Εθνικό Θέατρο: Aπολογισμός της χρονιάς & ο Τζίμης στην Επίδαυρο
Ιδρύθηκε στις 3 Μαΐου 1930 από τον Γεώργιο Παπανδρέου, τότε υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου και έκτοτε το Εθνικό Θέατρο καλλιεργεί τις ψυχές μας.
Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της χειμερινής σεζόν και προχωρώντας σε μερικές αποκαλύψεις για τις επερχόμενες καλοκαιρινές παραγωγές ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΕΘ Στάθης Λιβαθινός μίλησε για πολλά σε μια χαλαρή συνάντηση σε εστιατόριο στα Εξάρχεια αντί μιας καθιερωμένης συνέντευξης τύπου.
"Δεν παραλάβαμε καμένη γη από τους προκατόχους μας" είπε για τον οργανισμό που βαδίζει με ετήσια κρατική επιχορήγηση 6 εκατ. ευρώ, μισή δηλαδή από παλιότερες εποχές.
Από το ποσό αυτό το 90% έως 95% απορροφούν οι μισθοί των περίπου 300 εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου και το 5% έως 10% οι καλλιτεχνικές παραγωγές.
"Υπήρχε έλλειμμα όταν παραλάβαμε αλλά πια βρισκόμαστε εντός δημοσιονομικής τροχιάς και τολμώ να πω, με ένα μικρό πλεόνασμα" περιέγραψε ο Λιβαθινός που στη συνέχεια έκανε έναν απολογισμό για το ΕΘ τον χειμώνα.
"Δεδομένης της γενικότερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, που είναι στην κόψη του ξυραφιού για όλους, πήγαμε καλά" τόνισε υπογραμμίζοντας τις επιτυχίες της χρονιάς και το εύρος των δράσεων που επιχείρησε το Εθνικό Θέατρο το χειμώνα 2016/17 για πρώτη φορά ("Θέατρο στο Μουσείο Μπενάκη", "Συνέβη στην Αθήνα", "Συγγραφέας του μήνα", "Θέατρο στις φυλακές").
Ο Ρώσος επικεφαλής θεάτρου της Αγίας Πετρούπολης Βαλερί Γκραντκόβσκι (Α), ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Βίκτωρ Μίνκοβ (Δ) και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθηνός (Κ) συμμετέχουν στη συνέντευξη Τύπου για το St Petersburg Theatre Season, του μεγαλύτερου καλλιτεχνικού Φεστιβάλ από την Αγ. Πετρούπολη που έρχεται για τρεις παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο, Αθήνα, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Σε ερώτηση αν οι παραγωγές καλύπτουν τα έξοδά τους, ο ίδιος απάντησε θετικά για τις περισσότερες αν και, όπως παρατήρησε, "συχνά είναι sold out όπως οι παραστάσεις της Νέας Σκηνής αλλά τα έσοδα είναι μειωμένα λόγω των φθηνών εισιτηρίων. Κάθε πρώτη Τετάρτη μετά την πρεμιέρα το εισιτήριο είναι μειωμένο, 5 ευρώ την Τετάρτη και 13 ευρώ την Πέμπτη".
Γενικότερα, η ποιότητα μιας παράστασης δεν αναλογεί πάντα στον αριθμό των εισιτηρίων είπε ο Στάθης Λιβαθινός. "Αυτό που μας ενδιαφέρει και οφείλει να κάνει ένα σύγχρονο Εθνικό Θέατρο είναι παραστάσεις-προτάσεις για το θεατή, εναλλασσόμενο ρεπερτόριο από σταθερό θίασο (ανσάμπλ) σε πολλές διαφορετικές παραγωγές κάτι που δεν είναι εύκολο θεσμικά, χρειάζεται δομικές αλλαγές. Και το Εθνικό Θέατρο διανύει την πρώτη μεταβατική του χρονιά".
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής τόνισε επιπλέον ότι "το κυνήγι των χορηγών συνεχίζεται" ενώ επανέρχεται "αργά και σταθερά" η χορηγία του "Σχολείου" στην Πειραιώς από το Ίδρυμα Λάτση ώστε να αναλάβει το έργο ανακατασκευής των εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Από την άλλη, το Ίδρυμα Ωνάση θα συμβάλει στην ριζική ανακατασκευή της παιδικής και εφηβικής σκηνής του Εθνικού στο ισόγειο του REX. Καλλιτεχνική υπεύθυνη της παιδικής και εφηβικής σκηνής ανέλαβε η Σοφία Βγενοπούλου.
Όσον αφορά τις συμβάσεις ηθοποιών που θα υπογράψει αυτές τις ημέρες το Εθνικό Θέατρο με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Στ. Λιβαθινός τόνισε ότι όλα θα γίνουν "στο πλαίσιο του εφικτού ώστε να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση των ηθοποιών και να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του ρεπερτορίου". Πρόκειται για πεντάμηνα, εξάμηνα και οκτάμηνα συμβόλαια σε 50 ηθοποιούς το καλοκαίρι και 100 ηθοποιούς για το χειμερινό ρεπερτόριο.
Ο Τζίμης Πανούσης στην Επίδαυρο
Σε σχέση με το Φεστιβάλ Επιδαύρου ο Λιβαθινός ανακοίνωσε δύο παραγωγές.
Την "Άλκηστις" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου με την Μαρία Κίτσου στον ομώνυμο ρόλο και την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη με τον Τζίμη Πανούση στον ρόλο του Τρυγαίου, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Πρόκειται για μια σύγχρονη θεατρική όπερα σε μουσική Νίκου Κυπουργού βασιμένη και λιμπρέτο του βραβευμένου συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκου όπου ερμηνεύει η Καμεράτα υπό την διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.
Τέλος όσον αφορά τη χειμερινή σεζόν ετοιμάζονται, μεταξύ άλλων να ανέβουν στη σκηνή τα: "Ψηλά από τη γέφυρα" σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη με τον Γιώργο Κιμούλη, "Πέερ Γκυντ" του Ερρίκου Ίψεν από τον Δημήτρη Λιγνάδη και "Τίμων ο Αθηναίος" του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού με τον Δημήτρη Ήμελλο.
Τέλος ο Στάθης Λιβαθινός αποκάλυψε ότι η νέα χειμερινή σεζόν θα ξεκινήσει με επαναλήψεις της περασμένης χρονιάς ("Στέλλα κοιμήσου", "Εξηνταβελόνης" και "Θερισμός").