ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης: O street artist του Ομπάμα για το ιστορικό σύμβολο

reelartpress.com

"Το σήμα της ειρήνης ήταν πάντα μία σημαντική υπόθεση για μένα, όχι μόνο επειδή είμαι κατά του πολέμου" γράφει αποκλειστικά στο CNNi ο Shepard Fairey, καλλιτέχνης του δρόμου, γραφίστας και ακτιβιστής που έγραψε ιστορία φιλοτεχνώντας το εμβληματικό poster "Hope" του Μπαράκ Ομπάμα. Αυτός είναι και ο δικός του φόρος τιμής σε ένα σύμβολο που είναι επίκαιρο κάθε μέρα, όχι μόνο κάθε 21η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που έχει οριστεί από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης.

"To σήμα της ειρήνης μου έμαθε τη δύναμη ενός αναγνωρισμένου συμβόλου" τονίζει. "Στα '80s, ως ένας επαναστάτης έφηβος, υιοθέτησα το σύμβολο της ειρήνης ως ένα έμβλημα που θα δήλωνε την αντίδραση μου στον τρόπο που λειτουργούσε η κοινωνία. Τότε, ήταν το αγαπημένο των σκεϊτάδων που άκουγαν punk και reggae. Κοιτάζοντας πίσω, μου φαίνεται αξιοσημείωτο που οι punks δέχθηκαν ένα τέτοιο σύμβολο αν και συνήθιζαν να λένε ότι δεν πρέπει να εμπιστευτείς ποτέ έναν hippie!

"Ακόμη και αυτοί (σ.σ. οι punks) που πήγαιναν κόντρα σε όλα, αντιλήφθηκαν τη δύναμη του συμβόλου και σαγηνεύτηκαν από αυτό. Ήμουν ένας από αυτούς και όχι μόνο μου κέντρισε το ενδιαφέρον, αλλά ήταν και το έναυσμα για τη θέση μου απέναντι στον πόλεμο και προσδιόρισε τις ιδεολογίες μου.

"Κάποια στιγμή απόφάσισα να κολλήσω ένα αυτοκόλλητο που έγραφε 'ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΟΠΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ (STOP THE ARMS RACE NOT THE HUMAN RACE)' στο οικογενειακό μας αμάξι. Ο λόγος ήταν μάλλον επειδή είχα περιέργεια γύρω από αυτό το σύμβολο. Τελικά, ένας καθηγητής μου πρώην hippie που εμπιστευόμουν μου έμαθε για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, το κίνημα κατά των πυρηνικών όπλων και τα πάντα γύρω από τη ρητορική κατά του πολέμου του Βιετνάμ.

"Ο δάσκαλός μου ήταν αρκετά καλός ώστε να μου αναφέρει κάποια βασικά σύμβολα όπως της ειρήνης, το περιστέρι και τα λουλούδια στο τέλος κάθε όπλου και κυρίως πώς το σύμβολο της ειρήνης κατάφερε να διαδοθεί στην ποπ κουλτούρα. Πιστεύω, πως επειδή ήταν ένα εύκολα κατανοητό σύμβολο το οποίο ήταν πανταχού παρόν, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μείωση των υποστηρικτών του πολέμου στο Βιετνάμ, με διάφορους τρόπους.

Μια κληρονομιά διαμαρτυρίας

"Όταν ξεκίνησα να δημιουργώ εικόνες με σκοπό τη διαμαρτυρία μου σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, αμέσως σκέφτηκα την επιτυχία που είχε το σύμβολο της ειρήνης στην περίπτωση του Βιετνάμ και έτσι ξεκίνησα να το βάζω σε πολλά έργα μου. Όχι μόνο πιστεύω ότι το σημάδι της ειρήνης είναι οπτικά ισχυρό, αλλά φέρνει επίσης στο μυαλό ένα ακτιβιστικό κίνημα, του οποίου η ενέργεια και η τακτική δημιούργησαν μια μεγάλη μετατόπιση στον πολιτισμό.

"Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες του Jim Marshall, απλά εκπλήσσομαι τόσο πολύ με το πως κατάφερε να αποθανατίσει την εξέλιξη του συμβόλου.

"Ο Marshall έχει μια φωτογραφία από το 1963 (η ημερομηνία φαίνεται σε μια διαφημιστική αφίσα) με το σύμβολο της ειρήνης που σχεδιάστηκε σε ένα τοίχο του μετρό. Πολλές από τις φωτογραφίες του είναι γκράφιτι του συμβόλου, με τη φράση 'απαγορέψτε τις βόμβες' γραμμένη δίπλα του.

"Προφανώς ο Jim, σαγηνεύτηκε από το σύμβολο της ειρήνης ως μέρος του κινήματος κατά της πυρηνικής επέλασης, πολύ πριν γίνει σύμβολο του κινήματος κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Αυτές οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν την ιδιαίτερη ματιά του Marshall και την ευαισθητοποίησή του.

"Τα πορτρέτα που έχει δημιουργήσει παρουσιάζουν μια ιδέα και όχι απλά εικόνες από γνωστούς μουσικούς, σκηνοθέτες ή πολιτικούς και η καλλιτεχνική φύση αυτών φανερώνει πως ο Marshall είδε το ρόλο του συμβόλου ως έναν κρίσιμο χαρακτήρα ή ακόμη πρωταγωνιστή του πολιτισμού.

"Αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι το μυστήριο και η ανωνυμία των φωτογραφίων που απλά φαίνεται το σύμβολο της ειρήνης. Μικρές επαναστατικές πράξεις όπως ένα κομμάτι γκράφιτι που αντιδρά στην αδικία, με ενθαρρύνουν να αναλάβω δράση και να μου θυμίσω ότι ανεξάρτητα από το πόσο μόνος αισθάνομαι, υπάρχουν κι άλλοι.

"Νομίζω ότι ο Jim Marshall είδε την αξία όλων αυτών των εικόνων που αποκαλύπτουν ότι κάτι συμβαίνει εκεί έξω!"

Ο Jim Marshall είναι ο άνθρωπος πίσω από τη συλλογή φωτογραφιών του βιβλίου “Peace: Photographs by Jim Marshall” το οποίο έχει γράψει ο Fairey και παρουσιάζει μια συλλογή σπάνιων εικόνων, με το σήμα της ειρήνης σε παλιότερες, ιστορικές εποχές.

Obama 'Hope' artist Shepard Fairey on the power of the peace sign

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης