Το μυστήριο του Τουταγχαμών από την Αρχαία Αίγυπτο στον Ελληνικό Κόσμο
Η Αρχαία Αίγυπτος είναι εδώ. Είτε στην μεγάλη οθόνη (το trailer της Μούμιας του Τομ Κρουζ ενθουσίασε), είτε στα πολιτιστικά ιδρύματα της Αθήνας. Από τις 10 Δεκεμβρίου, πιστά αντίγραφα των ανεκτίμητων θησαυρών του Τουταγχαμών πλαισιώνουν την έκθεση "Τουταγχαμών -Ταξίδι στην Αιωνιότητα" στον "Ελληνικό Κόσμο" και οι θεοί και βασιλιάδες της Αιγύπτου έρχονται πιο κοντά.
Η έκθεση δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να ταξιδέψει χιλιάδες χρόνια πριν, να πάρει μέρος στην ανασκαφή του σπουδαίου Βρετανού αρχαιολόγου Χάουαρντ Κάρτερ και να νιώσει τη συγκίνηση και το θαυμασμό από το πλήθος και τη λάμψη των εκατοντάδων αρχαιολογικών ευρημάτων που συνόδευσαν το νεαρό Φαραώ στη μετά-θάνατον ζωή.
Οι περιβόητες αιγυπτιακές σφίγγες, αγάλματα διάσημων βασιλιάδων, του ίδιου του Τουταγχαμών, του πατέρα του Ακενατών, της Νεφερτίτης (συζύγου του Ακενατών, αλλά όχι και μητέρας του Τουταγχαμών), ο διάσημος "Τάφος της Μάγια", της παραμάνας του, η "στήλη της Ροζέτα", η οποία αποτέλεσε το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών και η αναπαράσταση του βασιλικού τάφου του Τουταγχαμών, αποτελούν την εισαγωγή της έκθεσης.
Θα παρουσιαστούν επίσης ακριβή αντίγραφα από τις μούμιες του φαραώ και των παιδιών του, το χρυσό θρόνο του, την περίφημη ταφική μάσκα, τις χρυσές σαρκοφάγους, αρχαίες αιγυπτιακές λάρνακες, περίτεχνα αγάλματα αρχαίων Αιγύπτιων θεών, αναπαραστάσεις με ιερογλυφικά κ.α.
Τα εντυπωσιακά ρεαλιστικά αντίγραφα της έκθεσης κατασκευάστηκαν με εξαιρετική λεπτομέρεια και μελέτη στην Αίγυπτο από έμπειρους τεχνίτες και αποτελούν ακριβή αντίγραφα από τα πρωτότυπα έργα τέχνης, που βρίσκονται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου και του Λούξορ, στο Βρετανικό Μουσείο, εντός του βασιλικού Τάφου, καθώς και σε άλλα μεγάλα μουσεία του κόσμου. Προσφέρουν λοιπόν, μία σαφή εικόνα του μεγαλείου του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού.
Επιπλέον, ομάδα των μουσειοπαιδαγωγών του "Ελληνικού Κόσμου" θα πραγματοποιεί, σε ημέρες και ώρες που θα ανακοινωθούν, εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία τα παιδιά θα ανακαλύψουν στοιχεία του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, καθώς και οργανωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων. Τέλος, η έκθεση πλαισιώνεται με προβολές και πολυμεσικές εφαρμογές.
Η ιστορία του βασιλιά Τουταγχαμών παρέμεινε άγνωστη για χιλιάδες χρόνια, μέχρι την ανακάλυψη του τάφου του το 1922 από τον Χάουαρντ Κάρτερ. Το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος τάφος που ανακαλύφθηκε ασύλητος, καθώς και τα χιλιάδες αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας που βρέθηκαν μέσα σε αυτόν, μετέτρεψαν τον Τουταγχαμών σε έναν από τους διασημότερους Φαραώ της Αιγύπτου.
Ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα όλων των εποχών είναι η περίφημη Στήλη της Ροζέτας. Ανακαλύφθηκε από μηχανικούς του Γαλλικού στρατού το 1799 κατά τη διάρκεια επισκευών σε ένα οχυρό κοντά στη πόλη Ρασίντ της Αιγύπτου. Χαραγμένη σε γρανίτη η στήλη χρονολογείται από το 196 πΧ. και φέρει γραμμένο επάνω της διάταγμα που εξυμνεί την ευλάβεια και τη γενναιοδωρία του τότε ηγεμόνα της Αιγύπτου, Πτολεμαίου Ε'. Η σημασία της ανακάλυψης έγκειται στο γεγονός ότι το διάταγμα είναι γραμμένο σε 3 γλώσσες: ιερογλυφικά, αρχαία δημοτικά Αιγυπτιακά και αρχαία Ελληνικά. Τα Αιγυπτιακά ιερογλυφικά είχαν πάψει να χρησιμοποιούνται μετά το 3ο μΧ αιώνα και η αποκρυπτογράφησή τους αποτελούσε τη μεγαλύτερη πρόκληση για αρχαιολόγους και γλωσσολόγους της εποχής. Τελικά ο Γάλλος γλωσσολόγος Ζαν Φρανσουά Σαμπολεόν κατάφερε το 1822 να ''σπάσει'' το κώδικα, αποδεικνύοντας ότι τα ιερογλυφικά είναι ένας συνδυασμός φωνητικών συμβόλων και ιδεογραμμάτων. Η Στήλη της Ροζέτας άνοιξε έναν ολόκληρο νέο κόσμο στους αιγυπτιολόγους. Πλέον ήταν δυνατή η μετάφραση χιλιάδων επιγραφών χάρις στις οποίες γνωρίζουμε σήμερα το ένδοξο παρελθόν του Αιγυπτιακού πολιτισμού.
Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη ως Πέμπτη 09:00 - 13:30, Παρασκευή 09:00 - 20:00, Σάββατο 11:00 - 16:00 και Κυριακή 10:00 - 18:00. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ