ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Δόλωμα ή ερωμένη; Πέθανε η αμαρτωλή πέτρα του σκανδάλου Profumo που συγκλόνισε τη Βρετανία

  1. Καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος ρίχνει τη σκιά του στην Ευρώπη στη γηραιά Αλβιώνα ένα "ροζ" σκάνδαλο κοστίζει την πολιτική καριέρα του Υπουργού Άμυνας της Βρετανίας Τζον Προφιούμο με πρωταγωνίστρια τη θελκτική 19χρονη Κρίστιν Κίλερ.

Η Κίλερ είχε ταυτόχρονα σχέσεις και με τον Γεβγένι Ιβανόφ, στρατιωτικό ακόλουθο της σοβιετικής πρεσβείας. Την παραίτηση του Προφιούμο παραιτείται ακολουθεί η παραίτηση του συντηρητικού πρωθυπουργού. Εχθές η γυναίκα που κόστισε πολλά σε πολλούς πέρασε στην αιωνιότητα. Η Κίλερ έφυγε χθες από τη ζωή στα 75 της χρόνια από πάθηση των πνευμόνων.

Ποια ήταν η πρωταγωνίστρια του πιο διάσημου σκανδάλου που σημειώθηκε στη Βρετανία τον 20ο αιώνα και προκάλεσε την πτώση της συντηρητικής κυβέρνησης του Χάρολντ Μακμίλαν. Η Κίλερ ήταν χορεύτρια σε καμπαρέ και μοντέλο όταν συνήψε σχέση στα 19 της χρόνια με τον τότε υπουργό Πολέμου Τζον Προφιούμο, ο οποίος ήταν 46 ετών. Αυτή ήταν η ιστορία της.

Γεννημένη στο Άξμπριτζ του Μίντλσεξ το 1942 και μεγαλωμένη στις γειτονιές του βροχερού Μπέρκσαϊρ η Κίλερ εξομολογήθηκε σε απομνημονεύματά της ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατριό της, ο οποίος ξυλοκοπούσε την μητέρα της και είχε πνίξει τα κουτάβια της. Στα 17 της η Κίλερ έμεινε έγκυος από έναν αμερικανό αεροπόρο και χρησιμοποίησε μια βελόνα πλεξίματος για να διακόψει την κύηση.

Από την εφηβεία της ακόμη, η Κίλερ χόρευε γυμνόστηθη σε καμπαρέ της περιοχής Σόχο του Λονδίνου όπου και γνωρίστηκε με τον Στίβεν Γουόρντ, έναν μπον βιβέρ οστεοπαθητικό. Ο Γουόρντ ήταν εξαιρετικά καλά δικτυωμένος σε κοινωνικό επίπεδο, αναλάμβανε να γνωρίζει όμορφες και νεαρές -ενίοτε ανήλικες- γυναίκες σε επιφανείς Βρετανούς, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στην άρχουσα τάξη.

Μεταξύ των υψηλών πελατών του Γουόρντ ήταν και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Σοβιετικής Ένωσης και κατάσκοπος Γιεβγκένι Ιβανόφ, ο οποίος συνδέθηκε με φιλία μαζί του. Απ' όλα τα "κορίτσια" του Γουόρντ, ο Ιβανόφ είχε ξεχωρίσει την Κριστίν Κίλερ. Το ίδιο και ο Τζον Προφιούμο.

'Οταν το ερωτικό τρίγωνο έγινε γνωστό δύο χρόνια αργότερα ξέσπασε σκάνδαλο υπό τον φόβο της διαρροής πληροφοριών για ζητήματα ασφαλείας εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου. Ενα σκάνδαλο που έμελλε να ρίξει την κυβέρνηση και να κυριαρχήσει στο ενδιαφέρον της βρετανικής κοινωνίας για πολύ καιρό, αλλά και να κάνει την Κίλερ μια από τις διασημότερες γυναίκες στον κόσμο το 1963.

Έρωτας ή παγίδα;

© Lewis Morley Archive via NPG.org.uk

Ο Προφιούμο και η Κίλερ γνωρίστηκαν το 1961 σε πάρτι στο Μπέρκσαϊρ. Όταν ο υπουργός πρωτοσυνάντησε την Κριστίν, συνοδευόταν από τη σύζυγό του, την ηθοποιό Βαλερί Χόμπσον. Ο υπουργός επεδίωξε να την ξανασυναντήσει στο Λονδίνο, κάτι για το οποίο φρόντισε, με το αζημίωτο, ο Γουόρντ. Στη συνέχεια εξελίχθηκε ένα κρυφό ειδύλλιο. Η σχέση τους κράτησε από λίγες μόνο εβδομάδες ως μερικούς μήνες, προτού την τερματίσει ο ίδιος. Η ερωτική αυτή σχέση τού στοίχισε την πολιτική του καριέρα.

Το 1962 το βραχύβιο παράνομο ειδύλλιο δεν ήταν πλέον κρυφό και ο Προφιούμο –λόγω της σχέσης της Κίλερ με τον Ιβανόφ– κατηγορήθηκε εμμέσως από τον Τύπο για εσχάτη προδοσία. Το σκάνδαλο συγκλόνισε τη βρετανική κοινή γνώμη. Οι εφημερίδες άρχισαν να αναρωτιούνται πόσα μυστικά κατέληξαν στη Μόσχα μέσω της Κίλερ. Ο Προφιούμο έμαθε για τη δεύτερη σχέση της Κίλερ από τον Τύπο.

Κλήθηκε, ωστόσο, να δώσει εξηγήσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο. Το μεγάλο λάθος του Προφιούμο ήταν ότι διέψευσε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων τις φήμες για την κρυφή εξωσυζυγική σχέση του. Την άνοιξη του 1963 αρνήθηκε ότι είχε σχέση με την Κίλερ. Τον Ιούνιο, όμως, έπειτα από φοβερές πιέσεις της αντιπολίτευσης, του Τύπου και της κοινής γνώμης, παραδέχθηκε ότι είχε πει ψέματα για να προστατεύσει την οικογένειά του και παραιτήθηκε.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η MI5 ήθελε να χρησιμοποιήσει την Κίλερ ως "δόλωμα" για να πείσει τον Ιβανόφ να αυτομολήσει, αλλά άλλαξε σχέδια όταν πληροφορήθηκε την παράλληλη σχέση της με τον Προφιούμο.

Τότε προειδοποίησε τον υπουργό ότι το όνομά του θα συνδεόταν με τον κύκλο όπου εκινείτο ο Γουορντ και έτσι εκείνος έδωσε τέλος στη σχέση.

Ο Γουόρντ οδηγήθηκε σε δίκη με την κατηγορία των εσόδων από ανήθικες δραστηριότητες. Η δίκη του οδήγησε σε αποκαλύψεις, όπως τη συμμετοχή λόρδων, πολιτικών και επιχειρηματιών σε τελετές μαύρης μαγείας και σεξουαλικά όργια με πόρνες και ναρκομανείς. Τον Αύγουστο του 1963 ο Γουόρντ αυτοκτόνησε την παραμονή της καταδίκης του.

Η Κίλερ, η οποία πάντα αρνούνταν ότι εκδιδόταν, φυλακίστηκε για εννέα μήνες καθώς κρίθηκε ένοχη για ψευδορκία.

Η φήμη και η λήθη

© Lewis Morley Archive via NPG.org.uk

Στο απόγειο του σκανδάλου πούλησε την ιστορία της σε εφημερίδες ανά τον κόσμο, ενώ υπήρξε και το αντικείμενο ταινίας, "Η Υπόθεση Κίλερ", η οποία ποτέ δεν βγήκε στους βρετανικούς κινηματογράφους. Για να την προωθήσει συμφώνησε να ποζάρει γυμνή για τον φωτογράφο Λούις Μόρλεϊ, κρύβοντας τα επίμαχα σημεία πίσω από την πλάτη μιας ξύλινης καρέκλας, ρέπλικας του Μοντέλου 3107 του δανού σχεδιαστή Άρνε Γιάκομπσεν.

Οι πωλήσεις αυτής της καρέκλας σημείωσαν ρεκόρ και η αγορά γέμισε με απομιμήσεις. Σήμερα η διάσημη καρέκλα αποτελεί έκθεμα στο Μουσείο Βικτώρια και Άλμπερτ του Λονδίνου.

Μετά το σκάνδαλο, η Κίλερ παντρεύτηκε δύο φορές αλλά οι γάμοι της είχαν μικρή διάρκεια. Απέκτησε δύο παιδιά αλλά ουσιαστικά έζησε μόνη της. Μάλιστα, λέγεται ότι το τελευταίο διάστημα μέχρι τον θάνατό της ζούσε σε μονάδα φροντίδας για ηλικιωμένους στο νότιο Λονδίνο. Η ίδια υποστήριζε ότι τα περισσότερα χρήματα που έβγαλε από την πώληση της ιστορίας της σε εφημερίδες, τα ξόδεψε σε δικηγόρους την δεκαετία του 70.

Εγραψε αρκετά βιβλία για τον ρόλο της στο σκάνδαλο. Σε συνέντευξή της με αφορμή της προώθηση της τελευταίας αυτοβιογραφίας της, το 2012, ανέφερε ότι δεν είχε καμία σχέση με τα δύο της παιδιά.

"Τα παιδιά μου δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με αυτή την βρωμερή πόρνη Κριστίν Κίλερ. Είναι φρικτό αλλά έτσι είναι".

© Lewis Morley Archive via NPG.org.uk

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης