ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η «πόλη των διδύμων» στη Νιγηρία

Stephen Tayo

Περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια του Λάγος, βρίσκεται το Igbo-Ora, μια πόλη περίπου 92,000 κατοίκων. Το Igbo-Ora κατοικείται από μέλη της φυλής Yoruba, στο οποίο ανήκει περίπου το 21% του πληθυσμού της Νιγηρίας. Παρότι τα ακριβή στατιστικά είναι κάπως θολά, υπάρχει ένα γεγονός στο οποίο συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες: Στο Igbo-Ora ο αριθμός των διδύμων είναι ασυνήθιστα υψηλός. Πέρυσι, όταν η κυβέρνηση οργάνωσε ένα φεστιβάλ για να τους τιμήσει, εμφανίστηκαν σε αυτό περισσότεροι από 2.000. Και κάπως έτσι, η πόλη έχει ονομαστεί, η «παγκόσμια πρωτεύουσα των διδύμων».

Στην κουλτούρα των Yoruba οι δίδυμοι θεωρούνται θεία δώρα, δυικές οντότητες που προστατεύονται από τα πνεύματα και έχουν μαγικές ιδιότητες. Ο 24χρονος φωτογράφος Stephen Tayo είναι και ο ίδιος Yoruba και εμπνεύστηκε από όλα αυτά τη σειρά φωτογραφιών του, με τον τίτλο «Ibeji», που σημαίνει φυσικά «δίδυμοι» στην τοπική διάλεκτο. Ο ίδιος δεν έχει δίδυμο αδελφό ή αδελφή, αλλά ήθελε, όπως λέει, να «διηγηθεί μια ιστορία που χαρακτηρίζει στη φυλή του». Φωτογράφισε τους δίδυμους στα σπίτια τους ή στο δρόμο της πόλης, από την οποία κατάγεται και ο ίδιος. Τους άφησε να φορέσουν ότι ήθελαν εκείνοι και είναι εντυπωσιακό ότι οι περισσότεροι δίδυμοι επέλεξαν ίδια ρούχα. Κάποιοι μοιάζουν τόσο πολύ, τόσο στη μορφή όσο και στο στιλ, τα ρούχα και το κούρεμα ακόμα, που είναι αδύνατον να τους ξεχωρίσεις.

Είναι σαν μια εικόνα σε καθρέπτη.

(Instagram/Stephen Tayo)

Μπορεί οι δίδυμοι να έχουν σχεδόν υπερφυσικές ικανότητες στην κουλτούρα των Yoruba, αλλά αυτό ισχύει μόνο όταν ζουν και οι δύο. Εάν ο ένας πεθάνει, οι δυνάμεις χάνονται και ο άλλος μένει απροστάτευτος. Συχνά οι γονείς ενός τέτοιου παιδιού πληρώνουν έναν «μάγο» για να φτιάξει ένα ξύλινο ομοίωμα του νεκρού παιδιού, το οποίο εκείνοι συνεχίζουν να προσέχουν σαν να είναι ένας ζωντανός άνθρωπος.

Αυτό που ισχύει για τους Yoruba είναι εντελώς ανάποδο απ’ όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Νιγηρία παρόλα αυτά: Άλλες φυλές θεωρούν τους δίδυμους κακό οιωνό και σε κάποιες περιπτώσεις τους δολοφονούν μετά τη γέννησή τους, ή τους αφήνουν σε ένα δωμάτιο μέχρι να πεθάνουν από πείνα.

(Instagram/Stephen Tayo)

Ο Tayo λέει ότι ήθελε να διερευνήσει την ατομικότητα μέσα από τη δυαδική φύση των διδύμων. «Πώς είναι άραγε όταν η ταυτότητά σου εξαρτάται διαρκώς από την ταυτότητα του δίδυμου αδελφιού σου; Στην κουλτούρα μας η ατομικότητα σχεδόν απαγορεύεται στην περίπτωση των διδύμων, καθώς τα αδέλφια αυτά αντιμετωπίζονται πάντα σαν μια αδιαίρετη μονάδα. Θέλησα να δω με τις φωτογραφίες μου κατά πόσο αυτό ισχύει και να ΄ζυγίσω’ την ψυχολογική ισορροπία και την πίεσε που υφίστανται αυτοί οι άνθρωποι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης