19o ΦΝΘ: Τα βραβεία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Γιορτάζοντας την πρωτιά (φέτος για πρώτη φορά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καθιέρωσε Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα για πρώτες ή δεύτερες ταινίες άνω των 50 λεπτών) ο θεσμός του ΦΝΘ παρέδωσε τα βραβεία του στην τελετή λήξης στο Ολύμπιον.
Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (με Πρόεδρο τον Πολ Πάουελς, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN στο Βέλγιο και μέλη τους Ντίνα Ιορντάνοβα, Λωράν Ριγκουλέ, Ταλάλ Ντέρκι και Μαριάννα Οικονόμου) επιβράβευσαν με το βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000€ -ποσό που χορηγείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης- στο ντοκιμαντέρ Αυτοκρατορία ονείρων σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Μπόρενσταΐν από τη Δανία.
Η τελετή λήξης έκλεισε με την προβολή της ταινίας που μιλάει με λυρικότητα αλλά και πίκρα για το Κινέζικο Όνειρο που υπόσχεται όνειρα και ελπίδες φτιαγμένες από μπετόν για να τα θυσιάσει στο όνομα του χρήματος των μεγαλοεργολάβων που χτίζουν πόλεις-φαντάσματα πουλώντας μια ανάπτυξη που δεν ήρθε ποτέ.
Τα υπόλοιπα βραβεία του 19ου ΦΝΘ
Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής (που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000€ -ποσό που χορηγείται από την ΕΡΤ) απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Μηχανές σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν (Ινδία, Γερμανία, Φινλανδία).
Επίσης, η κριτική επιτροπή απένειμε Ειδική Μνεία στο ντοκιμαντέρ Πού είσαι Σινγκάλ; σε σκηνοθεσία Άγγελου Ράλλη (Ελλάδα, Βέλγιο, Αυστρία) που μιλάει για τους αιώνια διωκόμενους Γιεζίντι.
Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απένειμε το καθιερωμένο βραβείο Ανθρώπινες Αξίες στο ντοκιμαντέρ Μηχανές σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν (Ινδία, Γερμανία, Φινλανδία)
Η ΕΡΤ, στο πλαίσιο ενίσχυσης της παραγωγής, απένειμε το βραβείο Doc on Air στο καλύτερο project του Pitching Forum για διεθνή συμπαραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN, που κρίνεται από την επιτροπή του EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, το οποίο χορηγείται από την ΕΡΤ. Το βραβείο Doc on Air δόθηκε στο project The Watchmen, σε σκηνοθεσία Μαντλέν Λερογιέ και παραγωγή Βαλερί Μονμαρτίν - Little Big Story (Γαλλία).
Το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» πήγε στο ντοκιμαντέρ Δεν είμαι ο νέγρος σου σε σκηνοθεσία Ραούλ Πεκ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία).
Το βραβείο της WWF που απονέμεται σε ταινία της ενότητας «Περιβάλλον», με θέμα το περιβάλλον και την αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ Μέρες της λίμνης σε σκηνοθεσία Πανδώρας Μουρίκη (Ελλάδα)
Το βραβείο της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση κριτικών κινηματογράφου) δόθηκε στο ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος στην ταινία Μηχανές σε σκηνοθεσία Ραχούλ Τζέιν (Ινδία, Γερμανία, Φινλανδία) που με αυτό το τρόπαιο δυγκέντρωσε τρεις συνολικά διακρίσεις.
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο της στο ντοκιμαντέρ Village Potemkin σε σκηνοθεσία Δομήνικου Ιγνατιάδη (Ελλάδα) χαρίζοντας την πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς όταν ο Ιγνατιάδης, πρώην χρήστης ουσιών ο ίδιος, αφιέρωσε τη βράβευση του σε όσους παλεύουν με τους εθισμούς σε ένα άνισο και πολλές φορές αδιέξοδο αγώνα.
Τα Βραβεία Κοινού Fischer 2017 δόθηκαν στις ταινίες Στρίγγλες σε σκηνοθεσία του Άγγελου Κοβότσου και Πουθενά να κρυφτείς σε σκηνοθεσία του Ζαραντάστ Άχμεντ (Νορβηγία-Σουηδία) για παραγωγές άνω των 50' και στις ταινίες Ο γυάλινος δράκος σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Ουρούμη και Τα μαλλιά του Αμάντ σε σκηνοθεσία Σούζαν Κένεν (Ολλανδία) για παραγωγές κάτω των 50'.
Τα Βραβεία Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης δόθηκαν στο ντοκιμαντέρ The Snake Charmer σε σκηνοθεσία Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου (Κύπρος-Ελλάδα) για Καλύτερη Ταινία και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής των νέων που υποστηρίζουν το θεσμό με σθένος πήγε στο ντοκιμαντέρ Eyes of Exodus σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Λιβέρις (ΗΠΑ-Ελλάδα).
Τέλος τα Βραβεία Docs in Progress της Αγοράς Ντοκιμαντέρ του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δόθηκαν στην ταινία Castle σε σκηνοθεσία Hamed Zolfaghari (Ιράν) για υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ που χορηγεί η ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc και στην ταινία Kiruna 2.0 σε σκηνοθεσία της Greta Stocklassa (Τσεχία) για υπηρεσίες ήχου και μουσικής αξίας έως και 6.500 ευρώ που χορηγεί η ελληνική εταιρεία MuSou.
Διαβάστε επίσης
19o ΦΝΘ: Η πρώτη μαζική δολοφονία των ΗΠΑ & τα τέρατα μέσα μας
19ο ΦΝΘ: Δαίμονας και άγγελος, ο Ρόμπερτ Μάπλθορπ σόκαρε στην οθόνη
19o ΦΝΘ: Όσα μας έμαθε ο Τζον Μπέρζτερ για το πολιτικό βλέμμα
19ο ΦΝΘ: Οι γεύσεις χωρίς σύνορα μας ενώνουν στη Θεσσαλονίκη
19o ΦΝΘ: Πώς να κάνεις ένα ντοκιμαντέρ σε πέντε βήματα
19o ΦΝΘ: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων