ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το απαγορευμένο πορτρέτο του Mάο από τον Άντι Ουόρχολ στο σφυρί

Το απαγορευμένο πορτρέτο του Mάο από τον Άντι Ουόρχολ στο σφυρί
REUTERS/Aly Song

Ένα από τα απαγορευμένα πορτρέτα της ηγετικής φιγούρας του Μάο Τσετούνγκ, του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας την οποία και κυβέρνησε ως ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, από την ίδρυση της το 1949, έως και τον θάνατό του, το 1976 δημοπρατείται στο Χονγκ Κονγκ.

Όπως ανακοίνωσε ο οίκος των Sotheby's ένα πορτρέτο σε μεταξοτυπία του Τσετουνγκ φιλοτεχνημένο το 1973 από τον 'Αντι Ουόρχολ βγαίνει στο σφυρί στις 2 Απριλίου με την πώληση να αναμένεται να αποφέρει 15 εκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 14 εκατ. ευρώ) σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

O οίκος δημοπρασιών υπογράμμισε ότι πρόκειται για την υψηλότερη εκτίμησή του μέχρι σήμερα για έναν πίνακα στην Ασία και για την πρώτη "σημαντική" πώληση σύγχρονης δυτικής τέχνης στο Χονγκ Κονγκ.

Η δημοπρασία πραγματοποιείται μεσούσης της αυξημένης ζήτησης έργων από συλλέκτες της περιοχής, κυρίως από την Κίνα. Οι κινέζοι αγοραστές μπορεί ωστόσο να την αγνοήσουν γιατί τα διάσημα πορτρέτα του Μάο από τον πάπα της pop art θεωρούνται επίμαχα στην Κίνα.

SOTHEBYS MAO

Ο οίκος Sotheby's ελπίζει το μεγάλο ενδιαφέρον για τις δημιουργίες του Ουόρχολ να παραμερίσει τις πολιτικές ανησυχίες.

"Ελπίζουμε ότι η πολιτική δεν θα εμποδίσει τον κόσμο, μιλάμε για τέχνη", δήλωσε η οργανώτρια της δημοπρασίας Isaure de Viel Castel, ενώ το πορτρέτο διαστάσεων 127x107 εκατοστών που η ίδια χαρακτηρίζει "αριστούργημα" εκτίθεται στο Χονγκ Κονγκ

Απαγορευμένη τέχνη

2017 03 10T091220Z 1835766645 RC1D316E3DE0 RTRMADP 3 CHINA PARLIAMENT

REUTERS/Tyrone Siu

Είναι μια τολμηρή κίνηση αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις το 2013 αφαιρέθηκαν δέκα πορτρέτα σε μεταξοτυπία και με ακρυλικό του "Μεγάλου Τιμονιέρη" μετά την πραγματοποίηση της έκθεσής του νονού της pop art στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιγκαπούρη.

Η "αφαίρεση" έγινε έπειτα από αμοιβαία απόφαση των συντηρητικών κύκλων της Σανγκάης και του Πεκίνου όπου είχε ανεβεί η έκθεση εξήγησε τότε το μουσείο Andy Warhol του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι "είχε κάποια ανησυχία όσον αφορά την έκθεσή τους".

Η χρήση στην Κίνα της εικόνας του Μάο παραμένει ευαίσθητο θέμα, καθώς ο κινέζος κομμουνιστής επαναστάτης παραμένει αμφιλεγόμενη μορφή, παρότι το πορτρέτο του δεσπόζει πάντα στην πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου και κοσμεί τα κινέζικα χαρτονομίσματα.

Η λατρεία προς το πρόσωπό του διατηρήθηκε τις δεκαετίες του 1960 και 1970, με αποτέλεσμα να παραχθούν πολλά πορτρέτα του και αγάλματα, πολλά από τα οποία έχουν χαθεί σήμερα.

Τα πορτρέτα του Μάο που φιλοτεχνήθηκαν το 1972 και το 1973 σημάδεψαν την επιστροφή του Γουόρχολ (1928-1987) στη ζωγραφική. Αφορμή για την έμπνευσή τους πρέπει να αποτέλεσε η ιστορική επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα το 1972 και η συνάντηση του με τον πατέρα της πολιτιστικής επανάστασης.

Ο αμερικανός καλλιτέχνης που επισκέφθηκε την Κίνα το 1982, πέντε χρόνια πριν από τον θάνατό του, είχε σχεδιάσει εκατοντάδες πορτρέτα του Μάο, έντονα χρωματισμένα και με πινελιές μακιγιάζ.

2017 03 07T000638Z 1853330295 RC13ABDAA060 RTRMADP 3 BRITAIN ENTERTAINMENT

REUTERS/Stefan Wermuth