ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι κινηματογραφικοί ήρωες είναι είδος υπό εξαφάνιση

Την απειλή της διάβρωσης του φιλμ που αναδεικνύεται σε υπέρτατο κακό της κινηματογραφικής βιομηχανίας καθώς θα γίνει αιτία να εξαφανιστούν από τια αρχειοθήκες κόπιες ιστορικών ταινιών ενός σινεμά που αγαπήσαμε σχολιάζει με τον πιο ευφυή τρόπο το British Film Institute του Λονδίνου.

Στο supercut όπου οι ήρωες του παλιού noir σινεμά τρέχουν πανικόβλητοι μέσα στα σκοτάδια μαζί με σύγχρονους συναδέλφους τους, από τον Μάικλ Φασμπέντερ του “Shame” (συγκλονιστικός στο “Μάκβεθ”) μέχρι τον Τζακ Νίκολσον της “Λάμψης”, το μοντάζ ενώνει τους αγχωμένους πρωταγωνιστές της μεγάλης οθόνης σε μια καταδίωξη για να σώσουν την φτιαγμένη από σελιλόιντ ψυχή τους.

Με το video “Film Is Fragile” το BFI υπερτονίζει την αναγκαιότητα της ψηφιακής επεξεργασίας και συντήρησης του φιλμ ζητώντας τη συνδρομή με δωρεές του κοινού.

“Συχνά μου απευθύνουν την ερώτηση γιατί να συντηρηθούν οι ταινίες” σχολιάζει ο Μάρτιν Σκορσέζε. “H απάντηση μου είναι πάντα η ίδια. Πως γίνεται να μην το συντηρήσουμε; Ο κινηματογράφος είναι κάτι περισσότερο από τον πολιτισμό μας. Ο κινηματογράφος είμαστε εμείς οι ίδιοι. Έχουμε ήδη χάσει εκατοντάδες τίτλους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν περισσότερο” πρόσθεσε ο Αμερικανός auteur παροτρύνοντας όλους μας να τρέξουμε για να διασώσουμε ό,τι μας ενώνει στα σκοτάδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης