ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Gimme Shelter Film Festival: τα πέντε ντοκιμαντέρ ενός πολύ rock ‘n’ roll σέλιλοιντ

Gimme Shelter Film Festival: τα πέντε ντοκιμαντέρ ενός πολύ rock ‘n’ roll σέλιλοιντ

Τα ντοκιμαντέρ τα αγαπάμε ή μάλλον τα τιμάμε. Όταν μάλιστα πρόκειται για το ολοένα και πιο δημοφιλές είδος, τα μουσικά ντοκιμαντέρ σε ένα χώρο που έχει συνδέσει το όνομα του με τη ροκ σκηνή, οι νυχτερινές προβολές της Δευτέρας διεκδικούν θέαση.

Το Gimme Shelter Film Festival είναι πολύ επίκαιρο. Η τάση της βιομηχανίας τους θεάματος να ανακυκλώνει τους μύθους βρίσκει ιδανικές αφορμές με τα μουσικά ντοκιμαντέρ να γίνονται ένα είδος με μέλλον για τις ψηφιακές πλατφόρμες Netflix & Amazon.

Επιμένοντας βέβαια στο αξίωμα ότι τα ντοκιμαντέρ αξίζουν θέση στη μεγάλη οθόνη τοGimme Shelter Film Festival στο ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες των προβολών Gagarin 205 θέλει να παρασύρει το κοινό στο υπέροχο rock ‘n’ roll σέλιλοιντ με τον χώρο να ως κινηματογράφος με θέσεις καθήμενων αν κάποιος επιλέξει να παρακολουθήσει καθιστός ένα υπερθέαμα.

Από τον πρίγκιπα της βρετανικής μουσικής σκηνής Mercury στην ανεξάρτηση μουσική σκηνή της ΑΘήνας στα χρόνια της δεκαετίας του 1980 που άλλαξαν την Ελλάδα και από την Καλιφόρνια στο Λονδίνο τα μουσικά ντοκιμαντέρ θέλουν να μας μάθουν περισσότερα για τους ανθρώπους που έδωσαν στη ροκ την ψυχή της.

Freddie Mercury: The Great Pretender

Freddie Mercury Great Pretender

To “Freddie Mercury: The Great Pretender” είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον frontman των Queen, έναν από τους πιο χαρισματικούς, πολυσύνθετους και συναρπαστικούς ανθρώπους της ροκ μουσικής. Η ιστορία των Queen είναι γνωστή, αλλά αυτό το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στον Freddie Mercury και τα projects που δούλευε ως solo καλλιτέχνης. Μέσα από εκτενές αρχειακό υλικό από συνεντεύξεις, συναυλίες, γυρίσματα, αλλά και το προσωπικό του αρχείο, καθώς και συνεντεύξεις φίλων και συνεργατών, διαμορφώνεται το πορτρέτο ενός άνδρα εντελώς διαφορετικού από την εκρηκτική περσόνα επί σκηνής: ενός γενναιόδωρου και σκεπτόμενου ανθρώπου, με εξαιρετική αίσθηση χιούμορ και αυτοσαρκασμό και ένα άσβεστο πάθος για τη μουσική. Ο Freddie Mercury άγγιξε τις ζωές εκατομμυρίων οπαδών των Queen και του ίδιου, και αυτή η ταινία αποτελεί μια πραγματική απόλαυση για όλους όσους τον αγάπησαν αλλά και αυτούς που θέλουν να τον γνωρίσουν.

UK, 2012, 107’. Σκηνοθέτης: Rhys Thomas. Παραγωγή: BBC, Eagle Rock Productions. Συμμετέχουν: Freddie Mercury, Peter Freestone, Roger Taylor, David Arnold, Brian May, Jim Beach, Paul Gambaccini, κ.α.

Queen: A Night In Bohemia

Queen A Night in Bohemia Poster Image

Οι Queen έδωσαν μία μοναδική συναυλία την παραμονή των Χριστουγέννων του 1975 στο Hammersmith Odeon στο Λονδίνο, η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά μέσα από την θρυλική εκπομπή Old Grey Whistle Test του BBC. Η συναυλία αυτή αποτέλεσε την κορύφωση της πιο συναρπαστικής χρονιάς του συγκροτήματος ως τότε, παρουσιάζοντας μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους , όπως τα “Killer Queen”, “Liar”, “Keep Yourself Alive” and “Now I'm Here” και το θρυλικό “Bohemian Rhapsody” στην πρώτη ζωντανή του εκτέλεση. Η συναυλία αυτή χαρακτήρισε την μετάβαση των Queen από ανερχόμενο συγκρότημα σε μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες μπάντες της εποχής αλλά και γενικότερα, και εδώ παρουσιάζεται με ειδική επεξεργασία για μια μοναδική ηχητική εμπειρία.

Η κινηματογραφική εκδοχή της ταινίας, εκτός από τη συναυλία, περιέχει αρχειακό υλικό αλλά και ιδιαίτερα αποκαλυπτικές συνεντεύξεις οι οποίες προβάλονται για πρώτη φορά, με τα μέλη των Queen να μιλούν για την ηχογράφηση του Bohemian Rhapsody, τις διαφωνίες με την δισκογραφική τους εταιρεία και το κλασικό βίντεο του κομματιού, αλλά και για το πώς το “Α Νight At The Opera” εκτόξευσε την καριέρα τους. Σε κανένα άλλο ντοκιμαντέρ δεν έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα χρόνια των Queen με τόση λεπτομέρεια.

UK, 2016, 90’. Σκηνοθέτης: Live - Tom Corcoran / Ντοκιμαντέρ – Simon Lupton & Rhys Thomas. Παραγωγή: Queen, Eagle Rock Film. Εμφανίζονται: Queen.

Εδώ δεν υπάρχει άσυλο

ασυλο 1

Μια ταινία για την ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Αθήνας της δεκαετίας του ’80 (punk, post punk, new wave). Ο τίτλος της ταινίας είναι κομμάτι μιας απειλής που εκτοξεύτηκε εναντίον διαδηλωτών. Ήταν 9 Μαϊου 1985 όταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Δ. Χοχτούλας διέλυε μια πορεία πριν ακόμα ξεκινήσει από την πλατεία Εξαρχείων φωνάζοντας: "Απαγορεύεται η πορεία αλλά και συγκέντρωση στο χώρο της πλατείας, η οποία εξάλλου δεν σας προσφέρει άσυλο. Και εφ’ όσον τολμήστε να φωνάξτε συνθήματα όπως - μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι - τότε θα συλληφθείτε και θα ισοπεδωθείτε!!" πυροδοτώντας, έτσι, ένα ολόκληρο κίνημα καταλήψεων πανεπιστημίων (στα οποία υπήρχε ακόμα άσυλο) και συγκρούσεων.

Ο τίτλος της ταινίας, πέρα από την καταγραφή μιας ιστορικής στιγμής, δηλώνει και την πλήρη έλλειψη φιλικού-προστατευτικού κοινωνικού περιβάλλοντος που αντιμετώπισαν (και κόντρα στην οποία συσπειρώθηκαν) τα ανεξάρτητα συγκροτήματα της δεκαετίας του ’80. Έτσι κι αλλιώς, η γενιά του ΄80 αντιμετωπίστηκε με τόση εχθρότητα από τους κομματικοποιημένους (δεξιούς αλλά και αριστερούς) ώστε το μόνο άσυλο στο οποίο της επιτράπηκε να κρυφτεί ήταν το ψυχιατρικό άσυλο.

Μέσα από συνεντεύξεις μελών των συγκροτημάτων του ‘80 και ατόμων που εμπλέκονταν στις μουσικές-κοινωνικές εξελίξεις αλλά και μέσω της ιστορίας μιας γυναίκας που ψάχνει να βρει το χαμένο, οικογενειακό της, παρελθόν αποτυπώνεται, στην ταινία, το κυρίαρχο συναίσθημα μιας εποχής (που πέρασε αλλά μοιάζει να είναι ακόμα παρούσα) αλλά και κάποιων ανθρώπων που «γεννήθηκαν για να χάνουν, όχι για να διαπραγματεύονται».

GR, 2011, 116’. Σκηνοθέτης: Μιχάλης Καφαντάρης. Σενάριο – Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Θανάσης Γιαννόπουλος. Παραγωγοί: Θανασης Γιαννοπουλος, Μιχαλης Καφανταρης, Νικος Χανιώτης. Πρωταγωνιστούν: Βάσω Καμαράτου, Στάθης Σταμουλακάτος, Βιργινία Κλαστάδα, Όλγα Παπαδημητρίου, Νίκος Δημητρακόπουλος. Φιλική συμμετοχή: Όλια Λαζαρίδου. Συμμετέχουν μέλη των συγκροτημάτων: Παρθενογένεσις, Magic de Spell, Groupies, Stress, Panx Romana, Ανυπόφοροι, Metro Decay, Villa 21, Yell-o-Yell, Clown, South of no North, Not 2 without 3, Anti Troppau Council, Yeah!, Χωρίς Περιδέραιο, Αρνάκια, Libido Blume, Flowers of Romance
https://youtu.be/VswIP7hzDxA

The Filth And The Fury

the filth and the fury md web


Το “The Filth and the Fury” αποτελεί το δεύτερο ντοκιμαντέρ του Julien Temple με θέμα τους Sex Pistols. Η πρώτη του προσπάθεια πραγματοποιήθηκε το 1980 με το “The Great Rock and Roll Swindle” και επικρίθηκε έντονα για το γεγονός ότι ήταν υπερβολικά στρεβλωμένη και έδινε μόνο την εκδοχή του Malcolm McLaren, manager του συγκροτήματος.

Ο Temple σε αυτό το ντοκιμαντέρ έδωσε την δυνατότητα στο συγκρότημα να μιλήσει για την ιστορία του όπως οι ίδιοι την έζησαν. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την άνοδο, την παρακμή και την πτώση του συγκροτήματος από τα πρώτα τους βήματα στο Shepherd’s Bush στο Λονδίνο μέχρι και την διάλυσή τους στο Winterland Ballroom του San Francisco. Το “The Filth and The Fury” διηγείται την ιστορία της γενιάς των Sex Pistols μέσα από τα εναπομείναντα μέλη.

UK/USA, 2000, 108’. Σκηνοθέτης: Julien Temple. Παραγωγή: Film Four, Jersey Shore, Nitrate Film, Panacea Entertainment, The Sex Pistols Residuals. Συμμετέχουν: Paul Cook, Steve Jones, John Lydon, Glen Matlock, Malcom McLaren, κ.α

Lo Sound Desert

Lo Sound Desert Poster

Το "Lo Sound Desert" πραγματεύεται την πορεία της Desert Rock σκηνής της Καλιφόρνιας, η οποία ανέδειξε μπάντες όπως οι Kyuss και οι Queens Of The Stone Age, και κυκλοφόρησε παγκοσμίως την 1η Ιουλίου του 2016.

Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν μία ολόκληρη δεκαετία, με παραγωγό και σκηνοθέτη τον Jörg Steineck (Truckfighters, Welcome To Tijuana), με αποτέλεσμα το πιο χαρακτηριστικό και κατατοπιστικό ντοκιμαντέρ της ιστορίας του Desert Rock. Αυτό που ξεκίνησε από μία ομάδα παιδιών με επαναστατικό punk-rock πνεύμα στη μέση της ερήμου, παιδιών που επιθυμούσαν να απομακρυνθούν από τις οπισθοδρομικές και αυστηρές αρχές των προαστίων της Αμερικής στις αρχές της δεκαετίας του ’80, εξελίχθηκε με το πέρασμα του χρόνου σε ένα μεγάλο κίνημα.

Το Desert Rock, το οποίο συχνά παρερμηνευόταν και αντιμετωπιζόταν μονάχα ως μουσικό είδος, συνεχίζει τη διεθνή εξάπλωσή του στον χώρο της underground σκηνής, μέχρι και σήμερα. To ντοκιμαντέρ προσφέρει μία μοναδική ματιά στην ιστορία της μουσικής σκηνής της κοιλάδας Coachella, με πρωταγωνιστές τους Josh Homme, Mario Lalli, Alfredo Hernandez, Scott Reeder, Brant Bjork, Nick Oliveri, Sean Wheeler και αρκετά ακόμη μέλη συγκροτημάτων όπως οι Kyuss, Queens Of The Stone Age, Yawning Man, Fatso Jetson, Mondo Generator, Dali’s Llama κ.α.

DE, 2015, 94’. Σκηνοθέτης: Joerg Steineck.Παραγωγή: Rock Squad. Συμμετέχουν: Josh Homme, Mario Lalli, Alfredo Hernandez, Scott Reeder, Brant Bjork, Nick Oliveri, Sean Wheeler, κ.α

Από την επόμενη Δευτέρα και κάθε Δευτέρα μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου οι νυχτερινές προβολές έχουν νεύρο. Το Φεστιβάλ θα κλείσει με το live των Puta Volcano. Για περισσότερες πληροφορίες, ώρες προβολών στην ιστοσελίδα του Gimme Shelter Film Festival.