Ένα απόγευμα με τον Πασκάλ Μπρυκνέρ στην Αθήνα
“Το θράσος των εγκληματιών γίνεται μεγαλύτερο” έγραψε ο Γάλλος διανοητής Πασκάλ Μπρυκνέρ στη Libération λίγα 24ωρα πριν. “Αντιλαμβανόμαστε ότι επτά άνδρες μπορούν να σκοτώσουν 120 ανθρώπους με απόλυτη αποφασιστικότητα, μια χούφτα ατόμων μπορεί να έχει απεριόριστη εξουσία να βλάψει. Εκείνοι που σκότωσαν ήθελαν να πεθάνουν. Είπαν στα θύματά τους: Κοιτάξτε με!
Γι ‘αυτούς, το να σκοτώσουν και το να πεθάνουν είναι η ίδια πράξη. Eίμαστε εντελώς αβοήθητοι σε αυτή την μηδενιστική οργή. Έχουμε αστυνομικές και στρατιωτικές αντιδράσεις, αλλά πώς να αντιμετωπίσεις έναν άνθρωπο ο οποίος είναι στην ευχάριστη θέση να πεθάνει;
Αυτοί οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε μια αποκαλυπτική διάσταση, μια μεσσιανική εσχατολογία της αιματοχυσίας. Γι ‘αυτούς, ο θάνατος είναι η ζωή. Θέλουν να τιμωρήσουν αυτούς που ακούν μουσική, που πηγαίνουν στο εστιατόριο, που καπνίζουν, γιατί πιστεύουν ότι κάνουν κάτι το παράνομο. Οι γυναίκες που περπατούν μόνες τους στο δρόμο, θεωρούνται γι’ αυτούς πόρνες”.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα είναι αυτές οι σκέψεις που θα μοιραστεί μαζί με το ελληνικό κοινό την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στα πλαίσια της ανοιχτής συζήτησης με τον συγγραφέα και ραδιοφωνικό παραγωγό τέχνης και πολιτισμού Γιώργο Αρχιμανδρίτη στις 7 η ώρα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι σίγουρα ο Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος θα μιλήσει για την τρομοκρατία και το θρησκευτικό φανατισμό, την Ευρώπη και την ενοχική αντιμετώπιση της ιστορίας της αλλά και για την προσφιλή θεματική του, αυτή των ταμπού, του έρωτα, της κρίσης και της ευτυχίας.
“Ο δυτικός τρόπος ζωής είναι αδιαπραγμάτευτος” έγραφε άλλωστε από τις αρχές του 2015 στην εφημερίδα Libération λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση στο “Charlie Hebdo”. “Δεν πρόκειται να ξαναβάλουμε τις γυναίκες στην κουζίνα, να καλύψουμε το κεφάλι τους, να μακρύνουμε τις φούστες τους, να διώκουμε τους ομοφυλόφιλους, να απαγορεύσουμε το αλκοόλ, να περιορίσουμε την ελευθερία της έκφρασης, να απαγορεύσουμε τα βλάσφημα σκίτσα, να λογοκρίνουμε τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη λογοτεχνία, να βάλουμε όρια στην ανεκτικότητα προκειμένου να μην πληγώσουμε κάποιους ευσεβείς. Δεν πρόκειται να ξανακατεβούμε τη λεωφόρο της Ιστορίας. Το ζήτημα δεν είναι ο εξισλαμισμός της Ευρώπης, αλλά ο εξευρωπαϊσμός του Ισλάμ”.
Ο συγγραφέας που γνώρισε την mainstream αναγνωρισιμότητα με “Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα” αν και ο λογοτεχνικός του θησαυρός έχει πολλά περισσότερα ακριβά διαμάντια μέσα στη λάσπη για να τα ανακαλύψουμε έχει τιμηθεί με μερικά από τα μεγαλύτερα γαλλικά λογοτεχνικά βραβεία (Médicis Δοκιμίου, Renaudot κ.ά.). Μια συζήτηση μαζί του μόνο ιδανική μπορεί να μοιάζει.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΜΚΤ