Μετά τον Γουίνι: η Κίνα απαγορεύει το Call Me By Your Name των Όσκαρ
Η Κίνα θέλει να έχει απόλυτο έλεγχο στα "προϊόντα" που καταναλώνουν οι πολίτες της. Έτσι μετά το Γουίνι το αρκουδάκι που λογοκρίθηκε και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας, ήρθε η σειρά της ταινίας των Όσκαρ, Call Me By Your Name, να απαγορευθεί στη χώρα των πολλών αντιφάσεων.
Όπως ανακοίνωσε το Τμήμα Προπαγάνδας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ δεν ενέκρινε "τη συμμετοχή της βραβευμένης ταινίας του Λούκα Γκουαντανίνο 'Να με φωνάζεις με τ' όνομά σου' στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Πεκίνου".
Παρά το διαβόητο παρελθόν της Κίνας όσον αφορά τη λογοκρισία - σεξ, βία και προβολή της εικόνας της Κίνας -, οι αρχές έως τώρα είχαν ανάμεικτη αντίδραση όταν το περιεχόμενο αναφερόταν σε ομοφυλοφιλία ή θέματα ΛΟΑΤΚΙ.
Τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο η επίσημη China Netcasting Association, εξέδωσε κανονισμό που απαγορεύει σε προμηθευτές περιεχομένου στο διαδίκτυο να μεταδίδουν προγράμματα "που παρουσιάζουν μη φυσιολογικές σεξουαλικές σχέσεις και συμπεριφορά".
Σε αυτές περιλαμβάνονταν και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις, όπως είχε τότε σημειώσει το αμερικανικό Brookings Institute -ας σημειωθεί επίσης ότι υπάρχουν περί τα 70 εκατομμύρια ΛΟΑΤΚΙ στην Κίνα.
Σύμφωνα με το Deadline, η China Film Group είπε ότι η ανάθεση της επιτήρησης της κινηματογραφικής παραγωγής στο Τμήμα Προπαγάνδας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ είναι "τρόπος για να μεγιστοποιηθεί ο ρόλος των κινηματογραφικών ταινιών στην άσκηση προπαγάνδας, στις ιδέες, στην κουλτούρα και στη διασκέδαση, καθώς επίσης και για να αναπτυχθεί μια πιο επιτυχής κινηματογραφική βιομηχανία".
Και το γράμμα Ν
Μόλις ένα μήνα πριν, στις 28 Φεβρουαρίου 2018 οι Κινέζοι "εκτόπισαν" (προσωρινά) το γράμμα Ν από το διαδίκτυο, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν την δριμύτατη κριτική για την προσπάθεια του προέδρου Σι Ζιπίνγκ να μείνει αμετακίνητος στην προεδρική καρέκλα.
Την Κυριακή το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας κατέθεσε πρόταση για την κατάργηση από το Σύνταγμα του άρθρου που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να υπηρετήσει μέχρι δύο προεδρικές θητείες, ανοίγοντας τον δρόμο στον Σι Ζιπίνγκ να παραμείνει στην προεδρία και πέραν του 2023, οπότε και λήγει η δεύτερη θητεία του.
Πολλοί ήταν εκείνοι που ερμήνευσαν την κίνηση αυτή ως πρόθεση του Σι Ζιπίνγκ να μείνει εσαεί στην εξουσία, γεγονός που πυροδότησε κύμα σφοδρής κριτικής κι έτσι οι υπεύθυνοι λογοκρισίας έπιασαν αμέσως δουλειά, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Στο στόχαστρό τους μπήκαν λέξεις, φράσεις, ακόμη και μεμονωμένα γράμματα, όπως το Ν, τα οποία έκριναν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις επιθέσεις ενάντια στην απόφαση του Πεκίνου να καταργήσει τα συνταγματικά όρια για τη θητεία του προέδρου.
Σύμφωνα με μια λίστα που καταρτίστηκε και ανανεώνεται διαρκώς από την ιστοσελίδα China Digital Times, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Weibo η Κίνα "μπλόκαρε" μια σειρά από λέξεις και φράσεις όπως:
-Δέκα χιλιάδες χρόνια (万岁), ουσιαστικά πρόκειται για μια κινεζική φράση αντίστοιχη με το "ζήτω".
-Διαφωνώ (不同意)
-Σι Τσετούνγκ (习泽东), που είναι ένας συνδυασμός από τα ονόματα του Σι Ζιπίνγκ και του Μάο Τσετούνγκ
-Αδιάντροπος (不要脸)
-Ισόβια (终身)
-Λατρεία προσωπικότητας (个人崇拜)
-Μεταναστεύω (移民)
-Αθανασία (长生不老)
Επιπλέον η Κίνα λογόκρινε και το όνομα του Γιουάν Σικάι, ενός πρώην προέδρου της Κίνας, που είχε επιδιώξει να αποκαταστήσει τη μοναρχία στη χώρα, ενώ στη λίστα των απαγορεύσεων περίοπτη θέση έχουν και οι τίτλοι δύο βιβλίων του Τζορτζ Όργουελ, 1984 και Η Φάρμα των Ζώων.
Αίσθηση ωστόσο έχει προκαλέσει η απαγόρευση του συμφώνου Ν, με τους ειδικούς να προσπαθούν να εξηγήσουν τι ήταν αυτό που την προκάλεσε, αν και λίγο αργότερα η χρήση του συγκεκριμένου γράμματος αποκαταστάθηκε.