ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

MenToo: άντρες που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά κατηγορούν το κίνημα #ΜeToo για αποκλεισμό

Θα καταφέρουν ποτέ οι άντρες που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να έχουν την ίδια κατανόηση και υποστήριξη με αυτή που απολαμβάνουν οι γυναίκες του κινήματος #MeToo; Εύλογα οι περισσότεροι πιστεύουν πως όχι.

Πολλοί άντρες θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης θεωρούν ότι το κίνημα #MeToo δεν τους αντιμετωπίζει ισότιμα και τους κρατά σε απόσταση. Ως πρώτη κίνηση τους καθιέρωσαν το δικό τους hashtag, το #MenToo.

"Επειδή το κίνημα ξεκίνησε μόνο με γυναίκες, κατά κάποιο τρόπο ενισχύει τη μοναξιά μου ως θύμα στο παρελθόν" δήλωσε ο Κρις Μπράουν, καθηγητής μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Ήταν ένας από τους αρκετούς άνδρες, οι οποίοι τον Δεκέμβριο κατηγόρησαν τον διάσημο διευθυντή ορχήστρας, Τζέιμς Λέβιν ότι τους κακοποίησε ως εφήβους πριν από αρκετές δεκαετίες. Οι καταγγελίες είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Λέβιν από τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης.

Ο Μπράουν και όλοι όσοι φέρουν τις πληγές από ανάλογα περιστατικά θαυμάζουν τις γυναίκες που μιλούν για τραυματικές εμπειρίες ως θύματα παρενόχλησης και κακοποίησης, αλλά αναρωτιούνται αν οι άντρες με παρόμοια τραύματα θα εισπράξουν ποτέ κατανόηση στον ίδιο βαθμό.

"Οι άντρες θεωρούνται ιστορικά κακοί" λέει ο Μπράουν. "Αν κάποιοι άντρες κακοποιούν γυναίκες, τότε όλοι εμείς είμαστε δράστες ... έτσι λοιπόν, όταν εμείς κακοποιούμαστε το αξίζουμε" είπε αναφερόμενος στην αντιμετώπιση που έχουν οι άνδρες.

Δεν είναι μόνο ο Μπράουν που αισθάνεται ότι τον χωρίζει απόσταση από το κίνημα #MeToo κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, την ίδια άποψη συμμερίζονται πολλοί άνδρες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης και κάποιοι άρχισαν να κάνουν δημοσιεύσεις με το hashtag #MenToo στο Twitter, σύμφωνα με τη New York Post που δημοσίευσε το ρεπορτάζ του AP.

"Ποτέ δεν ήμασταν ευπρόσδεκτοι σε αυτή τη διαμαρτυρία" ανέφερε ο Άντριου Σμούτζερ, καθηγητής Βιβλικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Moody Bible, στο Σικάγο, ο οποίος έγραψε για την κακοποίηση που υπέστη όταν ήταν έφηβος. "Ως άνδρας επιζών, έχεις επικουρικό ρόλο. Δεν είσαι ποτέ το κεντρικό θέμα της συζήτησης" πρόσθεσε.

6.300 άνδρες έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά στο στρατό το 2016

Ο Σμούτζερ ανήκει σε μια ομάδα επιζώντων και θεραπευτών που αποτελούν το προεδρείο της οργάνωσης MaleSurvivor, η οποία από την ίδρυσή της το 1995 επιδιώκει να παρέχει υποστήριξη και οικονομικούς πόρους σε άνδρες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ως παιδιά ή ενήλικες. Τον ιστότοπό της επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες απ΄ όλο τον κόσμο.

Οι ψυχολόγοι και οι θεραπευτές που συνεργάζονται με τη MaleSurvivor προσυπογράφουν τα ευρήματα πολλών μελετών που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι περίπου ένας στους έξι άνδρες στις ΗΠΑ ήρθε αντιμέτωπος με σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία. Το ίδιο ποσοστό για τις γυναίκες είναι μία στις τέσσερις.

Πολλοί ενήλικες επίσης έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση: ο βιασμός στη φυλακή είναι συχνός και από την τελευταία έρευνα του Πενταγώνου διαπιστώνεται ότι 6.300 άνδρες στον στρατό δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή άλλης ανεπιθύμητης σεξουαλικής επαφής το 2016.

Οι ειδικοί όμως λένε ότι πολλοί άνδρες, λόγω του κοινωνικού στιγματισμού και του αισθήματος ντροπής, είναι απρόθυμοι να μιλήσουν για την κακοποίηση που έχουν βιώσει ή να αναζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Η Τζόαν Κουκ, καθηγήτρια ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Yale, έχει θεραπεύσει άντρες που έχουν κακοποιηθεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

"Πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να υιοθετούν αυτή τη νοοτροπία Τζον Γουέιν" είπε. "Αν σας συμβεί κάτι κακό, απλά το καλύπτετε και δεν το παραδέχεστε στον εαυτό σας ή σε άλλους".

Μερικοί από τους ασθενείς της φοβούνται ότι θα θεωρηθούν αδύναμοι εάν δημοσιοποιήσουν τις ιστορίες τους, είπε, ενώ άλλοι ανησυχούν ότι οι άνθρωποι θα θεωρήσουν ως πιο πιθανό να είναι και οι ίδιοι δράστες κακοποίησης εξαιτίας των όσων υπέφεραν ως παιδιά.

Σύμφωνα με το MaleSurvivor, ένα σημαντικό ποσοστό των δραστών κακοποίησης αναφέρουν ότι έχουν δεχθεί κακομεταχείριση, αλλά τα περισσότερα θύματα δεν διαπράττουν σεξουαλική κακοποίηση εναντίον άλλων.

Ο ψυχαναλυτής Ρίτσαρντ Γκάτνερ από τη Νέα Υόρκη συνιδρυτής του MaleSurvivor, λέει ότι αυξάνεται η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση αγοριών από την παιδική ηλικία ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης δημοσιότητας που έλαβαν τα σκάνδαλα στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου ο Τζέρι Σαντούσκι, βοηθός προπονητή αμερικανικού φούτμπολ καταδικάστηκε το 2012 για τη σεξουαλική κακοποίηση 10 αγοριών.

Όμως ο Γκάρτνερ, ανέφερε ότι και στις δύο υποθέσεις η προσοχή του κόσμου επικεντρώθηκε στους δράστες και όχι στα θύματα. Δεδομένης της απροθυμίας πολλών ανδρών επιζώντων βίας να μιλήσουν δημόσια για την κακοποίηση, ο Γκάρτνερ τόνισε ότι είναι χρήσιμο όταν διακεκριμένοι άντρες, συμπεριλαμβανομένων ηθοποιών, μουσικών αστέρων και επαγγελματιών αθλητών, παίρνουν αυτήν την απόφαση.

"Είναι πρότυπα για άλλους και τους ενθαρρύνουν να βγουν και να μιλήσουν, να το πουν στις οικογένειές τους, να βρουν βοήθεια" δήλωσε ο Γκάρτνερ. "Γίνεται λιγότερο ντροπιαστικό, όταν κάποιος διάσημος λέει ότι συνέβη και στον ίδιο".

O Tσέστερ Μπένινγκτον

Μεταξύ διάσημων στις ΗΠΑ που έκαναν το συγκεκριμένο βήμα είναι ο πρώην επαγγελματίας παίχτης του χόκεϊ επί πάγου, Theo Fleury, ο κάτοχος του βραβείου Cy Young παίχτης του μπέιζμπολ, R.A. Dickey, ο σκηνοθέτης Tyler Perry, οι ηθοποιοί Tom Arnold και Anthony Edwards και ο Chester Bennington, τραγουδιστής των Linkin Park, ο οποίος απαγχονίστηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Edwards, γνωστός από τον ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά "ER" (Στην Εντατική) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της "1in6" μη κυβερνητικής οργάνωσης παρόμοιας με τη MaleSurvivor, η οποία υποστηρίζει άνδρες που έχουν βιώσει σεξουαλική κακοποίηση ή επίθεση.

Θύτες και θύματα

Τα σκάνδαλα της Καθολικής Εκκλησίας και του Πανεπιστήμιου της Πενσυλβάνια ενίσχυσαν τη διάχυτη αντίληψη ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών διαπράττεται σε συντριπτική πλειοψηφία από άνδρες, αλλά ο Γκάρτνερ δήλωσε ότι η κακοποίηση από γυναίκες "δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζουν οι άνθρωποι".

Σύμφωνα με μια μελέτη μεγάλης κλίμακας που δημοσιεύθηκε το 2005 από ερευνητές στα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, γυναίκες ήταν το 40% των δραστών σεξουαλικής κακοποίησης αγοριών. Από τη μελέτη προκύπτει το στοιχείο ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που είχαν κακοποιηθεί ως παιδιά ήταν δυο φορές πιο πιθανό σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους να προσπαθήσουν να αυτοκτονήσουν αργότερα στη ζωή τους.

Ο Tyler Perry σε συνέντευξή του στο AP τον περασμένο Δεκέμβριο ανακάλεσε στη μνήμη πόσο δύσκολο ήταν να μιλήσει δημόσια για τα όσα υπέστη και εξέφρασε την ελπίδα η δυναμική του κινήματος #MeToo movement να ανοίξει τον δρόμο και για άλλους επιζώντες.

Η καθηγήτρια του Yale, Τζόαν Κουκ δήλωσε ότι ήταν ενθουσιασμένη με το μέγεθος του κινήματος #MeToo αλλά απογοητευμένη εκ μέρους των κακοποιημένων ανδρών που "δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται υπό την ομπρέλα του".

"Οι γυναίκες περίμεναν τόσο πολύ για να τους δοθεί η απαραίτητη προσοχή, οπότε ίσως τηρούν μια στάση 'Μην μου αφαιρείτε τη φωνή μου'. Αλλά δεν είναι ένας διαγωνισμός" τόνισε, σύμφωνα με τη New York Post.

"Και οι άνδρες επίσης περίμεναν πολύ καιρό και ίσως δεν έπρεπε να περιμένουν. Θα πρέπει να ακουστούν τώρα" υπογράμμισε η κλινική ψυχολόγος, καθηγήτρια του Yale με πολλές δημοσιεύσεις για το τραυματικό στρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης