ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Tελευταίος αποχαιρετισμός: όταν ο «Χόκινγκ» τίμησε τον Στίβεν Χόκινγκ

Ο Στίβεν Χόκινγκ πίστευε στο ταξίδι στο χωροχρόνο ή μάλλον, δεν το απέκλεισε ποτέ. Για αυτό η οικογένειά του και το Ίδρυμα Σ. Χόκινγκ -επιδεικνύοντας χιούμορ ανάλογο του Χόκινγκ όσο ζούσε- προσκάλεσαν ταξιδιώτες από το χωροχρόνο αλλά και διάσημους στο μνημόσυνό του πραγματοποιήθηκε στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ στις 15 Ιουνίου.

Οι ταξιδιώτες μέσα στο χρόνο δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν, όμως ένας άλλος "Χόκινγκ" έδωσε το παρών στην τελετή εναπόθεσης της τέφρας του Στίβεν Χόκινγκ στη "Γωνιά των Επιστημόνων" στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ, ανάμεσα στον τάφο του Δαρβίνου και αυτόν του Νεύτωνα.

Ανάμεσα σε όσους προσήλθαν να υποβάλουν σέβη στον καθηγητή που απεβίωσε τον Μάρτιο, σε ηλικία 76 χρόνων ήταν και ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς που, το 2004, είχε υποδυθεί τον νεαρό επιστήμονα στην ταινία του BBC "Χόκινγκ".

Ο Κάμπερμπατς προσήλθε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Σόφι Χάντερ. Διάβασε εδάφιο από τη Βίβλο, από τη "Σοφία Σολομώντος".

Από τον κόσμο της διασκέδασης, παρόντες ήταν ο Πιρς Μόργκαν, ο Ντέιβιντ Γουάλιαμς, η Λίλυ Κόουλ, ο καθηγητής (και τηλεπερσόνα) Μπράιαν Κοξ, ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ, ο Νάιλ Ρότζερς.

Μαζί με πολλούς από τον κόσμο της επιστήμης (ένας απ' όλους ήταν ο Βρετανός αστροναύτης Τιμ Πικ) και τον κόσμο της πολιτικής (μεταξύ αυτών, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν), που εξασφάλισαν εισιτήριο εισόδου από δημόσια κληρωτίδα (25.000 αιτήσεις για 1.000 εισιτήρια). Ο Πικ διάβασε από το ποίημα του Σέλεϊ "Βασίλισσα Μαμπ".

Η τελευταία κατοικία του Χόκινγκ

Ο ενταφιασμός της τέφρας του καθηγητή –με επιτύμβια πλάκα στην οποία αναγράφεται "Ενθάδε κείται ό,τι ήταν θνητό από τον Στίβεν Χόκινγκ, 1942-2018"– ανάμεσα στον Νεύτωνα και τον Δαρβίνο σηματοδοτεί ενταφιασμό διασημότητας στο Αβαείο για πρώτη φορά μετά αυτόν του σερ Λόρενς Ολίβιε πριν 29 χρόνια.

Το Αββαείο του Westminster, όπου αναπαύονται 17 μονάρχες και κάποιες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της βρετανικής ιστορίας είναι η εύλογη τελευταία κατοικία του επιστήμονα και χιουμορίστα.

"Αρμόζει απόλυτα τα λείψανα του καθηγητή Στίβεν Χόκινγκ να ενταφιαστούν στο Αββαείο, κοντά στους επιφανείς συναδέλφους του", ανέφερε ο επικεφαλής του Westminster, ιερέας Τζον Χολ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Ισαάκ Νεύτωνας, που έθεσε τα θεμέλια των σύγχρονων μαθηματικών και διατύπωσε τον νόμο της βαρύτητας, ενταφιάστηκε στο Αββαείο το 1727. Ο Κάρολος Δαρβίνος, η θεωρία της εξέλιξης του οποίου ήταν μια από τις πλέον πρωτοποριακές όλων των εποχών, τάφηκε επίσης εκεί, το 1882.

Ο ενταφιασμός μέσα στο Αββαείο είναι μια σπάνια τιμή. Οι πιο πρόσφατες ταφές επιστημόνων εκεί ήταν εκείνες του Έρνεστ Ράδερφορντ, του πρωτοπόρου της πυρηνικής φυσικής, το 1937 και του Τζόζεφ Τζον Τόμσον, που ανακάλυψε τα ηλεκτρόνια, το 1940.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης