Η ελληνική ηθική & πολιτική φιλοσοφία στο 29ο Διεθνές Συνέδριο της Ρόδου
Σπάζοντας το ρεκόρ συμμετοχών και φέρνοντας 130 σύνεδρους από όλο τον κόσμο η Διεθνής Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας καταβυθίζεται από τις 7 έως και τις 12 Ιουλίου στο ελληνικό πνεύμα στο νησί των Ιπποτών.
Στα πλαίσια του 29ου συνεδρίου με θέμα "H Ηθική και Πολιτική Φιλοσοφία των Ελλήνων (Από τους Προσωκρατικούς μέχρι και τους Νεοπλατωνικούς)" η ΔΕΕΦ, μία από τις τρεις καλύτερες Εταιρείες του κόσμου, καλωσορίζει σύνεδρους από πολλά μέρη του κόσμου (Aμερική, Καναδά, Ρωσία, Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία, Αφρική, Φιλιππίνες, Τατζικιστάν, Ινδία Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιταλία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελλάδα κ.α.).
Ανάμεσα τους βρίσκονται πολλά μεγάλα ονόματα της επιστήμης της φιλοσοφίας όπως ο καθηγητής φιλοσοφίας Χρήστος Ευαγγελίου από το Towson University των Η.Π.Α., ο καθηγητής Ιωάννης Πουλάκος από το Department of Communication, University of Pittsburg, USA και ο καθηγητής φιλοσοφίας Hong-Bin Lim από το Korea University.
Η Διεθνής Εταιρεία Ελληνικής Φιλοσοφίας έχει οργανώσει μέχρι στιγμής εικοσιοκτώ Διεθνή Συνέδρια Φιλοσοφίας -ανάμεσα τους και το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας με θέμα "Η φιλοσοφία του Αριστοτέλους" με την ευκαιρία των 2.400 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου Αριστοτέλη, με ρεκόρ συμμετοχών 700 συνέδρων σε συνεργασία με τη Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία και με την Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών, τη γνωστή FISP (International Federation of Philosophical Societies).
Γιατί στη Ρόδο
Η Ρόδος, ιδιαίτερα κατά την Ελληνιστική και την πρώϊμη Ρωμαϊκή περίοδο, υπήρξε ένα από τα μεγάλα κέντρα Ελληνιστικής φιλοσοφίας και Ελληνικής πνευματικής ζωής. Το Συνέδριο έχει ως στόχο να αναδείξει διεθνώς το μεγάλο αυτό και σχετικά λίγο γνωστό σήμερα κεφάλαιο της Ελληνικής φιλοσοφίας και της ιστορίας της Ρόδου.
Ένας από τους πλέον διαπρεπείς Ρωμαίους πολιτικούς ηγέτες και πνευματικούς άνδρες, ο Κικέρων, υπήρξε μαθητής Ελλήνων φιλοσόφων στη Ρόδο.
Το Συνέδριο αποσκοπεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα και πλαίσιο έρευνας για την ηθική και πολιτική των Ελλήνων, σε συνάρτηση με τα κρίσιμα και καίρια θέματα της ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας, κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα.
Το Συνέδριο αποσκοπεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα και πλαίσιο έρευνας για την ηθική και πολιτική των Ελλήνων, σε συνάρτηση με τα κρίσιμα και καίρια θέματα της ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας, κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα.
Δύο βασικοί άξονες
Υπάρχουν δύο βασικοί άξονες αναφοράς, ήτοι, πρωταρχικά, η αναφορά στη μακραίωνη Ελληνική φιλοσοφική κληρονομιά (εν προκειμένω κυρίως στην ελληνική ηθική και πολιτική φιλοσοφία) και, κατά δεύτερο λόγο, στη νεότερη και σύγχρονη φιλοσοφική πραγματικότητα.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις ανακοινώσεις της ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας, που αναφέρονται στη σχέση των προβαλλομένων ιδεών και δοξασιών των διαφόρων διανοητών και φιλοσόφων με τον τρόπο ζωής.
Λόγω της σχέσεως της Ρόδου με τη φιλοσοφία και ιδιαίτερα με την ελληνική φιλοσοφία της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου (Παναίτιος, Ποσειδώνιος, Σενέκας, Κικέρων, Λουκρήτιος, Μουσώνιος κ.ά.), έχουν γίνει δεκτές και ανακοινώσεις των διανοητών και φιλοσόφων της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, που εντάσσονται όχι μόνον στην ηθική και πολιτική φιλοσοφία, αλλά και στην ευρύτερη θεματική περιοχή της Ελληνιστικής φιλοσοφίας (λογική, οντολογία, μεταφυσική, γνωσιοθεωρία κτλ).
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΔΕΕΦ