ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τι δουλειά έχει o παπαγάλος Pinkie στο μουσείο Guggenheim;

Όταν ο Σόλομον Γκούγκενχαϊμ άρχισε να συλλέγει έργα τέχνης το 1929 με την καθοδήγηση της καλλιτέχνιδος Χίλα Ρέμπαϊ και έξι χρόνια μετά ίδρυσε το Ίδρυμα Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαϊμ μάλλον δεν σκεφτόταν ότι περίπου 90 χρόνια μετά ένας παπαγάλος θα είναι ο απρόσμενος πρωταγωνιστής του πολιτιστικού ιδρύματος της Νέας Υόρκης.

Αυτόν τον Ιούνιο ο Pinkie ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του μουσείου Solomon R. Guggenheim στη Νέα Υόρκη καθώς πήρε μέρος σε ένα μεγάλης κλίμακας εικαστικό πρότζεκτ το οποίο εμπνεύστηκαν οι καλλιτέχνες από το Πίτσμπεργκ Λένκα Κλέιτον και Τζον Ρούμπιν.

Το όλο εγχείρημα διήρκεσε έξι μήνες και είναι το τελευταίο σε μια σειρά πρωτοβουλιών κοινωνικού προφίλ που έχει αναλάβει το μουσείο από την περασμένη χρονιά.

Ο παπαγάλος Pinkie είναι ο πρεσβευτής ενός ανεξάρτητου καταστήματος με κατοικίδια που έχει έδρα το Μπρονξ. Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι ένα από τα έξι μέρη που λαμβάνουν μέρος στο φιλόδοξο πρότζεκτ των Κλέιτον-Ρούμπιν.

Πίσω ακριβώς από το συμπαθητικό πτηνό στήθηκε μία οθόνη που παρουσίαζε ταινίες, τις οποίες οι επισκέπτες μπορούσαν να παρακολουθήσουν μαζί του.

Το συγκεκριμένο μουσείο στη περιοχή Upper East Side της Νέας Υόρκης έχει και μόνιμη συλλογή τέχνης και συχνά φιλοξενεί πρωτοποριακές εκθέσεις μοντέρνας τέχνης που δημιουργούν αίσθηση.

Η μόνιμη συλλογή του περιέχει έργα διάφορων καλλιτεχνικών ρευμάτων, όπως του Ιμπρεσιονισμού, του Μεταϊμπρεσιονισμού και της Μοντέρνας τέχνης, ενώ φιλοξενεί ειδικές εκθέσεις κατά τη διάρκειας της χρονιάς.

Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα. Το μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά το 1937, λειτούργησε όμως για πρώτη φορά στο κτήριο στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης το 1959 και πήρε το όνομά του από τον Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαϊμ, Αμερικανό επιχειρηματία και συλλέκτη τέχνης.

Το νέο κτίριο του μουσείου άνοιξε στις 21 Οκτωβρίου 1959, δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Γκούγκενχαϊμ και έξι μήνες μετά τον θάνατο του Ράιτ. Το κτίριο του μουσείου θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα του 20ου αιώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης