ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νόμπελ 2016: η τελετή, οι νικητές, το menu & ο Μπομπ Ντίλαν άφαντος ως σταρ

Mε την επίσημη τελετή απονομής τους έριξαν τα Νόμπελ 2016 την αυλαία τους γεμάτα μέσα στα ρόδα. Η απουσία του Ντίλαν επιβεβαιωμένη και αναμενόμενη, χάρισε στην τελετή λίγο δράμα περισσότερο αν και ο τροβαδούρος της μελοποιημένης ποίησης δεν κράτησε μια ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στο θεσμό γιατί λόγω ποτέ δεν υπήρξε αγενής.

O 75χρονος Μπομπ Ντίλαν είναι ο "σύγχρονος Όμηρος για την Ακαδημία των Επιστημών στο Όσλο έτσι και αλλιώς. O πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, παρέλαβε το βραβείο Ειρήνης για τον αγώνα του να τερματιστεί ο πολύχρονος εμφύλιος με το κίνημα των ανταρτών FARC. Ένα ακόμη τραγούδι του Ντίλαν, το αντιπολεμικό "Βlowin' in the wind", έντυσε μουσικά την παραλαβή του βραβείου του Σάντος.

"Αν κάποιος μου έλεγε ποτέ ότι θα είχα μια ελάχιστη πιθανότητα να κερδίσω το Νομπέλ Λογοτεχνίας, θα σκεφτόμουν ότι θα ήταν περίπου οι ίδιες πιθανότητες με το να βρεθώ στη Σελήνη" έγραψε ο τροβαδούρος στην ευχαριστήρια επιστολή του που αναγνώστηκε από την πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Σουηδία Αζίτα Ράτζι.

"Κίπλινγκ, Σόου, Τόμας Μαν, Περλ Μπακ, Αλμπέρ Καμύ, Χέμινγουεϊ. Αυτοί οι γίγαντες της λογοτεχνίας, τον οποίων τα έργα διδάσκονται στα σχολεία, φιλοξενούνται σε βιβλιοθήκες και αναφέρονται με ευλάβεια, πάντα έκαναν βαθύτατη εντύπωση. Το ότι τώρα συναντώ αυτά τα ονόματα σε έναν τέτοιο κατάλογο, είναι ειλικρινά πέρα από λέξεις" πρόσθεσε δίνοντας και μια βιβλιογραφία για να μας συντροφεύει.

"Δεν υπήρξε μία φορά που να αναρωτήθηκα αν τα τραγούδια μου συνιστούν λογοτεχνία. Γι’ αυτό ευχαριστώ τη Σουηδική Ακαδημία. Τόσο επειδή ασχολήθηκε με αυτήν την ερώτηση, όσο και επειδή τελικά μας πρόσφερε αυτήν την υπέροχη απάντηση" καταλήγει το, λιτό, ευχαριστώ του.

Η συγκινητική εμφάνιση της φίλης και συνοδοιπόρου του Ντίλαν στη διαμόρφωση μια λαμπρής κουλτούρας του δρόμου και της σοφίας, Πάτι Σμιθ, καταχειροκροτήθηκε από τους 1.500 που τίμησαν τη βραδιά. Ήταν η άτυπη εκπρόσωπος του.

Στην Στοκχόλμη, τα Nόμπελ Επιστημών

Τα Νόμπελ Επιστημών του ιδρύματος δόθηκαν στο Konserthuset, την Αίθουσα Συναυλιών της Στοκχόλμης με τους εννιά βραβευθέντες να παραλαμβάνουν τη διάκριση τους από τον βασιλιά Κάρολο Γουστάβο ΙΣτ’ της Σουηδίας.
Εκτός του μεταλλίου και του διπλώματος που παραλαμβάνουν, οι βραβευθέντες επιβραβεύονται με το χρηματικό ποσό των 824.000 ευρώ.

Ο Βρετανός Ντέιβιντ Τούλες, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής, ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στη σκηνή. Τον ακολούθησαν οι Ντάνκαν Χολντέιν και Μάικλ Κόστερλιτς, συμπρατριώτες του και επίσης βραβευθέντες.

Ο Γάλλος Ζαν Πιερ Σοβάζ, ο Βρετανός Φρέιζερ Στόνταρτ και ο Ολλανδός Μπέρναρντ Φερίνγκα, που βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Χημείας, παρέλαβαν κατόπιν τα βραβεία τους, ενώ τους ακολούθησε ο Γιαπωνέζος Γιοσινόρι Οσούμι, για το Νόμπελ Ιατρικής.

Τέλος, ο Αμερικανοβρετανός Όλιβερ Χαρτ και ο Φινλανδός Μπενγκτ Χολμστρεμ παρέλαβαν το Νόμπελ Οικονομίας.

Η αυτοφαγία του κυρίου Οσούμι

O Γιαπωνέζος είχε δωρίσει στην Ακαδημία το δικό του αναμνηστικό, μια μινιατούρα του που τον απεικονίζει στο γραφείο του όταν και ανακάλυψε μηχανισμούς που αλλοιώνουν και ανακυκλώνουν κυτταρικά συστατικά. Οι έρευνες του Οσούμι για την αυτοφαγία έχουν κρίσιμη σημασία για να γίνει κατανοητή η ανανέωση των κυττάρων και η απάντηση του σώματος στην πείνα και τις λοιμώξεις.

"Οι ανακαλύψεις του Οσούμι οδήγησαν σε ένα νέο παράδειγμα όσον αφορά την κατανόησή μας για το πώς το κύτταρο ανακυκλώνει το περιεχόμενό του" αναφέρει η Επιτροπή Νομπέλ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας στην ανακοίνωσή της για το βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών.

"Οι ανακαλύψεις του άνοιξαν τον δρόμο για την κατανόηση ... πολλών φυσιολογικών διαδικασιών, όπως όσον αφορά την προσαρμογή (του ανθρώπινου οργανισμού) στον λιμό ή την απάντηση στη λοίμωξη. Οι μεταλλάξεις των γονιδίων της αυτοφαγίας μπορεί να προκαλούν ασθένειες και η διαδικασία της αυτοφαγίας εμπλέκεται σε πολλές παθήσεις όπως ο καρκίνος και οι νευρολογικές ασθένειες".

Στο επίσημο δείπνο

Το menu της εντυπωσιακής δεξίωσης των 1.350 καλεσμένων επιμελήθηκε ο βραβευμένος με Michelin, Σουηδοταϊλανδός Sayan Isaksson που έχει αποδείξει στη Στοκχόλμη ότι το κοσμοπολίτικο γαστρονομικό στιλ μπορεί να έχει κάτι από Σκανδιναβία, Γαλλία και Ιαπωνία μαζί.

To επιδόρπιο είναι μια δημιουργία του ζαχαροπλάστη Daniel Roos του Pastry Design

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Σουηδίας αν και όλοι θα τραγουδούν ένα από τα τραγούδια του Ντίλαν. Το δίπλωμα του από την Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών του ταιριάζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης