νέα ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη, η «Ευνοούμενη» (The Favourite), ηγείται της κούρσας των Όσκαρ - μαζί με το «Ρόμα» (Roma) του Αλφόνσο Κουαρόν - έχοντας αποσπάσει δέκα υποψηφιότητες.