4.1 μίλια ανθρωπισμού: δείτε το ντοκιμαντέρ για τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, ήρωα του Αιγαίου (vid)
Δύο σχεδόν χρόνια πριν η ιστορία του που τόσο απότομα σταμάτησε ήταν το θέμα του ντοκιμαντέρ της Δάφνης Ματζιαράκη που διεκδίησε το Όσκαρ στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους με την ταινία της "4.1 Miles". Σε αυτή η Ματζιαράκη απαθανάτισε μέσα από τον ανθρωπιστικό της φακό τις επιχειρήσεις των λιμενικών αρχών της Λέσβου και του κυβερνήτη Κυριάκου Παπαδόπουλου καθώς παλεύουν να σώσουν τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές του ελληνικού νησιού από τα τουρκικά παράλια.
Σήμερα πλέον ο ήρωας του Αιγαίου και της Ματζιαράκη, ο 44χρονος υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, που σαν κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 σκάφους στη Μυτιλήνη, σηματοδότησε τους ηρωικούς αγώνες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015 - 2016 δεν είναι πλέον εδώ.
“4.1 Miles”, δηλαδή 4,1 μίλια είναι η απόσταση που χωρίζει τα τουρκικά παράλια από τις ακτές της Μυτιλήνης.
Μέσα από το ντοκιμαντέρ, ξετυλίγεται η καθημερινότητα των ανθρώπων του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι αγωνίζονται καθημερινά στα παράλια του νησιού, για τη διάσωση των προσφύγων που παλεύουν με τη θάλασσα, ώστε να φτάσουν ζωντανοί στις ακτές του νησιού από τα τουρκικά παράλια.
Συγκεκριμένα, το “4.1 Miles”, καταγράφει για τρεις εβδομάδες σε καθημερινή βάση, τις προσπάθειες διάσωσης των προσφύγων από τον κυβερνήτη του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκο Παπαδόπουλο, και το πλήρωμά του.
Επί τρεις εβδομάδες παρακολούθησε τον Παπαδόπουλο στο σκάφος του να δίνει καθημερινές μάχες για να σώσει αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους.
Για την Ματζιαράκη η δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ έφερε και ένα ηθικό και δεοντολογικό, όπως το χαρακτήρισε η ίδια, ζήτημα.
Ποια είναι η δουλειά η δική μου; Και πριν βρεθώ στη Λέσβο σκεφτόμουν πώς θα ανταποκριθώ, αν δω πάρα πολύ έντονα πράγματα, εάν κάποιος χρειαστεί τη βοήθειά μου, ποιος είναι ο δικός μου ρόλος. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα είναι η ματιά ενός ανθρώπου, ο οποίος εμπλέκεται συναισθηματικά και φαίνεται αυτό πολύ έντονα στο ντοκιμαντέρ. Φαίνεται ο πανικός και η ένταση, φαίνεται πως σε πολλές περιπτώσεις δεν είχα άλλη επιλογή από το να αφήσω την κάμερα και να βοηθήσω. Πάντοτε υπήρχε ανάγκη για βοήθεια" έλεγε η ίδια για τα μαθήματα ζωής στο Αιγαίο.
Υποδειγματικός ως Άνθρωπος
Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έγινε γνωστός στη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, σαν το πρόσωπο μιας Ελλάδας που επιμένει στην αξία της ανθρώπινης ζωής, όποια κι αν είναι αυτή.
Αποτέλεσε έτσι την "εικόνα" του Λιμενικού Σώματος σήμερα. Την εικόνα του αξιωματικού της Ελληνικής Ακτοφυλακής, που βρίσκεται πίσω από κάθε δελτίο Τύπου, που μιλά χρόνια τώρα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.
Ήταν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, ταγμένος σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Χωρίς ωράριο, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και χαμηλές αποδοχές.
Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας που περηφανεύονται πως σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της ελευθερίας της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης.
Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.
Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έδωσε πανθομολογούμενα ηρωικά τον αγώνα για τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ Μυτιλήνης και Μικρασιατικών παραλίων, προσπάθεια που τον σημάδεψε.
"Εμείς έχουμε χρόνο να κλάψουμε"
"Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;" τον είχε ρωτήσει ο Βέρνερ Φάιμαν, όταν με τον 'Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη.
"Περισσότερους από πέντε χιλιάδες" του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Δεν άκουσε καλά ο τότε Αυστριακός καγκελάριος και του είπε πως "πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό".
Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές... "Είσαστε πραγματικός ήρωας", του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν.
Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ 4.1 miles στο οποίο πρωταγωνίστησε.
Πιστός στο καθήκον του και πάντα αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος για το οποίο ήταν περήφανος, είχε ερωτηθεί τότε από το ΑΠΕ - ΜΠΕ για το πώς ένιωθε στο κόκκινο χαλί των βραβείων.
"Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία που ας μη ξεχνάμε πως ακόμα διαδραματίζεται στην Ελλάδα μας", είχε πει ο Μυτιληνιός κυβερνήτης του ΠΛΣ 602 που, από το στενό θαλασσινό ποτάμι αναμεταξύ Μυτιλήνης και μικρασιατικών παραλίων, βρέθηκε μέσα στη λάμψη και τις διασημότητες του πλανήτη, αξιωματικός πάντα του Λιμενικού Σώματος.
Για τις στιγμές που έζησε στη θάλασσα και το πόσο των σημάδεψαν ο Κυριάκος δε μιλούσε. Σε μια συνέντευξη του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ μόνο, όταν ρωτήθηκε πως νιώθει, απάντησε:
"Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε".
4.1 Miles from The New York Times - Video on Vimeo.