ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: χωρίς ταμπού κάνει πρεμιέρα απόψε με 253 ταινίες

Έτοιμο για όλα όσα μπορούν να αποκαλυφθούν στην οθόνη το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σηκώνει απόψε την αυλαία σε μια τολμηρή κινηματογραφική γιορτή.

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει φέτος τις προβολές 253 συνολικά ταινιών ( 164 μεγάλου και 89 μικρού μήκους), στο πλαίσιο όλων των τμημάτων - αφιερωμάτων κ.α.

Οι προβολές των ταινιών ξεκινούν αύριο Παρασκευή στις αίθουσες "Ολύμπιον" και "Παύλος Ζάννας", στις αίθουσες του Λιμανιού -"Φρίντα Λιάππα", "Τώνια Μαρκετάκη", "Τζον Κασσαβέτης", "Σταύρος Τορνές"- καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού "Χρήστος Τσακίρης" στον Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε συνεργασία με τον Δήμο Νεάπολης - Συκεών.

Κοινή θεματική που διαπερνά τις 15 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος είναι αυτή που φέρει η "Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία / Caritas Romana", ένα λησμονημένο κι ωστόσο συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης, το οποίο προβλήθηκε ανά τους αιώνες σε πολλαπλές και αντικρουόμενες ερμηνείες.

Η ταινία έναρξης (η προβολή της οποίας θα ακολουθήσει την ταινία-βίντεο της ...τελετής) διαρκεί 121 λεπτά και φέρει τον τίτλο: "Κλέφτες καταστημάτων" / Manbiki Kazozu / Shoplifters του Χιροκάζου Κόρε-Έντα / Hirokazu Kore-Eda, Ιαπωνία, 2018.

Στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος (οι 15 ταινίες επιλέχθηκαν με οδηγό το συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης caritas romana και "συνοδεύονται" από την έκθεση "Caritas Romana: 15 Πράξεις Αφοσίωσης" με έργα 15 νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τις ταινίες του Διαγωνιστικού.

Η Ελλάδα στο προσκήνιο

20 μεγάλου μήκους και 34 μικρού μήκους ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές θα προβληθούν στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το ελληνικό σινεμά να βρίσκεται στον πυρήνα της φετινής διοργάνωσης η οποία στηρίζει τους δημιουργούς μέσα από όλες τις δράσεις της: Το πρόγραμμα ταινιών, το αναπτυξιακό κομμάτι της Αγοράς και τις παράλληλες εκδηλώσεις.

Στο πρόγραμμα του 59ου ΦΚΘ θα δούμε συνολικά 20 μεγάλου μήκους ταινίες: 12 ταινίες σε πρώτη προβολή, 3 ταινίες στην ενότητα "Ξεπερνώντας τα σύνορα" και 5 ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα "Μια δεύτερη ματιά".

Επίσης, θα προβληθούν 10 ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη, το πρόγραμμα "Acrobatics" που επιμελήθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών με 6 μικρού μήκους φιλμ νέων ελλήνων δημιουργών συν την ομώνυμη σπονδυλωτή μικρού μήκους σε σκηνοθεσία των ίδιων, καθώς και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Στην "Επίσημη Πρώτη" πρωτοεμφανιζόμενοι πολλά υποσχόμενοι σκηνοθέτες, καθώς και έμπειροι δημιουργοίπαρουσιάζουν τις ταινίες τους. Στην ενότητα "Ξεπερνώντας τα σύνορα" παρουσιάζονται σε πρεμιέρα 3 ταινίες από σκηνοθέτες που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας και τέλος θα προβληθούν επίσης 5 φιλμ που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα.

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ εντάσσονται οι προβολές της "Εικονικής Πραγματικότητας" με το διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality, το τμήμα Out of Competition και "Ανοιχτοί Ορίζοντες", οι Ματιές στα Βαλκάνια, οι Ειδικές Προβολές , οι ταινίες του "Film Forward" και η μεταμεσονύχτια ζώνη "'Round Midnight".

Παρόντες στο φεστιβάλ θα είναι ο Ισπανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Χάιμε Ροσάλες, η Ολλανδή δημιουργός Νάνουκ Λέοπολντ, οι Χιλιανοί εικαστικοί και κινηματογραφιστές Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια, το αφιέρωμα στους πρωτοπόρους σκηνοθέτες του ρουμανικού σινεμά στο αφιέρωμα "Πριν ξεσπάσει το κύμα" (τμήμα "Ματιές στα Βαλκάνια"), οι αθέατες όψεις της εκπαίδευσης στο αφιέρωμα "Μαθήματα ζωής".

Με ενδιαφέρον αναμένεται το αφιέρωμα στο queer ελληνικό σινεμά με 38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από τα τέλη του '60 ως τις μέρες μας με ταινίες τολμηρές που έσπασαν ταμπού.

Από τον Κούνδουρο στον Κούτρα το σινεμά σπάει ταμπού

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πρωτοπορεί και σας προ(σ)καλεί να γνωρίσετε το ελληνικό queer σινεμά μέσα από ένα μεγάλο αφιέρωμα που θα συζητηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 ως τις μέρες μας, με 38 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες.

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ένας επίσημος οργανισμός επιχειρεί ένα τόσο εκτενές αφιέρωμα σε αυτό το είδος της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Απολαύστε ταινίες που μίλησαν τολμηρά και νίκησαν τα ταμπού. Γνωρίστε ταινίες που ήταν μπροστά από την εποχή τους και άνοιξαν το δρόμο. Ανακαλύψτε φιλμ σπάνια και ξαναδείτε αγαπημένα σας. Το φεστιβάλ τιμά μια σκηνή που έχει αναδείξει σημαντικούς δημιουργούς και εξαιρετικές ταινίες υψηλής καλλιτεχνικής αξίας που άφησαν το στίγμα τους, έγιναν καλτ, επηρέασαν νεότερες γενιές και βραβεύτηκαν στα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ.

Το αφιέρωμα που θα δείτε στη μεγάλη οθόνη προέκυψε ύστερα από μεγάλη προσπάθεια και έρευνα, καθώς υπήρξαν δυσκολίες στο να εντοπιστούν ορισμένες κόπιες και να συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό. Χτίζοντας αυτό το αφιέρωμα, θέλαμε να συμπεριλάβουμε κι άλλες ταινίες, ωστόσο ανακαλύψαμε ότι κάποιες κόπιες έχουν δυστυχώς καταστραφεί, ενώ για κάποιες άλλες ταινίες δεν μας δόθηκε η απαραίτητη άδεια προβολής από τους κατόχους των δικαιωμάτων.

Το αφιέρωμα έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Κυριακός, Αν. Καθηγητής της Ιστορίας του Θεάτρου και του Ελληνικού Κινηματογράφου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών). Ο ίδιος σημειώνει σχετικά: "Ακόμη περισσότερη σημασία αποκτά η καινοφανής χειρονομία να οργανωθεί στο ετήσιο, εθνικό και ιστορικό ελληνικό κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ένα αναδρομικό αφιέρωμα στον queer ελληνικό κινηματογράφο. Ένα αφιέρωμα όπου συνυπάρχουν με επιλεκτικά κριτήρια ταινίες οι οποίες αναμφισβήτητα υπάγονται στο queer ρεύμα της ελληνικής κινηματογραφίας· άλλες προδρομικές και ανάδελφες, άλλες δίκαια τιμημένες και βραβευμένες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και άλλες άδικα παραγνωρισμένες· όλες, ωστόσο, αντιπροσωπευτικές".

Από τις ταινίες "Vortex Το πρόσωπο της Μέδουσας" (1967) με το πληθωρικό, ανατρεπτικό βλέμμα του Νίκου Κούνδουρου και τον "Ορέστη" στον εμβληματικό "Άγγελο" του Γιώργου Κατακουζηνού (1982) και το εξωφρενικά απολαυστικό "Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά" του Πάνου Χ. Κούτρα (1999) το ελληνικό σινεμά μοιάζει είναι τολμηρό.

Και ένα φιλμικό έπος

Η πλέον..."φεστιβαλική" ταινία ανάμεσα στις 200 και πλέον των προγραμματισμένων προβολών του 59ου Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε παρά να είναι το... φιλμικό έπος με τον "παραπλανητικό" τίτλο "Λουλούδι" (La Flor ) του Αργεντινού Μαριάνο Γινάς με διάρκεια προβολής 14 ωρών.

Για την ολοκλήρωση της εξάλλου χρειάστηκαν 10 χρόνια γυρισμάτων, τρεις ήπειροι και έξι ιστορίες. Στα 808 λεπτά της διάρκειάς της συμπυκνώνει σχεδόν όλα τα κινηματογραφικά είδη και όλες τις πιθανές και απίθανες αφηγηματικές φόρμες της ιστορίας του κινηματογράφου.

Η ταινία θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με δύο τρόπους: η πρώτη προβολή θα γίνει σε τρία μέρη (Μέρος 1, Μέρος 2 και Μέρος 3) στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη του Λιμανιού την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στις 17:00 (Μέρος 1, το Σάββατο 3 στις 16.15 (Μέρος 2ο) και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 15.30 (μέρος 3ο) αντίστοιχα , και στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις 15.00 και τις 14.00 αντίστοιχα.

Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης φτάνει τις 750.000 ευρώ -ποσό που εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΥΠΠΟ, χορηγίες κ.α.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης