75 χρόνια Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Το διεθνές συμφωνικό στερέωμα γιορτάζει μια επετειακή χρονιά
Ήταν στις αρχές του 1943 η χρονιά που ξεκίνησαν όλα. Τότε η Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, μετά από τις προσπάθειες του τότε διευθυντή της και διευθυντή του Ωδείου Αθηνών Φιλοκτήτη Οικονομίδη έγινε κρατικός οργανισμός υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. H Kρατική Ορχήστρα Αθηνών είχε γεννηθεί.
Η πρεμιέρα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών έγινε το πρωινό της 28ης Φεβρουαρίου 1943, στα "Ολύμπια" με τα έργα "Εισαγωγή και φούγκα" του Διονυσίου Λαυράγκα, "Ιντερμέτζο" από τη "Μάρτυρα" του Σπύρου Σαμάρα, "Ιντερμέτζο" από την "Κυρα - Φροσύνη" του Γεωργίου Σκλάβου, το δεύτερο μέρος από το "Τρίπτυχο" του Μανώλη Καλομοίρη και επίλογο στη συναυλία την "Πρώτη Συμφωνία" του Πέτρου Πετρίδη σε πρώτη εκτέλεση.
75 χρόνια αργότερα η ΚΟΑ θα αφεθεί στο "Τραγούδι της Γης" του Γκούσταβ Μάλερ. Οι σολίστ Γκουάνγκ Γιανγκ και Μάριο Τζεφίρι θα ορίσουν στις 6 Οκτωβρίου το ξεκίνημα της νέας σεζόν της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που φέτος τρία τέταρτα του αιώνα από την ίδρυσή της.
Για την καλλιτεχνική περίοδο 2017-18 η ΚΟΑ συνεργάζεται με διάσημα ονόματα του διεθνούς συμφωνικού στερεώματος ανακοίνωσε ο διευθυντής της, Στέφανος Τσιαλής.
Η θρυλική πιανίστα Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια θα συμπράξει με την Ορχήστρα τον Νοέμβριο, ενώ τον Μάρτιο ο μεγάλος Βλαντιμίρ Ασκενάζυ θα επιστρέψει στο πόντιουμ της ΚΟΑ για να διευθύνει μία συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του, πρόσφατα αποβιώσαντα, λαμπρού Έλληνα μουσικού και παιδαγωγού Χαράλαμπου Φαραντάτου, με σολίστ τον μαθητή του και κορυφαίο κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη.
Η θεσμοθέτηση μίας ευρύτατης και μακρόπνοης συνεργασίας και η επιστροφή του Λεωνίδα Καβάκου στο πόντιουμ της ΚΟΑ -μάλιστα για συνολικά τέσσερις συναυλίες- αποτελεί από μόνο της ένα καλλιτεχνικό γεγονός.
Η βιολονίστα Τατιάνα Μαζουρένκο, ο τσελίστας Αντόνιο Μενέσες, η φλαουτίστα Μαγκαλί Μοσνιέ είναι μερικοί από τους διεθνούς κύρους μουσικούς που υποδέχεται φέτος η Ορχήστρα.
Επίσης, τη νέα σεζόν, Έλληνες ταλαντούχοι, ανερχόμενοι μουσικοί συμπράτουν με την ΚΟΑ, όπως ο αρχιμουσικός Γιώργος Μπαλατσινός και ο πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης. Και, όπως κάθε χρόνο, σολίστες της ΚΟΑ, όπως ο εξάρχων της Ορχήστρας Δημήτρης Σέμσης, ο κορυφαίος κορνίστας Κώστας Σίσκος και ο κλαρινετίστας Σπύρος Μουρίκης.
"Ο άνθρωπος και η φύση"
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος και ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης στο Ηρώδειο
Η εναρκτήρια συναυλία της Ορχήστρας, στις 6 Οκτωβρίου, εισάγει έναν νέο θεματικό κύκλο με τίτλο "Ο άνθρωπος και η φύση". Εκτός από το μεγαλειώδες "Τραγούδι της Γης" του Γκούσταβ Μάλερ, η συναυλία περιλαμβάνει την ορχηστρική εισαγωγή "Ήλιος" του Καρλ Νήλσεν.
Ως προς τη διάρθρωση και τη ροή των τακτικών, συμφωνικών συναυλιών, υπάρχουν οι δύο θεματικοί "κύκλοι Μάλερ", οι "Συναυλίες για νέους από 8 ως... 108 ετών" (που περιλαμβάνει και φέτος, τον Ιανουάριο, μία συναυλία κατάλληλη για φιλόμουσους-σινεφίλ, με την προβολή του εμβληματικού "Νοσφεράτου" του Φρήντριχ Μουρνάου και την ταυτόχρονη ερμηνεία της πρωτότυπης μουσικής του Τζέιμς Μπέρναρντ).
Επίσης, συνεχίζεται και φέτος ο Κύκλος Μουσικής Δωματίου "Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία" που ξεκινά τον Οκτώβριο με τη συναυλία του Κουαρτέτου Εγχόρδων "Αέναον" στο Μουσείο της Ακρόπολης. Έπονται συναυλίες μουσικών συνόλων της ΚΟΑ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Βυζαντινό Μουσείο, στους μουσειακούς χώρους της "ομπρέλας" του Μουσείου Μπενάκη, στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στο Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο και αλλού.
Ως προς τις διεθνείς παρουσίες της, εφέτος η ΚΟΑ συμμετέχει στις εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού "Έτος Ελλάδας-Κίνας" με δύο συναυλίες (την εναρκτήρια και αυτήν της 13ης Οκτωβρίου) και σε τέσσερις επετείους, αφιερώνοντάς τους ισάριθμες συναυλίες: Για τα 500 χρόνια από τη Μεταρρύθμιση του Λούθηρου, τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Ισραηλινού Κράτους, τα 100 χρόνια από το θάνατο του Κλωντ Ντεμπυσύ και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Λέοναρντ Μπερνστάιν.