ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

7.000 θησαυροί του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών έρχονται από τη λήθη, στο φως

7.000 θησαυροί του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών έρχονται από τη λήθη, στο φως

Δύο ερευνητικά προγράμματα αποκαλύπτουν τους άγνωστους θησαυρούς του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. καθώς τα περίπου 7.000 έργα που περιλαμβάνει η συλλογή, καταγράφονται και ταυτοποιούνται. Στη συνέχεια θα εκτεθούν σταδιακά αποκαλύπτοντας τη σημασία και ιστορικότητα τους.

"Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη προσπάθεια καταγραφής του υλικού και των αρχείων και ψηφιοποίησης γιατί, από τα 5000 έργα που είχαμε στη συλλογή το 1999, πλέον ξεπεράσαμε τα 7.000 και δημιουργείται θέμα αναδιοργάνωσης του Τελλογλείου", ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου, η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος, καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά.

Ανακοινώνοντας, παράλληλα, το πρόγραμμα του πολιτιστικού ιδρύματος για το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, έκανε μνεία στην έκθεση Συλλογής Τσιγκόγλου, χαρακτηρίζοντάς την ως "μια θέα στη σύγχρονη ελληνική τέχνη".

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 18 Φεβρουαρίου 2017, περιλαμβάνει περισσότερα από 200 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και γλυπτά. Ανάμεσα στους Έλληνες καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται στην έκθεση είναι και οι: Φασιανός, Μυταράς, Παπαλουκάς, Μαλέας, Γαΐτης, Μόραλης, Τσαρούχης, Καρράς, Στέρης, Φιλόλαος, Ζογγολόπουλος, Αδαμάκος, Χάρος, Κυπραίος, Σπηλιόπουλος, Σακαγιάν, Παπαδημητρίου. Επίσης, παρουσιάζονται έργα που φέρουν την υπογραφή μεγάλων ξένων καλλιτεχνών (Πικάσο, Μιρό, Νταλί, Κοκόσκα), καθώς και δημιουργίες του ίδιου του συλλέκτη.

Ο Σταύρος Τσιγκόγλου, χειρουργός παίδων και καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι Γ.Γ. της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (ΑICA).

Προσεχώς στο Τελλόγλειο

Τον Φεβρουάριο εγκαινιάζεται και η έκθεση "Το Ψηφιδωτό ως σύγχρονη Τέχνη" όπου 30 σύγχρονοι καλλιτέχνες από διάφορες χώρες, παρουσιάζουν το ευρύ φάσμα του ψηφιδωτού σήμερα, με ανάγλυφα, κολάζ, γλυπτά, αντικείμενα και εγκαταστάσεις.

Τον Μάιο του 2017 θα φιλοξενηθεί μία σπάνια παρουσίαση αντιπροσωπευτικών έργων της συλλογής του ιστορικού καλλιτεχνικού οργανισμού της Θεσσαλονίκης "Τέχνη" - Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία. Η συλλογή της "Τέχνης" -μόνιμο δάνειο προς το Τελλόγλειο- έχει πίσω της μία ιστορία περίπου μισού αιώνα και αποτελεί δημιούργημα, σε μεγάλο βαθμό, του Χρύσανθου Χρήστου, αλλά και άλλων πνευματικών ανθρώπων, όπως ο Λίνος Πολίτης και ο Παύλος Ζάννας. Περιλαμβάνει πάνω από 500 έργα τέχνης, από τα οποία τα 82 είναι έργα ζωγραφικής και τα υπόλοιπα χαρακτικά.

Εν τω μεταξύ στο πολιτιστικό ίδρυμα του Βορρά

Ως τα τέλη Ιανουαρίου συνεχίζονται οι εκθέσεις "Ο Ντελακρουά σκηνοθετεί το '21", "Η Αικατερίνη Κορνάρο πάει στην όπερα" και "Ο Φιλιποτό δημιουργεί το Πανόραμα για την Πολιορκία του Παρισιού" και ως τις 5 Φεβρουαρίου, η έκθεση στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη στην Αθήνα "Το Τελλόγλειο στην Αθήνα - Η πρώτη παρουσίαση της σπουδαίας συλλογής του". Με την ευκαιρία, μάλιστα, της έκθεσης στην Αθήνα, εκδόθηκε και παρουσιάστηκε, σήμερα, λεύκωμα 232 σελίδων, το οποίο πέρα από την αξία του ως συνοδευτικού καταλόγου, συμπυκνώνει στις σελίδες του τη διαδρομή του Τελλογλείου Ιδρύματος μέσα στον χρόνο.

Στο λεύκωμα παρουσιάζεται μια ενδεικτική ομάδα έργων νεοελληνικής τέχνης από τις συλλογές του Τελλογλείου, ομαδοποιημένα σε ενότητες που παρακολουθούν την ιστορική τους εξέλιξη, κρατώντας όσο γίνεται τη χρονολογική τους διαδοχή. Επίσης, ο αναγνώστης του τόμου, θα βρει βιογραφικό του ζεύγους των συλλεκτών, καταγραφή των δωρεών που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια προς το Τελλόγλειο, το χρονολόγιο των εκθέσεων όπου παρουσιάστηκαν τμήματα των συλλογών του Τελλογλείου στο παρελθόν, κατάλογο των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση στο Μουσείο Θεοχαράκη, καθώς και βιογραφικά και ευρετήριο των καλλιτεχνών

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η οικία Τέλλογλου (Αριστοτέλους 2, 4ος όροφος), ανοίγει ξανά τις πόρτες της στο κοινό το πρώτο εξάμηνο του 2017 για να φιλοξενήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και ξεναγήσεις στους χώρους της.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ