documenta 14: Δονεί ηλεκτρονικά το Μέγαρο Μουσικής για δύο ημέρες
Τέσσερα νέα σόλο έργα σε πρώτη εκτέλεση βασισμένα στο σπάνιο όργανο EMS Synthi 100 θα παρουσιαστούν σε μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας-ΚΣΥΜΕ της Αθήνας και του Electronmusikstudion-ΕΜS της Στοκχόλμης στα πλαίσια της documenta 14.
Οι μουσικές εκδηλώσεις της διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης documenta 14 στο Μέγαρο συνεχίζονται την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ, με τη συναυλία "ΚΣΥΜΕ και ΕMS: ηλεκτρονική μουσική από την Ελλάδα και τη Σουηδία" στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Θα ακουστούν τέσσερα σόλο έργα σε ανάθεση της documenta 14, με τη χρήση του σπάνιου EMS Synthi 100, ενός συλλεκτικού πλέον αναλογικού συνθεσάιζερ μεγάλων διαστάσεων που κατασκευάστηκε στο Λονδίνο από την Electronic Music Studios Ltd. σε περιορισμένο αριθμό, καθώς το 1971, διατέθηκαν στο εμπόριο μόνο 40 κομμάτια.
Στην Ελλάδα το όργανο αγοράστηκε από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Σύγχρονης Μουσικής, την ίδια χρονιά, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ford, λειτούργησε στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μουσικής-ΕΡΓΗΜ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας-ΚΣΥΜΕ το 1986.
Η αποκατάσταση του ιστορικού EMS Synthi 100 είναι ένα πρότζεκτ της documenta 14 που οδήγησε στην ανάθεση νέων συνθέσεων με βάση το συγκεκριμένο όργανο.
Τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά από δύο έλληνες και δύο σουηδούς καλλιτέχνες, τον Μαρίνο Κουτσομιχάλη, τον Πάνο Αλεξιάδη, τη Lisa Stenberg και τον Jonas Broberg, οι οποίοι θα κάνουν μια αναδρομή στην ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής της χώρας τους, μέσα και από αρχειακές ηχογραφήσεις των κέντρων ΚΣΥΜΕ (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας- Contemporary Music Research Center) της Αθήνας και EMS (Electronmusikstudion) της Στοκχόλμης.
Θα προηγηθεί παρουσίαση και συζήτηση (ώρα έναρξης 19:00) για την εξέλιξη του EMS Synthi 100 με τους Marie Gavois (Fylkingen), Μαρίνο Κουτσομιχάλη (KΣΥΜΕ-CMRC), Mats Lindström (EMS), Frances Morgan (PhD, Royal Academy of Art) και Paolo Thorsen-Nagel (documenta 14). Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των Goethe Institute Sweden και Kungliga Musikaliska Akademien.
Το πρόγραμμα του διημέρου αναλυτικά
19 Απριλίου
19.00 - 19.30 – Παρουσίαση της Frances Morgan
19.30 - 20.30 – Παρουσίαση των αρχειακών ηχογραφήσεων των ΚΣΥΜΕ και EMS/Fylkingen. Σχολιάζουν οι: Μαρίνος Κουτσομιχάλης, Paolo Thorsen-Nagel, Mats Lindström και Marie Gavois
21.00 - 21.30 – Συναυλία του Μαρίνου Κουτσομιχάλη (ανάθεση της documenta14)
22.00 - 22.30 – Συναυλία του Jonas Broberg (ανάθεση της documenta14)
20 Απριλίου
19.00 - 19.30 – Παρουσίαση της Frances Morgan
19.30 - 20.30 – Παρουσίαση των αρχειακών ηχογραφήσεων των KΣΥΜΕ και EMS/Fylkingen. Σχολιάζουν οι: Μαρίνος Κουτσομιχάλης, Paolo Thorsen-Nagel, Mats Lindström και Marie Gavois
21.00 - 21.30 – Συναυλία του Πάνου Αλεξιάδη (ανάθεση της documenta14)
22.00 - 22.30 – Συναυλία της Lisa Stenberg (ανάθεση της documenta14)
H documenta 14 είναι η πιο πολυσυζητημένη διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης, η οποία παρουσιάζει κάθε πέντε χρόνια νέες κατευθύνσεις σε ένα διεθνές κοινό και πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά και στην Αθήνα (8/4-16/7), εκτός από στο Κάσσελ της Γερμανίας (10/6-17/9). Στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί συναυλίες –οι περισσότερες θα γίνουν και στο ΜΜΑ–, οι οποίες δεν αποτελούν απλώς μια εισαγωγή στα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν την documenta 14, αλλά και προέκταση τόσο του προγράμματός της όσο και του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου.