ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Black Lives Matter: ο φόνος του 17χρονου Τρέιβον Μάρτιν στην οθόνη με υπογραφή Jay-Z (vid)

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ MICHAEL NELSON

Ήταν η αρχή μιας λυσσαλέας πάλης για το δίκαιο στις ΗΠΑ των όπλων και του ρατσισμού που ξεκίνησε με ένα πυροβολισμό. Όταν το 2012 ο Τζορτζ Ζίμερμαν δολοφόνησε τον 17χρονο Τρέιβον Μάρτιν στις ΗΠΑ κηρύχθηκε ακόμη ένας εμφύλιος πόλεμος και το κίνημα Black Lives Matter άρχισε τη μάχη. 

Τώρα ο Τζέι Ζ (Jay-Z) υπενθυμίζει σε όλους την ιστορία του Μάρτιν που έγινε αφορμή για να αναδειχθεί η παθογένεια του ρατσισμού ξανά.

Ο Jay-Z είναι παραγωγός στο ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων για τη ζωή και το θάνατο του Μάρτιν, σχεδόν έξι χρόνια μετά το θανατο του. "Έπρεπε να δολοφoνήσουν τον γιο μου για να σηκωθώ στα πόδια μου" λέει η μητέρα του έφηβου, Sybrina Fulton στο ανατριχιαστικά επίκαιρο τρέιλερ.

Όλα ξεκίνησαν στις 26 Φεβρουαρίου του 2012 όταν ο Τρέιβον Μάρτιν, 17 ετών, πυροβολήθηκε καθώς επέστρεφε στο σπίτι του στο Σάνφορντ, αφού είχε αγοράσει αναψυκτικό και καραμέλες, από τον Τζορτζ Ζίμερμαν, Αμερικανό, περουβιανής καταγωγής, εθελοντή φύλακα που έκανε βάρδια φύλαξης στην γειτονιά του.

Ο Τζορτζ Ζίμερμαν συνελήφθη για λίγο και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος διότι επικαλέστηκε κατάσταση νόμιμης άμυνας, αν και το θύμα του δεν ήταν οπλισμένο.

Η υπόθεση προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών που ανάγκασε τον διευθυντή της αστυνομίας του Σάνφορντ και τον αρχικά διορισμένο εισαγγελέα να παραιτηθούν από την έρευνα.

Το θέμα παρέμεινε επί εβδομάδες στο προσκήνιο από τα μέσα ενημέρωσης, οι γονείς του νεκρού παιδιού οργάνωσαν μέσω του Ίντερνετ εκστρατεία ζητώντας την άσκηση δίωξης κατά του δράστη και την απόδοση δικαιοσύνης, ενώ αναζωπυρώθηκε η συζήτηση στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή, τον νόμο "Stand your Ground" περί νόμιμης άμυνας και τις διακρίσεις κατά της κοινότητας των μαύρων.

Πώς φτάσαμε στο Ντάλας: Η ιστορία του Ρόντνεϊ Κινγκ

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε πάρει θέση για το θέμα δηλώνοντας: "Εάν είχα γιο, θα έμοιαζε με τον Τρέιβον Μάρτιν".

Αν και κινδύνευε με ποινή ισόβιας κάθειρξης ή άνω των 30 ετών ο 29χρονος Ζίμερμαν αθωώθηκε. Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συγγενείς του Ζίμερμαν που βρίσκονταν εντός της δικαστικής αίθουσας και με αποδοκιμαστικά συνθήματα από διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο.

Η δημοπρασία και η αποκτήνωση

Πηγή: REUTERS/Joe Burbank

Τέσσερα χρόνια μετά το περιστατικό ο Ζίμερμαν θέλησε να διαθέσει σε δημοπρασία το όπλο που χρησιμοποίησε για τον φόνο. Πρόσφατα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επέστρεψε στον Ζίμερμαν το όπλο αυτό, σύμφωνα με το Gunbroker.com, την ιστοσελίδα από την οποία θα δημοπρατηθεί το συγκεκριμένο όπλο.

Σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην ίδια ιστοσελίδα, ο Ζίμερμαν γράφει: "Με υπερηφάνεια ανακοινώνω την πώληση ενός εμβληματικού αμερικανικού πυροβόλου όπλου".

Είναι μια "ευκαιρία να αποκτήσετε ένα κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας" έγραψε προσπαθώντας να προσελκύσει πιθανούς αγοραστές.

Στην ανακοίνωση του πλειστηριασμού, ο Τζορτζ Ζίμερμαν παρουσιάζει το πιστόλι, ένα Kel-Tec PF-9 9 χιλιοστών, ως "το όπλο που χρησιμοποίησε για να υπερασπίσει τη ζωή του και να βάλει τέλος στη βίαιη επίθεση του Τρέιβον Μάρτιν".

Είναι μια "ευκαιρία να αποκτήσει κανείς ένα κομμάτι της ιστορίας των ΗΠΑ" σημείωνε απευθυνόμενος στους πιθανούς αγοραστές. Ο Ζίμερμαν που έκτοτε αντιμετωπίζει συνεχώς προβλήματα με το νόμο για επιθετική συμπεριφορά ήθελε να διεθέσει ένα μέρος των εσόδων από την πώληση του πιστολιού του πρόκειται να διατεθούν για την "καταπολέμηση της βίας του (αντιρατσιστικού) κινήματος Black Lives Matter (οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία)". Η δημοπρασία ακυρώθηκε.

Το αντιρατσιστικό κίνημα Black Lives Matter αναπτύχθηκε αφού πολλοί νεαροί μαύροι σκοτώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα, συχνά από αστυνομικούς σε βάρος των οποίων δεν ασκήθηκε καμιά δίωξη.

Όλα αυτά ξυπνούν ξανά στη μνήμη με το ντοκιμαντέρ Rest in Power: The Trayvon Martin Story που κάνει πρεμιέρα στο Paramount Network στις 30 Ιουλίου.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης