180 χρόνια από το θάνατο του φιλέλληνα ποιητή Aλέξανδρου Πούσκιν
"Η γλώσσα του Πούσκιν είναι από μόνη της μουσική" είπε ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι για τον γενναίο στη σκέψη και βαθειά φιλέλληλα λογοτέχνη. Ο Αλέξανδρος Πούσκιν (6 Ιουνίου 1799-10 Φεβρουαρίου 1837) αρχικά επηρεάστηκε από ιδεαλιστικά μοτίβα.
Ο Πούσκιν με τα έργα του (Ευγένιος Ονέγκιν και Μπόρις Γκουντούνωφ ανάμεσα σε άλλα) ανέδειξε την ρώσικη γλώσσα στο προσκήνιο της παγκόσμιας λογοτεχνίας δωρίζοντας στην παγκόσμια λογοτεχνία αξεπέραστες σελίδες.
Γεννημένος στη Μόσχα στις 6 Ιουνίου 1799 o Πούσκιν δημοσίευσε το πρώτο ποίημά του στην ηλικία των δεκαπέντε ετών. Ώσπου να ολοκληρώσει τις σπουδές του, η ρωσική λογοτεχνική σκηνή είχε αναγνωρίσει το ταλέντο του ευρέως και το 1820 δημοσίευσε το πρώτο μεγάλης έκτασης ποίημα Ο Ρουσλάνος και η Λιουντμίλα.
Το 1817 με την αποφοίτησή του διορίστηκε στο υπουργείο Eξωτερικών, υφιστάμενος του Ι. Καποδίστρια, και σχεδόν αμέσως γίνεται μέλος του μυστικού φιλολογικού κύκλου Αζαρμάς.
Ταυτόχρονα εμπλέκεται στις φιλελεύθερες κινήσεις της προοδευτικής αριστοκρατίας, και το ποίημά του Ωδή στην Ελευθερία, το οποίο κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι, τον καθιστά κύριο εκφραστή των φιλελεύθερων ιδεών, που καταλήγουν στην εξέγερση των Δεκεμβριστών.
Το τσαρικό καθεστώς τον καταδικάζει σε εξορία και το 1820 τον βρίσκει μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Ο Πούσκιν βρήκε έμπνευση στην Ελληνική Επανάσταση και το 1826 επιστρέφει στην Μόσχα.
Το 1831 παντρεύεται την Ναταλία Γκοντσάροβα και πέντε χρόνια μετά, στα τέλη του 1836 λαμβάνει μια ανώνυμη επιστολή που του απονέμει το Δίπλωμα του απατημένου συζύγου.
Ο Πούσκιν κάλεσε σε μονομαχία τον Γάλλο Νταντές στις 8 Φεβρουαρίου 1837 όπου και τραυματίστηκε θανάσιμα. Πέθανε δύο μέρες αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1837, στρέφοντας το θαμπό βλέμμα του στην βιβλιοθήκη του και ψιθυρίζοντας προς τα βιβλία του "Αντίο αγαπημένοι φίλοι" αναφέρει το ΑΜΠΕ.