ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι θησαυροί της Βιβλιοθήκης της Βουλής - Καπνεργοστάσιο (Μέρος 1ο)

Στέλιος Παπαγρηγορίου Στέλιος Παπαγρηγορίου - CNN Greece

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής είναι από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες βιβλιοθήκες της χώρας με αρχειακά τεκμήρια που καμία άλλη βιβλιοθήκη δεν διαθέτει. Χωρίζεται σε δύο τμήματα: τη βασική βιβλιοθήκη στο Μέγαρο της Βουλής και το τμήμα του Καπνεργοστασίου στην οδό Λένορμαν.

Στο τμήμα του Καπνεργοστασίου μπορεί κανείς να βρει τον μεγαλύτερο όγκο εφημερίδων, περιοδικών και βιβλίων όλων των θεματικών κατηγοριών που διαθέτει η Βιβλιοθήκη της Βουλής, αλλά και πρόσφατες εκδόσεις ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, θετικών επιστημών κ.λπ. Ειδικά η συλλογή των εφημερίδων και των περιοδικών είναι ανεπανάληπτη και μοναδική στο είδος της.

Επίσης στο τμήμα του Καπνεργοστασίου βρίσκεται και η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη.
Το 1924 ο ιστορικός, πολιτικός, επιχειρηματίας και ευεργέτης Εμμανουήλ Μπενάκης αγόρασε τη βιβλιοθήκη του Γιάννη Ψυχάρη, γλωσσολόγου και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και τη δώρισε στη Βουλή των Ελλήνων με τον όρο να μη διασπαστεί. Προκειμένου να στεγαστεί η δωρεά του, ο Μπενάκης χρηματοδότησε την ανέγερση νέας πτέρυγας της Βιβλιοθήκης της Βουλής και ζήτησε, όπως και έγινε, η πτέρυγα να φέρει το όνομά του, όπως μαθαίνουμε από το site της Βουλής.

Εδώ έχει κανείς την αίσθηση πως βρίσκεται απέναντι σε κάτι αληθινά σημαντικό, το οποίο ζει αιώνια μέσα σε ένα χώρο ελευθερίας και ιστορίας.

Ως θεσμός ιδρύθηκε από την πρώτη Βουλή που συγκροτήθηκε μετά την ψήφιση του Συντάγματος του 1844, με κύριο σκοπό την υποστήριξη του κοινοβουλευτικού έργου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ