Chvrches: οι Σκωτσέζοι των charts σκότωσαν την αγάπη
Με νέα δισκογραφική δουλειά αλλά επιμένοντας στις ίδιες υπαρξιακές ανησυχίες για το φεμινισμό, τα κοινωνικά δίκτυα, το νεοσυντηρητισμό και τη ματαιότητα των ακτιβιστικών hashtag η σκωτσέζικη μπάντα των Chvrches επιστρέφει και εννοείται θα ακούσουμε ό,τι έχουν να πουν.
Άλλωστε οι τρεις τους και ιδιαίτερα η frontwoman του συγκροτήματος Chvrches Λόριν Μέιμπερι (Lauren Mayberry) που πριν πέντε χρόνια έγραψε ένα viral δοκίμιο ζητώντας τερματισμό του online μισογυνισμού δεν λένε ανόητες φλυαρίες καθώς πλέκουν με συνθεσάιζερ τους προβληματισμούς τους.
Η 30χρονη τραγουδίστρια-τραγουδοποιός εξακολουθεί να βρίσκει χρόνο για να μιλήσει ενάντια στην ανισότητα.
Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ της indie-pop μπάντας "Love Is Dead" η τραγουδίστρια σε συνέντευξή της στο "The Cut" εξήγησε γιατί είναι αυστηρή με τον εαυτό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Λόριν Μέιμπερι είπε ότι έχει περιορίσει την παρουσία της στα social media περισσότερο για αυτοσυντήρηση ή για λόγους ψυχικής υγείας παρά από φόβο.
«Έχω αυτή την περίεργη, υπαρξιακή κρίση όταν κοιτάω μέσα στο Instagram - και τότε συνειδητοποιώ ότι δουλεύουμε στην ψυχαγωγία. Ξέρουμε πόσα από αυτά είναι προβολή και ανοησίες, και βρήκα τον εαυτό μου κοιτάζοντας κάποια πράγματα να σκέφτομαι: Ω, δεν μοιάζω με εκείνη!. Ω, ήταν εκεί!. Ο καθένας προβάλλει αυτή την ιδανική εκδοχή του εαυτού του και φαίνεται τόσο πλαστή. Μερικές φορές, χρειάζομαι διάλειμμα».
«Κάναμε ένα ευρωπαϊκό ταξίδι Τύπου την περασμένη εβδομάδα και έδωσα μια συνέντευξη για ένα γυναικείο περιοδικό στη Γερμανία. Μία από τις ερωτήσεις που μου έθεσαν ήταν: Ο φεμινισμός είναι προφανώς πολύ σημαντικός για σένα. Μήπως είναι δύσκολο να βγαίνεις με άντρες εξαιτίας αυτού;. Αν αυτό γινόταν πριν από πέντε χρόνια, μάλλον θα ήμουν πιο ευγενική. [Αυτή τη φορά,] δεν απάντησα. Κάτι τέτοιο είναι τόσο οπισθοδρομικό, του 1950. Ίσως ήταν πιο δύσκολο να συναντήσω κάποια είδη ανδρών, αλλά όχι τα είδη των ανδρών που θα ήθελα να συναντήσω, ούτως ή άλλως, η ζωή μου δεν περιστρέφεται γύρω από άνδρες που συναντώ».
Η τραγουδίστρια των «Chvrches» είχε μιλήσει για τον μισογυνισμό και την σεξουαλική παρενόχληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε συνεντεύξεις της και σε απευθείας σύνδεση και έγραψε ένα άρθρο για την εφημερίδα Guardian το 2013 σχετικά με την κακοποίηση που υφίστανται οι γυναίκες της μουσικής βιομηχανίας στο διαδίκτυο, το οποίο προκάλεσε κύμα αρνητικών και προσβλητικών σχολίων σε βάρος της.
Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο «Interview Magazine» ανέφερε ότι το συγκρότημα ήταν αντιμέτωπο με μισογυνιστικά σχόλια στα πρώτα του βήματα. «Τότε πληγώνονταν τα αισθήματά μου περισσότερο απ' ότι τώρα», είπε.
«Κοιτάζοντας πίσω, όλο αυτό ήταν απογοητευτικό και με έκανε να θυμώνω πραγματικά, με έκανε να αισθάνομαι πραγματικά μόνη» είπε σε άλλη συνέντευξή της.
Το #ΜeToo δεν είναι λύση
Σχολιάζοντας το κίνημα #MeToo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης εξέφρασε σκεπτικισμό για το αν μπορεί να αλλάξει πολλά.
«Είναι σπουδαίο που οι άνθρωποι ξυπνούν και κάνουν αυτή τη συζήτηση, αλλά είναι περισσότερο συμβολική χειρονομία» υποστήριξε.
«Ποτέ δεν θα ήθελα να είμαι η γυναίκα που λέει σε άλλες γυναίκες τι να κάνουν. Τελικά, αυτό που προσπαθούμε είναι να επιτρέπεται στους ανθρώπους να κάνουν ό,τι θέλουν και να μην αισθάνονται ότι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν ορισμένα πράγματα. Πάντως δεν θέλω να πουλήσω τη σεξουαλικότητα μου για να πουλήσω δίσκους» τόνισε.