«Μιλήστε. Δεν είστε μόνες». Η Άμπερ Χερντ κατά της ενδοοικογενειακής βίας
Υπήρξε θύμα κακοποίησης από τον σύζυγο της Τζόνι Ντεπ και ως τέτοια η Άμπερ Χερντ μιλάει ανοιχτά για την εμπειρία που βίωσε ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας, σε μια εκστρατεία που θέλει να αφυπνίσει και να οπλίσει με κουράγιο τις γυναίκες θύματα της οργής εναντίον τους.
"Συμβαίνει σε τόσες πολλές γυναίκες. Όταν αυτό συμβαίνει στο σπίτι σου, πίσω από κλειστές πόρτες, με κάποιον που αγαπάς, δεν είναι τόσο απλό", ανέφερε η Αμερικανίδα ηθοποιός σε video που αναρτήθηκε στο Facebook από το ‘project GirlGaze’ στο πλαίσιο εκστρατείας κατά της κακοποίησης των γυναικών από κοντινά τους πρόσωπα.
"Πως συμβαίνει σε μένα; Είμαι δυνατή, έξυπνη, δεν είμαι θύμα. Υποθέτω ότι αισθάνεσαι μεγάλη ντροπή όταν συνδέεσαι με την ετικέτα του θύματος" τόνισε.
Η Άμπερ Χερντ υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος για να γίνουν βήματα προς την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας είναι αν οι γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βγουν δημόσια και μιλήσουν για την εμπειρία τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Fox News.
Ως γυναίκα που βρίσκομαι στη δημόσια σφαίρα, έχω μια μοναδική ευκαιρία να υπενθυμίσω σε άλλες γυναίκες ότι τα πράγματα δεν πρέπει να είναι έτσι. Δεν χρειάζεται να είστε μόνες σας. Δεν είστε μόνες και μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό" αναφέρει στο video η ηθοποιός.
"Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε για αυτά τα ζητήματα. Ο μόνος τρόπος για να αισθάνονται οι άνθρωποι άνετα και να προχωρούν προς τα εμπρός, να υψώνουν τις φωνές τους και να στέκονται όρθιοι για τον εαυτό τους, είναι να αλλάξουμε το ισχύον σύστημα που τους κρατά σιωπηλούς".
Μιλήστε. Υψώστε τη φωνή σας. Η φωνή σας είναι το πιο ισχυρό πράγμα. Δεν μπορούμε πλέον, να αποδεχόμαστε τη σιωπή" υπογράμμισε η Χερντ.
Η ηθοποιός ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, όπως επίσης και για τον τρόπο, με τον οποίο καλύπτουν το θέμα τα ΜΜΕ και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία να γίνει η συζήτηση για τη βία κατά των γυναικών, δημόσια.
Η Άμπερ Χερντ πρόσφατα οριστικοποίησε το διαζύγιο της από τον πρώην σύζυγό της Τζόνι Ντεπ, μετά από μία μακρά και επεισοδιακή νομική μάχη, στην οποία η 30χρονη ηθοποιός υποστήριξε ότι ο σύζυγος και συνάδελφός της την κακοποιούσε σωματικά και συναισθηματικά. Το ζευγάρι χώρισε με διακανονισμό και ο Ντεπ δέχτηκε να καταβάλει 7 εκατομμύρια δολάρια για αποζημίωση και δικηγορικά έξοδα.
Ο Τζόνι Ντεπ αρνήθηκε επίμονα τους ισχυρισμούς περί ενδοοικογενειακής βίας ή κακής συμπεριφοράς στη διάρκεια εκδίκασης του διαζυγίου.
Θύμα βίας μία στις τρεις γυναίκες
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σ' ένα χρόνο, 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ), δείχνουν πως σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών (18% από σύντροφο και 10% από άλλο άτομο), ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών (5% από σύντροφο και 1% από άλλο άτομο).
Τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στη χώρα μας σε 5.000 ετησίως, ωστόσο μόνο 150 από αυτά πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό και αυτό, όπως σημειώνει η ΕΙΕ, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ιατροδικαστικών δομών, αφού, "οι μισοί τουλάχιστον νομοί της χώρας μας δεν διαθέτουν ούτε έναν ιατροδικαστή".
Οι Ελληνίδες, η οικονομική κρίση και η βία
Με την ευκαιρία της πρόσφατης Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Βίας των Γυναικών, η Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα των Φύλων Βέρα Γιούροβα απέστειλε ιδιαίτερο μήνυμα, που αφορά την Ελλάδα, συνδέοντας το φαινόμενο της βίας που βιώνουν οι Ελληνίδες με την οικονομική κρίση.
Οι γυναίκες συχνά υποφέρουν περισσότερο σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Αντιμετωπίζουν την απώλεια θέσεων απασχόλησης και υψηλότερα επίπεδα στρες στις οικογένειές τους. Η καλύτερη προστασία των Ελληνίδων, και από την ενδοοικογενειακή βία, θα αρχίσει με την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας τους", λέει χαρακτηριστικά.
Επιπλέον η Γιούροβα έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας των γυναικών που ζουν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες-μετανάστριες, λέγοντας: "Θέλουμε να προστατέψουμε όλες τις γυναίκες στην Ελλάδα από τη βία, αλλά οι μετανάστριες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες τόσο στη βία όσο και στην εμπορία ανθρώπων, οπότε αναλαμβάνουμε δράσεις ευαισθητοποίησης σχετικά με το ζήτημα αυτό. Συνεργαζόμαστε στενά με ελληνικές οργανώσεις που ήδη εργάζονται σκληρά για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών".