ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ειρήνη Παπά: διαμάχη στο διαδίκτυο για τα fake news της ασθένειας της

Την ίδια εβδομάδα που το Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεάματος και Ακροάματος (ΚΕΤΘΑ) τίμησε την σπουδαία Ελληνίδα πρωταγωνίστρια Eιρήνη Παππά στο «Σχολείο της Αθήνας - Ειρήνης Παπά» με την προβολή της ιστορικής τηλεοπτικής μεταφοράς του ομηρικού έπους της Οδύσσειας στην Ιταλική τηλεόραση του 1968, το όνομα και η κατάσταση της υγείας της σπουδαίας ηθοποιού έγινε viral στο διαδίκτυο για τους εντελώς λάθος λόγους.

Όλα ξεκίνησαν μετά την ανάρτηση στο στο Facebook της Ντέπυς Γκολεμά. Σε αυτήν αναφερόταν ότι
η Παππά "περνά δύσκολες ώρες και γιόρτασε τα γενέθλιά της ερήμην της καθώς το μυαλό της έχει νικηθεί από το Αλτσχάιμερ".

Η ανάρτηση έγινε αφορμή για μυριάδες δημοσιεύματα για την υγεία της Ειρήνης Παππά. Ως απάντηση ο ανιψιός της, ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης διέψευσε με δηλώσεις του σε εφημερίδα την "άστοχη φήμη" που διαδόθηκε και έγινε viral στο διαδίκτυο.

"Δεν ισχύει τίποτα από αυτά που γράφουν. Πριν από λίγη ώρα μίλησα μαζί της. Είναι μια χαρά η Ειρήνη. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βγαίνουν τέτοιες άστοχες φήμες. Η Ειρήνη είναι ένα ζωντανό σύμβολο της Ελλάδας. Επιλέγει πού θα πάει και πού δεν θα πάει" είπε στην Espresso απαντώντας σε ερώτηση αν η ιέρεια του θεάτρου και του κινηματογράφου Παππά πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

"Ας γράψουν ό,τι θέλουν. Εδώ γράφουν ότι υπάρχουν Αρειανοί γύρω μας και ότι κατοικούν στα έγκατα της γης Γκρέμλινς" σχολίασε ο ίδιος για την ανάρτηση της Γκολεμά.

Θύμα της παραπληροφόρησης και της παλίρροιας των fake news έπεσε και ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης που ανάρτησε το δικό του αντίο στην Ειρήνη Παππά νομίζοντας ότι η ηθοποιός έφυγε από τη ζωή.

Μετά την διάψευση ο Ψινάκης κατέβασε τη σχετική ανάρτηση.

Τι έγραψε η τηλεκριτικός Ντέπυ Γκολεμά στο Facebook

"Σήμερα η Ειρήνη Παπά, καθηλωμένη στο κρεβάτι με πάλλευκα μαλλιά είναι 92 ετών. τα γιόρτασε χθες ερήμην της, μια και το μυαλό της έχει από μόνο του διαγράψει την υπέροχη ζωή της. Η Ελληνίδα θεά, Ρωμιά αλλά και Ρωμαία όπως έλεγε, (μια και θεωρούσε τη Ρώμη δεύτερο σπίτι της) που γύρισε το κόσμο έδειξε παντού τις αρχαίες τραγωδίες που τόσο τις άρεσαν, έγινε σταρ του Χόλυγουντ, με δεκάδες βραβεία και υποψηφιότητες, γενναία και περήφανη σαν Ελληνίδα νικήθηκε από μια αρρώστια τη χειρότερη κατά τη γνώμη μου, το Αλτζχάιμερ.

Μια αρρώστια που δεν σου δίνει καν το δικαίωμα των αναμνήσεων της Ζωής σου. να επιλέγεις εσύ καθώς γερνάς, πια σβήνεις, ποιά κρατάς στα βάθη της ψυχής σου. τα θυμούνται οι άλλοι για λογαριασμό σου..... Πόσο όμορφη, πόσο Δωρική, πόσο γενναία, πόσο ταλαντούχα. Σαν αρχαία Ελληνίδα θεά....."

Τιμώντας την με ένα έπος

Τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου προβλήθηκε σε εκδήλωση που οργανώθηκε από το ΚΚΕΤΘΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το Εθνικό Θέατρο, το 'Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα η ιστορική σειρά L'Odissea, μια ευρωπαϊκή συμπαραγωγή που προβλήθηκε από τη RAI το 1968.

Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Γερμανία και Γαλλία συμμάχησαν με τον παραγωγό Dino De Laurentis σκηνοθέτη Franco Rossi και τους συνεργάτες του Piero Schivazappa και Mario Bava να υπογράφουν μια σειρά που έγραψε ιστορία.

Η αρχική κόπια των οκτώ επεισοδίων έχει διάρκεια 446 λεπτά. Ο ποιητής Giuseppe Ungaretti προλόγιζε κάθε επεισόδιο απαγγέλοντας αποσπάσματα από το έπος του Ομήρου.

Η μεταφορά θεωρείται μια από τις πιο πιστές στο ομηρικό πνεύμα απόδοση της Οδύσσειας. Η σειρά προβλήθηκε στα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα από το 1968 ως το 1970. Προσέλκυσε 16 εκατομμύρια τηλεθεατές μόνο στην Ιταλία. Η Παππά αποδεικνύει γιατί θεωρείται ιέρεια των δραματικών τεχνών ως Πηνελόπη.

Μια ζωντανή Καρυάτιδα

H Ειρήνη Παππά το 1956/Wikipedia

Η Ειρήνη Λελέκου γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1926 στο μικρό ορεινό Χιλιομόδι Κορινθίας.

Τρεις από τις ταινίες στις οποίες η Ειρήνη Παππά πρωταγωνίστησε προτάθηκαν για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, με την γαλλόφωνη Ζ του Κώστα Γαβρά να το κατακτά, ενώ υποψήφιες υπήρξαν επίσης και δύο ελληνικές ταινίες, μεταφορές στην μεγάλη οθόνη αρχαίων τραγωδιών, η Ηλέκτρα και η Ιφιγένεια.

Η Ειρήνη Παππά συμμετείχε σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε και στο θέατρο Μπρόντγουεϊ.

Σήμερα ζει στην Αθήνα, κοντά στου Φιλοπάππου. Είχε παντρευτεί τον Άλκη Παππά όπου ο γάμος τους διήρκησε από το 1943 μέχρι το 1947, όπου διατήρησε μέχρι και σήμερα τον επίθετό του .

Μεταπολιτευτικά είχε ασχοληθεί και με την πολιτική. Ήταν μέλος του ΚΚΕ.

Σχολείον της Αθηνάς: το όραμα της Ειρήνης Παππά

Από το 2014 το Εθνικό Θέατρο έχει επεκταθεί στο «Σχολείον της Αθήνας»-Ειρήνη Παπά, επί της οδού Πειραιώς 52.

Μέσω της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της ΕΤΑΔ, του ΚΕΤΘΑ (Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεάματος Ακροάματος-Ειρήνη Παπά) και του Εθνικού Θεάτρου, ο χώρος θα φιλοξενεί παραστάσεις και δράσεις του στρατηγικού σχεδιασμού του Εθνικού έως και το 2027.

«Η στιγμή είναι ιστορική για το Εθνικό Θέατρο. Παραδίδουμε στις τωρινές και στις μελλοντικές γενιές καλλιτεχνών ένα χώρο οκτώ στρεμμάτων, από τους ωραιότερους της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Το όραμα της Ειρήνης Παπά συνεχίζεται και διασφαλίζεται από το Εθνικό Θέατρο, το οποίο θα συνεργαστεί με το ΚΕΤΘΑ για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του χώρου και της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργούνται, επίσης, θέσεις εργασίας καλλιτεχνικού και λοιπού προσωπικού σε μια περίοδο που η ανεργία υπονομεύει την ενότητα της κοινωνίας» είχε σχολιάσει το 2014 ο καλλιτεχνικό διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης