Λένι Κράβιτζ: Πώς ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον έκανε φωτογράφο
Ακτιβιστής και πολιτικοποιημένος, εκκεντρικός και πολυτάλαντος, ο βραβευμένος με Grammy για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές στην κατηγορία του Καλύτερου Ροκ Τραγουδιστή Λένι Κράβιτζ δεν αφιερώνεται μόνο στις μουσικές του.
Το πάθος του για τη φωτογραφική τέχνη οδήγησε σε έκθεση με δημιουργίες του στην Art Basel και σε συνεργασία με την εταιρία κατασκευής φωτογραφικών μηχανών Leica ενώ η πιο πρόσφατη σειρά φωτογραφιών του μουσικού, κιθαρίστα, στιχουργού, συνθέτη και ηθοποιού φέρει τον τίτλο "Flash" και συμπεριλαμβάνεται στο ομότιτλο φωτογραφικό βιβλίο.
"Είναι μια συναρπαστική συλλογή που καταγράφει τις παγκόσμιες περιοδείες του Κράβιτζ και προσφέρει μια σπάνια μαρτυρία της νομαδικής ζωής των μουσικών" αναφέρεται στην περιγραφή του 96 σελίδων βιβλίου, το οποίο περιλαμβάνει 50 φωτογραφίες.
Στις λήψεις του ο Κράβιτζ στρέφει τον φωτογραφικό φακό σε εκείνους που τον καταδιώκουν, στους παπαράτσι και στους θαυμαστές του και αιχμαλωτίζει την ουσία, πως είναι να είσαι ροκ σταρ, ο οποίος συνεχώς, βρίσκεται σε δημόσια θέα.
"Άρχισα να βλέπω τους ανθρώπους αυτούς με διαφορετικό τρόπο. Βρίσκω το άσπρο μαύρο πιο ρεαλιστικό. Βλέπω καλύτερα στο ασπρόμαυρο" διευκρίνισε ο Κράβιτζ και μετά εξήγησε πώς ξεκίνησαν όλα.
Μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζ. να μιλάει σε συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον, στιγμή που αιχμαλώτισε με τον φωτογραφικό φακό η μητέρα του, έκανε τον Λένι Κράβιτζ να αγαπήσει τη φωτογραφία.
Αναγνώρισα ότι ήταν μία σημαντική στιγμή και ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε. Και αυτό είναι που αγαπώ στη φωτογραφία. Μου αρέσει που μπορείς και αιχμαλωτίζεις το ελάχιστο λεπτό του χρόνου... και αυτή η στιγμή δεν πεθαίνει. Εξακολουθεί να εξελίσσεται, να μιλά στους ανθρώπους και είναι απλά μαγικό" δήλωσε ο πολυτάλαντος Κράβιτζ στο CNN.
Ο 52χρονος Κράβιτζ συνεργάστηκε με τη Leica για τη φωτογραφική μηχανή Leica M που φέρει το όνομά του και κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό. Η κάμερα είναι σχεδιασμένη τεχνητά ως παλιά, φθαρμένη φωτογραφική μηχανή, καθώς ο τραγουδιστής θέλησε να τιμήσει τον πατέρα του, ο οποίος εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο Βιετνάμ στη διάρκεια του πολέμου.
Εάν πάντως κάποιος θέλει να βρει τον Λένι Κράβιτζ να δημιουργεί, να παίζει ένα από τα πέντε μουσικά όργανα που γνωρίζει καλά, να γράφει και να ηχογραφεί θα πρέπει αν τον αναζητήσει στο νησί Ελευθέρα, που ανήκει στις Μπαχάμες. Τον παράδεισο του που δεν είναι φτιαγμένος από άσπρο ή μαύρο.