ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σαλβαδόρ Σομπράλ: παράταση στη μάχη του για ζωή με τεχνητή καρδιά

Ο αγαπημένος των Ευρωπαίων που τον ανέδειξαν σε νικητή του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, ο πορτογάλος  Σαλβαδόρ Σομπράλ πολεμάει για την επόμενη μέρα της ζωής του. Ο 27χρονος καλλιτέχνης είναι στην εντατική στο νοσοκομείο Santa Cruz en Carnaxide της Λισαβόνας και έχει συνδεθεί με τεχνητή καρδιά εν αναμονή του μοσχεύματος που θα του δώσει ζωή. 

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του πορτογαλικού τύπου ο Σομπράλ είναι πρώτος στη λίστα αναμονής για το μόσχευμα. Μέχρι τότε η προσωρινή λύση της τεχνητής καρδιάς θα ξεκουράσει τον ταλαιπωρημένο οργανισμό του καλλιτέχνη,

Η τεχνητή καρδιά επιτρέπει στον Σομπράλ να ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις δυνάμεις του και να τον προετοιμάσει ώστε να αντέξει τη δύσκολη επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς.

Η προσωρινή λύση της τεχνητής καρδιάς (που φέρεται να κοστίζει 110.000 ευρώ) δίνει μια μικρή παράταση στον αγώνα ζωής του ταλαντούχου Σομπράλ που έχει κάνει την Ευρώπη να συγκινηθεί με τη λυρικότητα και τον ανθρωπισμό του.

Η περιπέτεια του Σομπράλ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο με την εφημερίδα "Correio da Manha" να κάνει λόγο για έναν αγώνα δρόμου για τη ζωή του Σομπράλ.

Ο πρώην σπουδαστής ψυχολογίας ενθουσίασε στο διαγωνισμό Eurovision φέρνοντας επάνω στη σκηνή τη λυρικότητα της χώρας και της φωνής του.

Μετά το θρίαμβο στο διαγωνισμό τραγουδιού ο Σομπράλ περιόδευσε ωστόσο το πρόβλημα υγείας του επιδεινώθηκε εξαναγκάζοντας τον να ακυρώσει πολλές εμφανίσεις.

Στις 8 Σεπτεμβρίου ο Σομπράλ χάρισε στο κοινό του την τελευταία του ζωντανή εμφάνιση όπου και ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη μουσική βιομηχανία μέχρι να νικήσει την επόμενη μέρα στη ζωή του.

"Τώρα θα παραδώσω το σώμα μου στην επιστήμη" είπε στον αποχαιρετισμό του φέρνοντας δάκρυα συγκίνησης σε όλους όσοι βρέθηκαν στον (ελπίζουμε προσωρινό) αποχαιρετισμό του στο κοινό που θέλει να τραγουδήσει μαζί του ξανά.

Όπως είχε υποστηρίξει πριν μερικό διάστημα, ο πρόεδρος της καρδιολογικής εταιρείας της Πορτογαλίας, Manuel Carrageta, αν δεν βρεθεί σύντομα το μόσχευμα για τον Πορτογάλο καλλιτέχνη, η τεχνητή καρδιά θεωρείται μοναδική λύση.

Η τεχνητή καρδιά χρησιμοποιείται είτε σαν γέφυρα για μεταμόσχευση (bridge to transplantation), “αγοράζοντας” έτσι χρόνο μέχρι την ανεύρεση του πολυπόθητου κατάλληλου μοσχεύματος (το 40% των μεταμοσχευμένων υποστηριζόταν μηχανικά πριν την μεταμόσχευση), είτε σαν τελική θεραπεία σε ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για μεταμόσχευση (destination therapy) και στους οποίους πριν μερικά χρόνια τα θεραπευτικά όπλα είχαν εξαντληθεί.

Υπάρχει μία τρίτη, μικρότερη, κατηγορία ασθενών στους οποίους η τεχνητή καρδιά προκαλεί τέτοια βελτίωση της λειτουργίας του πάσχοντος μυοκαρδίου ώστε να καθίσταται δυνατός ο απογαλακτισμός του ασθενούς από το μηχάνημα (bridge to recovery) με αποτέλεσμα η καρδιά να είναι πλέον ικανή να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του οργανισμού για μήνες ή και για χρόνια χωρίς την ανάγκη νέας μηχανικής υποστήριξης ή μεταμόσχευσης.

Ραντεβού στη σκηνή της Eurovision 2018 λοιπόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης