ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Τζίμι Χέντριξ είναι φυτό. Και είναι αθάνατο

Ο Τζίμι Χέντριξ είναι φυτό. Και είναι αθάνατο

"Δεν είμαι σίγουρος ότι θα ζήσω για να γίνω 28" λέει ο αστικός μύθος για τον μεγάλο κιθαρίστα Τζίμι Χέντριξ που έφυγε από τη ζωή πριν κλείσει τα 30 για να περάσει στην αθανασία 46 χρόνια μετά το θάνατο του -τουλάχιστον σύμφωνα με τη βοτανολογία. Πρόσφατα, επιστήμονες στην Καλιφόρνια ανακάλυψαν ένα σπάνιο είδος παχύφυτου και το βάφτισαν ακριβώς έτσι.

Το φυτό, που ονομάζεται Dudleya hendrixii ή "Ο Χέντριξ ζει για πάντα" βρίσκεται μόνο στην περιοχή της Μπάχα Καλιφόρνια, Πούντα Κολονέτ, στο Μεξικό.

Το λεπτό με μίσχο φυτό με χυμώδη φύλλα και άνθη σε έντονο ροζ και λευκό χρώμα, φτάνει συνήθως τα 300 εκατοστά, "πεθαίνει το καλοκαίρι και αναπτύσσεται ξανά το φθινόπωρο" δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης Μαρκ Ντοντέρο απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο και βιολόγος σε περιβαλλοντική εταιρία συμβούλων στην πόλη του.

Ο Μαρκ Ντοντέρο και ο Στέφεν Μακέιμπ, βοτανολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Σάντα Κρουζ, εκπόνησαν από κοινού την έρευνα και αποφάσισαν να ονομάσουν το φυτό προς τιμήν του αγαπημένου τους μουσικού και τραγουδιστή.

JIMIFYTO

Η ιδέα για το όνομα γεννήθηκε όταν ο Ντοντέρο συνειδητοποίησε ότι άκουγε το τραγούδι του Χέντριξ "Voodoo Child" τη στιγμή που ανακάλυψε το ροζ φυτό. Η επιστημονική ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό "Madroño" που εκδίδεται από την Εταιρεία Βοτανολογίας της Καλιφόρνια.

Δυστυχώς, παρότι μόλις εντοπίστηκε το σπάνιο φυτό είναι ήδη σε κίνδυνο. Το ενδιαίτημά του απειλείται από τη βόσκηση, τις γεωργικές εργασίες, την κυκλοφορία οχημάτων και την οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτρέπουν τους αρμόδιους αξιωματούχους του Μεξικού και περιβαλλοντικούς οργανισμούς να αναλάβουν γρήγορα δράση για να προστατεύσουν αυτό το σπάνιο φυτό. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες δίνουν το όνομα του αγαπημένου τους καλλιτέχνη σε είδος που ανακαλύπτουν. Το όνομα Gnathia marleyi, καρκινοειδούς της Καραϊβικής, φέρει το όνομα του Μπομπ Μάρλεϊ και είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα αναφέρει το δημοσίευμα του CsMonitor.