Οικογένειες προσφύγων μαγειρεύουν φαγητά της πατρίδας τους στη Μονή Λαζαριστών
Την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικές γλώσσες μέσα από γεύσεις από διάφορες χώρες είχαν σήμερα όσοι βρέθηκαν στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, όπου διοργανώθηκε η πολυεθνική γιορτή «Κουζίνες των Λαών».
Η κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων «Άρσις», σε συνεργασία με το «Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών», παρουσίασαν στο κοινό της πόλης γεύσεις από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ και άλλες χώρες, με στόχο την ανάδειξη των εθνικών παραδόσεων και της γευστικής κουλτούρας και με ελεύθερη είσοδο για όλους.
Οικογένειες προσφύγων μαγείρεψαν φαγητά της πατρίδας τους και τα παρουσίασαν σε όλους, από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ. Επαγγελματίες μάγειρες από διάφορα μέρη της πόλης αποκάλυψαν τα μυστικά τους σε παιδιά, στο πλαίσιο εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης.
«Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Οικογένειες που έρχονται από την προσφυγική ροή και μάγειρες από διαφορετικά μέρη της πόλης μαγειρεύουν και παρουσιάζουν διαφορετικές γευστικές κουλτούρες», ανέφερε στο Πρακτορείο 104,9 FM, η υπεύθυνη εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών προγραμμάτων του Κέντρου Υποστήριξης Νέων (ΚΥΝ) της «Άρσις» στη Θεσσαλονίκη και ειδική επιστήμονας σε θέματα Πολυγλωσσίας και Διδακτικής Γλωσσών–Πολιτισμών Αργυρώ Μουμτζίδου.
Παράλληλα, διοργανώθηκε και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά προσφύγων, ασυνόδευτα παιδιά από τους ξενώνες της «Άρσις» και παιδιά που επισκέφτηκαν τη Μονή Λαζαριστών για να γνωρίσουν τις «Κουζίνες των Λαών».
Τα παιδιά πέρασαν ένα δημιουργικό απόγευμα, δοκιμάζοντας τις ικανότητές τους στη μαγειρική με τη βοήθεια του μάγειρα του προγράμματος «Δημιουργική Κουζίνα».
Για πρώτη φορά οι άνθρωποι που έζησαν το δράμα των προσφυγικών ροών βρέθηκαν σε δημόσιο χώρο με επαγγελματίες μάγειρες.
Τα παιδιά των πολιτών της Θεσσαλονίκης είχαν τη δυνατότητα να γνωριστούν με τα παιδιά προσφύγων και να παίξουν μαζί ομαδικά παιχνίδια.
Στη Μονή Λαζαριστών, εκτός από το μαγείρεμα των γεύσεων στήθηκε και «μαγείρεμα» γλωσσών, με τη διοργάνωση εργαστηρίων πολυγλωσσίας. Στον ίδιο χώρο στήθηκε και το Mobile School, το κινητό σχολείο που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν κι εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον.
Στο μουσικό και θεατρικό μέρος της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος η παράσταση κουκλοθέατρου «Το Δώρο», η παράσταση «Muamba» των Dromocósmicas και μουσικό πρόγραμμα με τον Σύριο Ζιάντ Ρατζάμπ (Ziad Rajab).
«Είναι μία γιορτή, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες της Θεσσαλονίκης να μαγειρέψουν, να δοκιμάσουν γεύσεις, να γνωρίσουν τους ανθρώπους που βγαίνουν από τα κέντρα φιλοξενίας, να ανταλλάξουν πληροφορίες και να γιορτάσουν μαζί», υπογράμμισε η κ. Μουμτζίδου.
Φωτογραφία από την εκδήλωση της Arsis «Τρέχοντας για τα παιδιά στον δρόμο», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013 στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών γύρω από το φαινόμενο της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης και την στήριξη των που εργάζονται στο δρόμο - Πηγή: arsis.gr
Με εξειδικευμένες δράσεις τα ΚΥΝ της «Άρσις» δημιουργούν γέφυρες επικοινωνίας και δημιουργίας με τους νέους που βιώνουν τις συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού και ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές, σε ιδρύματα πρόνοιας ή κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα.
Όπως είπε η Αργυρώ Μουμτζίδου, αναφερόμενη στις δράσεις που υλοποιούνται από το ΚΥΝ στη Θεσσαλονίκη:
Το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της «Άρσις» ξεκινάει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για να δώσει στους ανθρώπους που διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, στα κοινωνικά διαμερίσματα και στους ξενώνες πρόσβαση στον δημόσιο χώρο, να εμφανιστούν στη Θεσσαλονίκη. Θα μπορούν να πάρουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνουμε και να παρακολουθήσουν εργαστήρια στο χώρο του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της «Άρσις».
Για να καταλήξει:
Επιπλέον προετοιμάζουμε πρόγραμμα άτυπης εκπαίδευσης για τα παιδιά προσφύγων για την ένταξη τους στο εκπαιδευτικό σύστημα. Το πρόγραμμα προετοιμάζεται σε συνεργασία με εθελοντές, με διαμεσολαβητές μεταφραστές. Διοργανώνουμε επίσης εργαστήρια για παιδιά μαζί με τους γονείς τους, οι οποίοι απειλούνται από συναισθήματα κατάθλιψης, λόγω έλλειψης δραστηριότητας. Οργανώνουμε τα εργαστήρια σε συνεργασία με φορείς και κοινότητες της πόλης, ώστε και οι ενήλικες να δραστηριοποιηθούν και τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα μίας καλύτερης εκπαίδευσης.