Ρόμπιν Ουίλιαμς: μέσα στο μυαλό του αυτόχειρα που στοίχειωσε τις ΗΠΑ (vid)
Πρόσφατα μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Αφορμή η ανησυχητική "ένδειξη" που έφερε στο φως. Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου Κολούμνπια οι αυτοκτονίες στις ΗΠΑ εμφάνισαν αύξηση στη διάρκεια των επόμενων μηνών μετά την αυτοκτονία του ηθοποιού Ρόμπιν Ουίλιαμς τον Αύγουστο του 2014.
Αυτή η δυσάρεστη παρακαταθήκη δεν θα ικανοποιούσε στο ελάχιστο τον σπουδαίο Ουίλιαμς που πάλεψε και έχασε τη μάχη με τους δαίμονες του. Τώρα η ιστορία του υπενθυμίζεται ξανά σε όλους με το γλυκόπικρο ντοκιμαντέρ της ζωής του από το HBO.
Στην πρεμιέρα του στο TCL Chinese Theatre, στο Λος Άντζελες οι φίλοι του εκλιπόντος ηθοποιού επανασυνδέθηκαν, τιμώντας τον φίλο και συνάδελφο τους.
Οι Μπίλι Κρίσταλ και Ντέιβιντ Στέινμπεργκ, που ξεκίνησαν την καριέρα τους ως stand up κωμικοί όπως και ο Ρόμπιν Ουίλιαμς, ήταν παρουσιαστές της εκδήλωσης. Μεταξύ των καλεσμένων ήταν οι Πατρίτσια Άρκετ, Μπόνι Χαντ, Μπομπ Σάγκετ, Ρέι Ρομάνο, Κέβιν Νίλον, Έντι Γκρίφιν.
"Στη δεξίωση που ακολούθησε μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ σερβιρίστηκαν τα αγαπημένα επιδόρπια του ηθοποιού, key lime πίτα και μακαρόν σοκολάτας. Τα τραπέζια ήταν διακοσμημένα με στρατιωτάκια φιγούρες, που ήταν αγαπημένα του Ρόμπι" ανέφερε καλεσμένος στο Page Six.
Το ντοκιμαντέρ για τον Ρόμπιν Ουίλιαμς, ο οποίος αυτοκτόνησε τον Αύγουστο του 2014 σκηνοθετήθηκε από την Μαρίνα Ζένοβιτς δημιουργό πριν από δέκα χρόνια της ταινίας για τον Ρομάν Πολάνσκι με τίτλο "Roman Polanski:Wanted and Desired".
Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνεται ανέκδοτο υλικό με συνεντεύξεις και ηχογραφήσεις του Ουίλιαμς αλλά και κοντινών του προσώπων.
Ο ίδιος ο Ουίλιαμς είναι αφηγητής στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας και μιλούν γι αυτόν οι συνάδελφοι του, Μπίλι Κρίσταλ, Έρικ Άιντλ, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Στιβ Μάρτιν και ο τηλεοπτικός παρουσιαστής, Ντέιβιντ Λέτερμαν.
Ο φόβος και η επιβίωση
Στην ταινία ο κωμικός λέει ότι "το stand-up είναι επιβίωση". "Για μένα, αυτή είναι η τζαζ, αυτό είναι που έχω να κάνω" αναφέρει στο trailer του ντοκιμαντέρ, στο οποίο προβάλλονται στιγμιότυπα του Γουίλιαμς στη σκηνή απ' όλη την καριέρα του.
Στο trailer παρουσιάζεται ο Ουίλιαμς να αντιμετωπίζει το φόβο της εγκατάλειψης που προερχόταν από την παιδική του ηλικία και περιλαμβάνεται μια συζήτηση για τη χρήση ναρκωτικών και φωνητικών μηνυμάτων που άφησε σε φίλους, όπως ο Μπίλι Κρίσταλ.
O Oυίλιαμς παραδέχεται στο βίντεο ότι έδινε έναν αγώνα "μερικές φορές για να ξεφύγει από τα πάντα και μερικές φορές για να αντιμετωπίσει τα πάντα". Το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα στο HBO στις 16 Ιουλίου.
Η αυτοκτονία μια τάση που τρομάζει
Σύμφωνα με την έρευνα του Κολούμπια ορισμένες αυτοκτονίες, ιδίως διασημοτήτων, μπορεί να πυροδοτήσουν τάση μιμητισμού. Ειδικοί θεωρούν ότι η "ανεύθυνη" κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να συμβάλει σε αυτό, αλλά και η προβολή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κατά τους πέντε μήνες μετά το θάνατο του δημοφιλούς ηθοποιού, υπήρξαν 10% περισσότερες αυτοκτονίες (1.841) από τις αναμενόμενες με βάση τις έως τότε τάσεις. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη μεταξύ των ανδρών ηλικίας 30 έως 44 ετών.
Ακόμη πιο αξιοσημείωτη -και ενδεικτική της τάσης μιμητισμού- είναι, μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, η αύξηση κατά 32% των αυτοκτονιών με τη μέθοδο της ασφυξίας, του ίδιου τρόπου δηλαδή με τον οποίο ο ηθοποιός, ο οποίος έπασχε από μια μορφή άνοιας, είχε θέσει τέλος στη ζωή του. Συγκριτικά, οι αυτοκτονίες με άλλες μεθόδους αυξήθηκαν κατά 3%.
Ρόμπιν Ουίλιαμς: Το τρυφερό γενέθλιο δώρο της κόρης του Ζέλντα συγκινεί
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον Ντέηβιντ Φινκ του Τμήματος Επιδημιολογίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One".
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει σχετικές συστάσεις προς τα μέσα ενημέρωσης να αποφεύγουν να δίνουν λεπτομέρειες για τον τρόπο μιας αυτοκτονίας, ιδίως σε περίπτωση διάσημου προσώπου, ακριβώς για να μειώνεται η πιθανότητα μίμησης από άτομα υψηλού κινδύνου για αυτοκτονία - κάτι όμως που δεν τηρείται από πολλά μέσα ενημέρωσης.
Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη (1034) είναι μια εμπιστευτική υπηρεσία που έχει οργανωθεί από το Πρόγραμμα "αντι-στίγμα" του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.) και προσφέρει σημαντικό έργο στο χώρο της ψυχικής υγείας από το Μάϊο του 2008, που ξεκίνησε η λειτουργία της. Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 - 21:00, και στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, υπό την εποπτεία ομάδας ψυχιάτρων. Οποιοσδήποτε νιώθει την ανάγκη να μιλήσει και να ζητήσει υποστήριξη για ζητήματα σχετικά με την κατάθλιψη ή γενικότερα θέματα ψυχικής υγείας που απασχολούν τον ίδιο ή πρόσωπα του περιβάλλοντός του, μπορεί να τηλεφωνήσει στη Γραμμή Βοήθειας.