Λουσιάνα Bέγκα: η πρώτη κούκλα της NASA θέλει να κατακτήσει τον Άρη
Πρόσφατα, μετά από 22 χρόνια προϋπηρεσίας ως αστροναύτης στην Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), η ρέκορντγουμαν του διαστήματος, η 58χρονη Πέγκι Γουίτσον συνταξιοδοτήθηκε. Ωστόσο μια άλλη νεόκοπη γυναίκα του διαστήματος, η Λουσιάνα Βέγκα δεν θα βγει στη σύνταξη μέχρι να κατακτήσει τον Άρη.
H NASA θέλει να ενθαρρύνει τα παιδιά να κάνουν μεγάλα όνειρα και να απλωθούν στα αστέρια και έτσι μας συστήνει την 11χρονη Luciana Vega, που φιλοδοξεί να είναι η πρώτη κούκλα που θα πατήσει το ποδαράκι της στον Άρη.
"Είναι τόσο σημαντικό να βρίσκεις συναρπαστικούς καινούργιους τρόπους για να εμπνεύσεις την επόμενη γενιά μας εξερευνητών του διαστήματος" έγραψε, σε blog post της NASA, η αστροναύτης Μέγκαν Μακάρθουρ, μέλος του συμβουλευτικού επιτελείου του πρότζεκτ που εγκαινίασε η υπηρεσία με την αμερικανική εταιρεία παιχνιδιών American Doll.
"Θέλω πάντα να ενθαρρύνω κορίτσια και αγόρια να κυνηγούν τα όνειρά τους, όσο μεγάλα κι αν είναι, και πιστεύω ότι βοηθάει να δείχνεις πώς αυτά τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα" συνέχισε η αστροναύτης Μακάρθουρ.
Με την αμερικανική εταιρεία συνεργάστηκαν επιστήμονες και ειδικοί της NASA. Μεταξύ των γυναικών της υπηρεσίας που συμμετείχαν στο πρότζεκτ ήταν – εκτός της αστροναύτη Μέγκαν Μακάρθουρ Μπένκεν – η πρώην επικεφαλής επιστήμων της NASA δρ. Έλεν Στόφαν, η διευθύνων σύμβουλος του US Space and Rocket Center δρ. Ντέμπορα Μπάρνχαρτ και η μάνατζερ για θέματα στρατηγικών συμμαχιών της NASA Μορίν Ο' Μπράιεν.
Συνέβαλαν επίσης σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνοδεύει την εμφάνιση της Luciana, προσφέροντας προσομοιώσεις και κουίζ που μπορεί κανείς να βρει είτε στην εφαρμογή είτε στον εκπαιδευτικό ιστότοπο της αμερικανικής εταιρείας. Επιπλέον, η American Doll συνεργάστηκε με το Space Camp στη Χάντσβιλ της Αλαμπάμα (εκεί όπου γεννήθηκε το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ) για να προσφέρει στολές, αξεσουάρ και αντικείμενα αλλά και διαστημικό σταθμό και οικοσύστημα του Κόκκινου Πλανήτη.
Η ρέκορντγουμαν του Διαστήματος
Έχοντας παραμείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) 665 μέρες στη διάρκεια τριών αποστολών (2002, 2008, 2016-17), κατέχει το ρεκόρ μακρύτερης παραμονής στο διάστημα από κάθε άλλο αμερικανό αστροναύτη και από κάθε άλλη γυναίκα αστροναύτη παγκοσμίως.
Έχει επίσης στο ενεργητικό της δέκα διαστημικούς περιπάτους (συνολικά 60 ώρες και 21 λεπτά), περισσότερους από κάθε άλλη γυναίκα αστροναύτη στον κόσμο. Υπήρξε επίσης η μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα αστροναύτης που πέταξε στο διάστημα, στην ηλικία των 57 ετών.
Η Γουίτσον, που γεννήθηκε στην Αϊόβα και πήρε το διδακτορικό της στη βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο Ράις το 1985, ήταν επιστήμονας στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA στο Χιούστον, προτού γίνει αστροναύτης. 'Αρχισε την εκπαίδευσή της ως αστροναύτης το 1996 και πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι της στον ISS το 2002, ενώ το 2008 υπήρξε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τη διοίκηση του Διαστημικού Σταθμού.
Ανάμεσα στις πολλές πρωτιές της, διετέλεσε επικεφαλής του σώματος των αμερικανικών αστροναυτών μεταξύ 2009-2012, η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μη στρατιωτικός σε αυτή τη θέση.
Το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα κατέχει ο ρώσος Γκενάντι Παντάλκιν με 878 μέρες.