ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

900.000 πυροτεχνήματα, 300 drones & Cirque du Soleil: φαντασμογορική εκεχειρία στη Σαουδική Αραβία

H κρίση ανάμεσα στον Καναδά και τη Σαουδική Αραβία δεν στάθηκε εμπόδιο από μια πρωτιά. Το διάσημο Cirque du Soleil (Τσίρκο του 'Ηλιου) από τον Καναδά έδωσε παράσταση για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία, προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα με εντυπωσιακά ακροβατικά παρά τη σοβαρή διπλωματική κρίση μεταξύ της Οτάβας και του Ριάντ.

Η καναδική ομάδα ψυχαγωγίας έδωσε παράσταση την Κυριακή στο Ριάντ με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της Σαουδικής Αραβίας.

Εκτελώντας δύσκολα νούμερα πάνω σε τεντωμένο σκοινί, οι καλλιτέχνες φορώντας τις στολές τους και έμπειροι ακροβάτες παρουσίασαν ένα πρωτόγνωρο θέαμα στο κατάμεστο στάδιο "Βασιλιάς Φαχντ", πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες επιδείξεις του Τσίρκου του Ηλίου μέσα σε μια μόνο νύχτα.

Περισσότεροι από 80 καλλιτέχνες ανέβηκαν στη σκηνή, ντυμένοι κατάλληλα για την περίσταση, με 250 κοστούμια κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους και με σεβασμό στις παραδόσεις του υπερσυντηρητικού βασιλείου, σύμφωνα με ανακοίνωση του τσίρκου.

Η ανακοίνωση για την παράσταση αυτή έγινε τον Απρίλιο στο Λος Αντζελες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν στις ΗΠΑ.

Η εθνική γιορτή τιμήθηκε στο υπόλοιπο βασίλειο με συναυλίες και φολκλορικούς χορούς ενώ 990.000 πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό σε 20 πόλεις.

Στο Ριάντ, τα εμβληματικά κτίρια φωταγωγήθηκαν με πράσινο χρώμα, αυτό του Ισλάμ και της σημαίας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν πατριωτικά άσματα.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Τον Αύγουστο ξεσπασε ένταση μεταξύ του Καναδά και της Σαουδικής Αραβίας με την καναδική κυβέρνηση να «υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα» σε διεθνές επίπεδο, μετά την ανακοίνωση της απέλασης του πρεσβευτή της χώρας στο Ριάντ για «επέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Το σουνιτικό βασίλειο έδωσε 24 ώρες διορία στον καναδό πρεσβευτή στο Ριάντ να εγκαταλείψει τη χώρα, την ανάκληση του σαουδάραβα πρεσβευτή στον Καναδά και το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων των δύο κρατών.

Οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν έπειτα από μια ανάρτηση της καναδικής πρεσβείας στο Twitter με την οποία εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της για το νέο κύμα συλλήψεων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βασίλειο.

Οι σαουδαραβικές Αρχές χαρακτήρισαν «απαράδεκτο» το ότι ο Καναδάς ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση» των ακτιβιστών και των ακτιβιστριών.

Απέναντι στην ανυποχώρητη στάση του Καναδά, η σαουδαραβική κυβέρνηση αύξησε κι άλλο τον τόνο, ανακοινώνοντας νέα μέτρα: αναστολή των πανεπιστημιακών υποτροφιών για τους υπηκόους της στον Καναδά, μετεγγραφή φοιτητών σε πανεπιστήμια άλλων χωρών, αναστολή των πτήσεων της Saudia προς και από το Τορόντο.

Μια ανάρτηση σε φιλοσαουδαραβικό λογαριασμό στο Twitter προκάλεσε σάλο, καθώς περιείχε ένα φωτομοντάζ –που διαγράφτηκε πολύ γρήγορα– που παρέπεμπε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 με ένα αεροσκάφος να πέφτει πάνω σε ουρανοξύστες στο Τορόντο. Παρότι το φωτομοντάζ αποσύρθηκε σχεδόν αμέσως, διαδόθηκε σε άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Διενεργείται έρευνα για την υπόθεση.

Το βασίλειο «απορρίπτει κάθε ξένη επέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις και θα αντιμετωπίσει κάθε τέτοια επέμβαση με αποφασιστικό τρόπο», διεμήνυσε νωρίτερα τη Δευτέρα ο σαουδάραβας ΥΠΕΞ Άντελ αλ Τζουμπέιρ, για τον οποίο οι καναδικές επικρίσεις βασίζονται σε πληροφορίες που προέρχονται από «προκατειλημμένες» πηγές.

Η Οτάβα εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του Ριάντ όσον αφορά τους φοιτητές. «Πιστεύω ότι θα βλάψει στ' αλήθεια τους φοιτητές οι οποίοι στερούνται το δικαίωμα να σπουδάσουν εδώ», έκρινε η Φρίλαντ.

Το διττό είδωλο της Σαουδικής Αραβίας

Ο 32χρονος πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε πρόσφατα αναγγείλει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, για παράδειγμα τη χορήγηση αδειών σε γυναίκες να οδηγούν, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την αυστηρή εικόνα του βασιλείου σε διεθνές επίπεδο, αλλά κυρίως πρωτοβουλίες για να διαφοροποιηθεί η σαουδαραβική οικονομία, που για δεκαετίες βασίζεται αποκλειστικά στις εξαγωγές πετρελαίου.

Ταυτόχρονα ο πρίγκιπας διάδοχος ασκεί πολύ επιθετική εξωτερική πολιτική, για παράδειγμα επιβάλλοντας αποκλεισμό στο Κατάρ κι εμπλέκοντας το βασίλειο στον πόλεμο στην Υεμένη, εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, μέγα αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή.

Παράλληλα, φιμώνει κάθε διαφορετική άποψη στο εσωτερικό του βασιλείου, για να εδραιώσει την εξουσία του.

Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές, από τις οποίες κερδισμένη είναι η Σαουδική Αραβία, ανήλθαν σε κάτι παραπάνω από 4 δισεκ. καναδικά δολάρια (2,7 δισεκ. ευρώ) το 2017, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης