ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Hellas Filmbox Berlin: Ο Γαβράς, η Αριστερά και τα βραβεία

Η γιορτή του ελληνικού κινηματογράφου στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, Hellas Filmbox Berlin, έριξε την αυλαία της εχθές δίνοντας τα τρόπαια σε καθιερωμένους αλλά και νέους δημιουργούς της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής.

Το 2ο Hellas Filmbox Berlin, το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ελληνικής θεματικής που γίνεται στο Βερολίνο, ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, New Vision και μικρού μήκους.

Συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν οι ταινίες Νοτιάς του Τάσου Μπουλμέτη (Καλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας), Ο πιο μακρύς δρόμος της Μαριάννας Οικονόμου (Καλύτερο Ντοκιμαντέρ), Interruption του Γιώργου Ζώη (Καλύτερη Ταινία New Vision) και Ο σπόρος της Ιφιγένειας Κοτσώνη (Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους).

Επιπλέον η κριτική επιτροπή, πέρα από τη νικήτρια ταινία στην κατηγορία Μικρού Μήκους, έκανε ειδική αναφορά σε τέσσερις μικρού μήκους ταινίες που ξεχώρισαν από το πρόγραμμα, τις 1/ Minus Οne της Νατάσσας Ξύδη, Twist του Μιχάλη Παπαντωνόπουλου, Archipelagos, Naked Granites της Δάφνης Χαιρετάκη και Η Θηλιά του Βασίλη Λουλέ.

Μετά την τελετή λήξης προβλήθηκε η ταινία Ένας άλλος Κόσμος του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, στη μεγάλη αίθουσα του ιστορικού κινηματογράφου Babylon. Όπως και πέρυσι, το βραβείο των νικητριών ταινιών είναι το Roadshow, δηλαδή η περιοδεία τους σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας για προβολές με την αντίστοιχη στήριξη επικοινωνίας από την ομάδα του φεστιβάλ.

Ο Κώστας Γαβράς και οι αλήθειες του

Τέλος, τo Φεστιβάλ φέτος υπενθύμισε σε όλους και το μόνιμα εμπνευσμένο από την ιστορία έργο του Έλληνα Κώστα Γαβρά που από τη Γαλλία όπου και εδρεύει, κάνει την δική του ανάγνωση της αλήθειας.

"Δεν νιώθω υπεύθυνος όταν μου καταλογίζουν ότι κάνω πολιτικά θρίλερ, πολιτικό κινηματογράφο" είπε σε συνέντευξη του στη Deutsche Welle.

Οι ταινίες μου είναι θεάματα ιστοριών που με ενδιαφέρουν πολύ –με καλούς ηθοποιούς, με ένα ρυθμό, με καλό σενάριο, καλούς διαλόγους και ίσως, πότε πότε, με κάτι ελαφρό, κάτι σχεδόν σαν αστείο για να χαμογελάσει ο θεατής. Αυτό με ενδιαφέρει. Κάποιος που λέει ότι εγώ θα κάνω ένα φιλμ για να αλλάξω κάτι, να αλλάξω τον κόσμο, πρέπει να είναι λίγο τρελός" πρόσθεσε ο Κώστας Γαβράς.

"Εγώ κάνω τα φιλμ όπως τα νιώθω. Διηγούμαι ιστορίες όπως τις άκουγα όταν ήμουν παιδί από τον πατέρα μου και τους άλλους που συναντιόταν το βράδυ – αλλά με εικόνες. Ευτυχώς έχω αυτή τη δυνατότητα. Αυτή είναι η δουλειά μου" είπε.

"Εξουσία έχουμε όλοι μας"

Αναφερόμενος στη θεματική γύρω από την εξουσία ο Γαβράς είπε: "Εξουσία έχουμε όλοι μας. Εγώ έχω εξουσία στα παιδιά μου, στους ανθρώπους που δουλεύουν για μένα. Και πάνω από εμένα βρίσκονται άλλοι που ασκούν εξουσία πάνω σε εμένα. Και έτσι συνεχίζει η πυραμίδα ως επάνω. Η χρησιμοποίηση της εξουσίας από τον κάθε ένα κάνει τους άλλους ευτυχείς ή δυστυχείς. Αυτό είναι τελικά το βασικό στην κοινωνία μας – πώς χρησιμοποιούμε την εξουσία" απαντά ο Γαβράς που όρισε ως "μητέρα πατρίδα" του την Ελλάδα αν και η Γαλλία είναι μια χώρα με ξεχωριστή θέση στη ζωή του. Εκεί έκανε την οικογένεια του, εκεί ζει, αυτή είναι μια χώρα που όπως είπε, "του τα έχει δώσει όλα".

Ο Aρκάς Κώστας Γαβράς μίλησε ακόμη και για την πολιτική, αριστερή, του ταυτότητα. Ερωτηθείς τι σημαίνει γι’ αυτόν να είναι αριστερός ο 83χρονος σκηνοθέτης επικαλέστηκε την ερμηνεία του γάλλου φιλοσόφου Ζιλ Ντελέζ για το τι είναι αριστερός:

Ενδιαφέρεται αρχικά για ολόκληρο τον κόσμο, ύστερα ενδιαφέρεται για την πατρίδα του, ύστερα για την οικογένειά του και στο τέλος για τον εαυτό του. Ο εαυτός του είναι τελευταίος. Και [ο Ντελέζ] προσθέτει: τι είναι ένας δεξιός; Είναι το ανάποδο. Αυτό το πιστεύω πολύ. Γι’ αυτό λοιπόν με ενδιαφέρει ο κόσμος" είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης